Quantcast
Channel: Κατούνα Νέα Ειδήσεις
Viewing all 28662 articles
Browse latest View live

ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Οι Αλβανοί στρατολογήθηκαν στον ιταλικό στρατό με στόχο την εισβολή στην Ελλάδα. Το αντάλλαγμα θα ήταν ελληνικές περιουσίες στη Θεσπρωτία. Τι δείχνουν οι απόρρητες αναφορές...

$
0
0
Τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1942 τέσσερις Έλληνες και δέκα Άγγλοι συμμετέχουν σε μία από τις πιο δύσκολες και επιτυχημένες επιχειρήσεις εναντίον των Ιταλών στη Ρόδο. Είναι η επιχείρηση Anglo κατά την οποία πολλά εχθρικά αεροσκάφη καταστράφηκαν σε δύο αεροδρόμια του νησιού. 
Η επιχείρηση ίσως να μην είχε πετύχει αν δεν συμμετείχαν δύο Ροδίτες, ο Νικόλας Σάββας και ο Γεώργιος Κυρμιχάλης οι οποίοι μαζί με άλλους νησιώτες οδήγησαν τους κομάντος στους στόχους τους. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Νοέμβριο του ΄41, οι δύο νεαροί έκλεψαν μια βάρκα και διέφυγαν στην Τουρκία. 
Μετά από τρεις μήνες έφτασαν τον Φλεβάρη στο Χαλέπι της Συρίας, όπου κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής. Οι Άγγλοι τότε σχεδίαζαν μια καταδρομή στα αεροδρόμια της Ρόδου. 
Βλέποντας τα παιδιά που μόλις είχαν έρθει από το νησί, θεώρησαν ότι θα ήταν πολύτιμοι οδηγοί στην επιχείρησή τους. Τους ζήτησαν να συμμετάσχουν στην αποστολή και τους προειδοποίησαν ότι αν συλλαμβάνονταν θα αντιμετώπιζαν την θανατική ποινή. 
Οι νεαροί τους απάντησαν ότι γνώριζαν τον κίνδυνο, αλλά ωστόσο επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση. ... 
Το ντοκουμέντο φέρει ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 1940 παραμονές της Ιταλικής 
εισβολής στην Ελλάδα. Ο Αστυνομικός Διοικητής
 Θεσπρωτίας ενημερώνει  την Αθήνα για 
τις κινήσεις του ιταλού πρόξενου στα Ιωάννινα
 και τις επαφές του με την ηγεσία των Αλβανοτσάμηδων.... 
Το σχέδιο δολιοφθοράς 
Σε μυστικό του υπόμνημα, ο Τζακομόνι γράφει στον Μπενίνι: «προετοιμάζω αλβανικά στοιχεία, εξακριβωμένα θαρραλέα, ειδικά Τσαμουριώτες, τα οποία θα έχουν ως αποστολή να εισέλθουν κρυφά στο ελληνικό έδαφος και εκεί, την ώρα που θα επιτεθεί ο στρατός μας, θα διαπράξουν με τη βοήθεια των πέρα από τα σύνορα φίλων τους τις παρακάτω πράξεις: καταστροφή τηλεγραφικών και τηλεφωνικών συρμάτων, εξάλειψη των φυλακίων και των παρατηρητηρίων κατά μήκος των συνοριακών γραμμών». 
Ο ιταλός στρατηγός Βισκόντι Πράσκα είχε ήδη αναθέσει σε ειδικούς αξιωματικούς, συνοδευόμενους από αλβανούς οδηγούς, να εκτελούν αναγνωρίσεις στα σύνορα. Σύμφωνα με τη διαταγή, έπρεπε να οργανωθούν ειδικά τμήματα αποτελούμενα κυρίως από Αλβανούς που θα συνοδεύονταν μόνο από Ιταλούς. Τα τμήματα θα ήταν επιφορτισμένα με την εξουδετέρωση των μεμονωμένων ελλήνων σκοπών και με την καταστροφή των τηλεφωνικών γραμμών. 
Οι κινήσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες. Το ελληνικό καθεστώς γνώριζε καλά αυτά τα σχέδια. Αν όχι με ακρίβεια, σίγουρα σε γενικές γραμμές. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν ασταμάτητα από κάθε κατεύθυνση. 
Οι Ιταλοί, αν και προετοιμάζονταν πυρετωδώς, τηρούσαν σιγήν ιχθύος. Επτά ημέρες πριν από την επίθεση σταμάτησαν κάθε πρόκληση και παρίσταναν τους φιλήσυχους γείτονες που απλά είχαν καταλάβει τη χώρα που συνόρευε με την Ελλάδα και της είχαν υποσχεθεί ελληνικά εδάφη! Σιωπητήριο επικρατούσε και στις ελληνικές εφημερίδες. 
Ο Μεταξάς είχε δώσει εντολή να μη δημοσιεύεται καμία πληροφορία στον ελληνικό Τύπο για να μην μάθουν οι Ιταλοί ότι προετοιμαζόταν σιωπηλά για την επίθεση που θα δεχόταν η Ελλάδα επτά ημέρες αργότερα. 
Η επιστράτευση έγινε με άκρα μυστικότητα και ατομικές ειδοποιήσεις στα σπίτια των έφεδρων. Σταδιακά έφθαναν στα σύνορα και εκπαιδεύονταν για τον πόλεμο, ενώ οι Ιταλοί πίστευαν ότι θα πιάσουν την Ελλάδα στον ύπνο. 
Ο Μουσολίνι ετοίμαζε τις λεπτομέρειες για την παρέλαση στην Αθήνα, όταν θα είχε ολοκληρώσει την κατάληψη της χώρας…... 

mixanitouxronou.gr/

Σακούλα με οξειδωμένα φυσίγγια πολεμικού όπλου βρέθηκε στο Άκτιο

$
0
0
Εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι, από διερχόμενο πεζό στο Άκτιο, μία πλαστική σακούλα, που περιείχε εννιά οξειδωμένα φυσίγγια πολεμικού όπλου.
Άμεσα μετέβησαν στο σημείο οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ακτίου Βόνιτσας, οι οποίοι περισυνέλεξαν τα φυσίγγια, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών για παράβαση του νόμου περί όπλων.
agriniopress

ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «Επίθεση στην Ήπειρον, πίεση στη Θεσσαλονίκην και προέλαση προς Αθήνα». Ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη ενημερώνει στις 20 Οκτωβρίου τον Μεταξά, ότι οι Ιταλοί θα επιτεθούν...

$
0
0

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Στις 20 Οκτωβρίου του 1940ο Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη ενημερώνει με επείγον μήνυμά του την ελληνική κυβέρνηση ότι ο Μουσολίνι έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας.
 Συγκεκριμένα, τον πληροφορεί για τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στο Παλάτσο Βενέτσια. 
Ο Μπαντόλιο ήταν ο μόνος που τόλμησε να πει την αλήθεια.
 Η Ιταλία δεν ήταν έτοιμη για πόλεμο με την Ελλάδα.
Δεν τον άκουσε κανείς από όσους
συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Παλάτζο Βενέτσια...

Στη σύσκεψη ο Μουσολίνι είχε αναγγείλει την απόφασή του, που είχε λάβει χωρίς να το γνωρίζει ο Χίτλερ, για εισβολή στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίζονται οι λεπτομέρειες για την επίθεση εναντίον της Ελλάδας με τον Μουσολίνι να καταλήγει: «Ανακεφαλαίωσις. 
Επίθεσις εις Ήπειρον, Πίεσις προς Θεσσαλονίκην και εις δεύτερον χρόνον προέλασις προς Αθήνας.» 
Η βιασύνη του ιταλού δικτάτορα οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Χίτλερ είχε ήδη εισβάλει στη Ρουμανία λίγες ημέρες νωρίτερα. 
Αυτό έκανε τον Ντούτσε, που ήθελε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, να φοβάται ότι θα μείνει έξω από τις εξελίξεις στη βαλκανική χερσόνησο. Συγχρόνως ήθελε και αυτός μια μεγάλη νίκη. 
Να κατακτήσει μια χώρα και να οργανώσει ένα ρωμαϊκό θρίαμβο στην πρωτεύουσά της. 
Η Ελλάδα του φάνταζε ιδανική περίπτωση. Ήταν ένα πολεμικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και γαμπρού του Μουσολίνι, Τσιάνο, του αρχηγού του ιταλικού γενικού επιτελείου Μπαντόλιο, του υφυπουργού στρατιωτικών Σοντού, του υπαρχηγού του γενικού επιτελείου Ροάττα, του αρχηγού των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία Πράσκα, του αντισυνταγματάρχη Τρομπέτι και του τοποτηρητή στην Αλβανία Τζακομόνι....
Ο πρέσβης ανέφερε στο μήνυμά του προς τον Μεταξά ότι η επίθεση ενδεχομένως να γίνει στο διάστημα ανάμεσα στις 25 και 28 Οκτωβρίου και ότι ο Μουσολίνι ζήτησε από τους στρατηγούς του την άμεση μεταφορά στην Αλβανία άλλων 10 μεραρχιών, προς ενίσχυση των δυνάμεων του μετώπου. 
Ο Μουσολίνι που ήθελε να αιφνιδιάσει τον Χίτλερ όρισε συνάντηση μαζί του στη Φλωρεντία στις 28 Οκτωβρίου. 
Ήθελε να ενημερώσει τον Φύρερ για την εισβολή στην Ελλάδα, αφού θα είχε γίνει. 
Το μήνυμα του Έλληνα πρέσβη έφτασε στον Μεταξά σε μία περίοδο που οι ιταλικές προκλήσεις είχαν σταματήσει μετά από πολλά επεισόδια και άνανδρες επιθέσεις όπως ο τορπιλισμός της Έλλης . 
Στην Ελλάδα φαινομενικά επικρατούσε ηρεμία την ώρα που η Ευρώπη βρισκόταν στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, ο Μεταξάς δεν αιφνιδιάστηκε από το μήνυμα. Γνώριζε ότι η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο ήταν αναπόφευκτη αλλά δεν ήξερε την ακριβή ημερομηνία. Σε οκτώ μέρες θα το μάθαινε…... 

mixanitouxronou.gr

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΥΝΑ - Α.Ο. ΧΑΛΚΕΙΑΣ 3-5 (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ -ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

$
0
0

Ο Αδραχτάς στο 15'έδωσε το προβάδισμα στον ΑΟ Χάλκειας με τον Κοτρότσο στο 35'να ισοφαρίζει για τους γηπεδούχους σε 1-1. Στην επανάληψη και στο 51'ο Κράνης έδωσε το προβάδισμα στη Μεδεών με 2-1 και ο Τσιτσομήτσος στο 55'να κάνει το 3-1.

Στο 57'μείωσε σε 3-2 ο Αλμπάνης και στο 73'ο ίδιος παίκτης ισοφάρισε σε 3-3. 

Στο 76'ο Μπαστραπάς έκανε την ανατροπή και πετυχαίνοντας το 3-4 και ο Παπαποστόλου με απ'ευθείας εκτέλεση φάουλ σφράγισε τη νίκη πετυχαίνοντας το 3-5.

Μεδεών Κατούνας (Ν. Μαβίδης): Τηλεμάχου, Ξανθόπουλος Π., Νούλας, Ψωφάκης, Ξανθόπουλος Δ., Μπουμπούλης, Προδρομίτης, Κουσκούνης (10'Στρουμπλής - 78'Τζαβίδης), Τσιτσομήτσος, Κοτρότσος, Κράνης
ΑΟ Χάλκειας (Π. Παπαποστόλου): Ανδρεόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Σανιδάς (50'Μυλωνάς), Παπαποστόλου, Νασόπουλος, Γεωργακόπουλος (58'Μαστραπάς), Ανδριτσόπουλος, Γιαβρούτας, Αδραχτάς, Βαλμάς, Αλμπάνης (88'Πάχνης)

















































ΟΠΕΚΕΠΕ: Πριν την 26η Οκτωβρίου η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης

$
0
0
Αιτήσεις στις διευθύνσεις πληρωμών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ για να τους γνωστοποιήσουν πρώτον, τα ακριβή ποσά των αντισυνταγματικών μειώσεων από τους νόμους 4051 και 4093 στις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις και δεύτερον, να ζητήσουν την άμεση διακοπή τους, όπως και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, θα πρέπει να υποβάλουν όλοι οι συνταξιούχοι και κατόπιν, ανάλογα με το αν πάρουν ή δεν πάρουν απάντηση, να ασκήσουν ένδικα μέσα διεκδικώντας αναδρομικά ακόμη και σε βάθος μιας πενταετίας ή τριετίας.
Τα ταμεία υποχρεώνονται να δώσουν αναλυτική λίστα για τις περικοπές αυτές κατά μήνα, ή και σε ετήσια βάση από το 2012 μέχρι και σήμερα, όπως αποδεικνύεται από την παρόμοια απάντηση που έδωσε ο ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης στο αίτημα του συνταξιούχου που κέρδισε με την πρωτόδικη απόφαση αναδρομικά 11.185 ευρώ.
Ο Ελεύθερος Τύπος και το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δίνει σήμερα προσυμπληρωμένα τα έντυπα των αιτήσεων για τους συνταξιούχους, ώστε να βοηθηθούν στις διεκδικήσεις τους.
Οι τρεις αιτήσεις και πού υποβάλλονται:
Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΕΤΑΑ αλλά και του ΟΓΑ τις υποβάλλουν στο τμήμα πληρωμών συντάξεων ΕΦΚΑ της περιοχής τους με τη σημείωση του ταμείου από το οποίο προέρχεται ο καθένας. Αν δεν υπάρχει υποκατάστημα στην περιοχή τους, τότε ζητούν μέσω ταχυδρομείου το πλησιέστερο του νομού τους και στέλνουν την αίτηση ταχυδρομικώς, κρατώντας το αποδεικτικό της αποστολής.
Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη Δημοσίου θα υποβάλουν την αίτηση είτε στο Γενικό Λογιστήριο που λειτουργεί πια ως τομέας του ΕΦΚΑ (αντί ως Γενικής Διεύθυνσης) για τις συντάξεις Δημοσίου είτε τη στέλνουν ταχυδρομικώς στο αντίστοιχο τμήμα πληρωμών ΕΦΚΑ-Τομέας Συντάξεων Δημοσίου.
Οι συνταξιούχοι που εκτός από κύρια έχουν και επικουρική σύνταξη θα πρέπει να προβούν και σε αίτηση προς το ΕΤΕΑΕΠ σημειώνοντας με «Χ» το κουτάκι για το ταμείο από το οποίο προέρχονται. Υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ λειτουργούν σε όλες τις πόλεις (ακόμη και εντός του ΕΦΚΑ), αλλά και εδώ η αίτηση μπορεί να πάει και μέσω ταχυδρομείου για όσους είναι σε μακρινή απόσταση.
Ποια ποσά ζητούν στις αιτήσεις
Τα ποσά των αναδρομικών από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν δικαίωμα επιστροφής υπέρ των συνταξιούχων είναι:
Από 10 ως και 100 ευρώ το μήνα για τις επικουρικές ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Δημοσίου που κυμαίνονταν μεταξύ 230 και 655 ευρώ ως το 2012. Οι αντισυνταγματικές αυτές μειώσεις που επιστρέφονται μέσω δικαστηρίων επιβλήθηκαν με το νόμο 4051, είναι σε ποσοστό 10% για επικουρικές από 200 ως 250 ευρώ, 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και άνω και μπήκαν μετά τις δυο περικοπές που είχαν προηγηθεί από τους νόμους 3986 και 4024 του 2011. Αυτές οι μειώσεις (ν. 4051/2012), σύμφωνα με τον ενδεικτικό πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», είναι από 10 ως 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με το ποσό που λαμβάνει και το ταμείο που ανήκει κάθε συνταξιούχος και μπήκαν από τον Μάιο του 2012 και μετά. Αυτό το ψαλίδι έκρινε ως αντισυνταγματικό το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και πλέον (2018) τα δικαστήρια αρχίζουν να δικαιώνουν τους συνταξιούχους που έκαναν αγωγές για τα αναδρομικά τους!
Από 2 ευρώ το μήνα ως 70 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις 12% στις κύριες συντάξεις με το νόμο 4051 στο τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Η μείωση επιβάλλεται μέχρι και σήμερα αφού πρώτα αφαιρεθούν από τη μικτή σύνταξη οι περικοπές της ΕΑΣ (ν. 4001/11) και του νόμου 4024 (περικοπή 20% σε τμήμα άνω των 1.200 ευρώ). Η μείωση 4051 στις κύριες είναι αντισυνταγματική και την επιστρέφουν τα δικαστήρια.
Από 46 ως και 272 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ή και μερισμάτων που υπερβαίνον τα 1.000 ευρώ. Η μείωση είναι 5% ως 10% αν το άθροισμα είναι από 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% ως τις 2.000 ευρώ, 15% αν το άθροισμα είναι ως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 890 ευρώ κύρια και 200 ευρώ επικουρική έχει άθροισμα 1.090 ευρώ και επιβαρύνεται με αντισυνταγματική μείωση 5% και στην κύρια και στην επικουρική. Τη μείωση αυτή (45 ευρώ στην κύρια και 10 ευρώ στην επικουρική) την επιστρέφουν τα δικαστήρια γιατί την έβγαλε αντισυνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Ιούνιο του 2015.
Τα κείμενα στις αιτήσεις για τις κύριες συντάξεις
Στην αίτηση προς τον ΕΦΚΑ που θα υποβάλουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, ΕΤΑΑ θα γράψουν τα ατομικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό μητρώου, διεύθυνση κ.λπ.) και το κείμενο που δημοσιεύουμε το οποίο αναφέρει:
«Ζητώ και επιθυμώ να μου γνωστοποιήσετε αναλυτικά το ποσό των μηνιαίων ή και των ετήσιων περικοπών στην κύρια σύνταξή μου από την 1/1/2013 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησής μου με το άρθρο 6 παρ. 2 ν. 4051/2012 και το άρθρο πρώτο παρ. 1Α υποπαρ. ΙΑ.5 περίπτ. 1 και υποπαρ. ΙΑ.6 περίπτ. 3 του ν. 4093/2012. Επίσης ζητώ για το ίδιο διάστημα να μου γνωστοποιήσετε και τα ποσά Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που έπαψα να λαμβάνω μετά την εφαρμογή του ν. 4093/2012.
Παραθέτω την από 30/8/2017 και με αρ. πρωτοκόλλου 14234Β απάντηση που έδωσε το Ε’ τοπικό υποκατάστημα μισθωτών ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης για ανάλογο αίτημα σε συνταξιούχο ο οποίος δικαιώθηκε με την υπ’ αριθ. 3037/2018 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσ/κης, για την επιστροφή των εν λόγω περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις υπ’ αριθ. 2287-2090/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, ζητώ άμεσα τη διακοπή των παραπάνω μειώσεων και την επιστροφή τους με την αναδρομικότητα που ορίζει ο νόμος βάσει της απόφασης του ΣτΕ».
Στην αίτηση που θα υποβάλουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στις υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων του ΓΛΚ και νυν ΕΦΚΑ θα αναφέρουν το ίδιο αίτημα, δηλαδή: «Ζητώ και επιθυμώ να μου γνωστοποιήσετε αναλυτικά το ποσό των μηνιαίων ή και των ετήσιων περικοπών στην κύρια σύνταξή μου από την 1/1/2013 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησής μου με το άρθρο 6 παρ. 2 ν. 4051/2012 και το άρθρο πρώτο παρ. 1Α υποπαρ. ΙΑ.5 περίπτ. 1 και υποπαρ. ΙΑ.6 περίπτ. 3 του ν. 4093/2012. Επίσης ζητώ για το ίδιο διάστημα να μου γνωστοποιήσετε και τα ποσά Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που έπαψα να λαμβάνω μετά την εφαρμογή του ν. 4093/2012.

Παραθέτω την από 30/8/207 και με αρ. πρωτοκόλλου 14234Β απάντηση που έδωσε το Ε’ τοπικό υποκατάστημα μισθωτών ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης για ανάλογο αίτημα σε συνταξιούχο ο οποίος δικαιώθηκε με την υπ’ αριθ. 3037/2018 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσ/κης, για την επιστροφή των εν λόγω περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις υπ’ αριθ. 2287-2090/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, ζητώ άμεσα τη διακοπή των παραπάνω μειώσεων και την επιστροφή τους με την αναδρομικότητα που ορίζει ο νόμος βάσει της απόφασης του ΣτΕ».

Στις 30 Αυγούστου 2017 και εν όψει της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης απάντησε στο συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη με αναλυτική κατάσταση για τις περικοπές που του επεβλήθησαν με τους νόμους 4051 και 4093 σε κύρια και επικουρική σύνταξη από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015.

Το αίτημα έγινε κατά το προδικαστικό στάδιο, από το ίδιο το δικαστήριο για λογαριασμό του συνταξιούχου.

Ο ΕΦΚΑ υποχρεώθηκε και απέστειλε αναλυτικά τις περικοπές που έγιναν για κάθε μήνα και βάσει αυτών των στοιχείων το δικαστήριο καθόρισε και το τελικό ποσό των αναδρομικών!

Η έφεση που ασκήθηκε από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ είναι για να καθυστερήσουν την εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης. Νομικοί λένε ότι η επιχειρηματολογία της εφέσεως είναι ανίσχυρη διότι η απόφαση του Πρωτοδικείου και όλες όσες ακολουθήσουν «πατούν» επάνω στην αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έκρινε το ΣτΕ.

Τα αναδρομικά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ανά έτος

(*) Η απόφαση του ΣτΕ αναγνωρίζει διεκδικήσεις και αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά με 5ετή παραγραφή, ενώ η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αναγνώρισε αναδρομικά και πριν από τον Ιούνιο του 2015 φτάνοντας ως το 2012.


Ελ. Τύπος
agriniotimes

ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ - ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ 1-3

$
0
0

































































































































































































































ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΑΠΗ 

ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α&Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρίνιο: Απέκτησε πιστοποιητικό επαγγελματία κρεοπώλη, εξασφάλισε την επαγγελματική σου αποκατάσταση!

$
0
0
Είσαι νέος και ψάχνεις για μια ευκαιρία σε κλάδο που θα σου εξασφαλίσει εύκολα μια καλή θέση στην αγορά εργασίας; Μπορείς να αποκτήσεις το πιστοποιητικό του επαγγελματία κρεοπώλη.
Δραστηριοποιείσαι ήδη στον χώρο της πώλησης κρέατος και σου λείπει η επίσημη πιστοποίηση για το επάγγελμά σου; Έχεις τώρα την κατάλληλη ευκαιρία σε ένα επάγγελμα με μηδενική ανεργία.
Η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Meat Lab (εργαστήριο κρέατος) σε συνεργασία με το Κέντρο Κατάρτισης και Πιστοποίησης Sigma Πληροφορική, προετοιμάζει και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Δυτική Ελλάδα και στο Αγρίνιο το πρόγραμμα για επαγγελματίες κρεοπώλες.
Πρόκειται για επίσημη Πιστοποίηση Επαγγελματιών Κρεοπωλών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αναγνωρίζεται διεθνώς και σας καλύπτει ακόμη και στην αγορά εργασίας του εξωτερικού, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας, ακόμη και καλύτερες οικονομικές απολαβές.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος: Πανάκιας Νικόλαος (Κτηνίατρος)
Η Meat Lab στο Αγρίνιο, γνωρίζοντας τις ανάγκες πολλών επαγγελματιών κρεοπωλών να αποκτήσουν επίσημη πιστοποίηση για το επάγγελμα τους, είναι στην ευχάριστη θέση να μπορεί να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που οδηγεί σε αναγνωρισμένη πιστοποίηση κρεοπώλη από το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτ. Και Τροφίμων.
Παράλληλα, το πρόγραμμα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανέργους που ψάχνουν επαγγελματικό προσανατολισμό που να τους προσφέρει σίγουρες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.
Με την λήξη του προγράμματος ο κάθε σπουδαστής θα είναι έτοιμος να μπορεί να ανοίξει δικό του κρεοπωλείο ή να εργαστεί σε super market, ξενοδοχεία, σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα κρεοπώλη .
Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από 300 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
Οι ενότητες που θα διδαχτούν οι υποψήφιοι είναι:

-Νομοθεσία που οδηγεί σε αναγνωρισμένο πτυχίο κρεοπώλη

-Οργάνωση κρεοπωλείου και το κρέας ως τρόφιμο

-Κοπή κρέατος, παραγωγή παρασκευασμάτων και παραδοσιακών προϊόντων κρέατος

-Εξοπλισμός σύγχρονων σφαγείων και κρεοπωλείων

-Σύστημα διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων (HAACP CA – ISO 22000 – 05)

-Παράγοντες αλλοίωσης κρέατος

-Ανατομία θηλαστικών

-Τεμαχισμός ζώων

-Μέθοδοι συντήρησης,

-Αλλαντοποιία

-Γενική ζωοτεχνία

-Εκμάθηση αγγλικής γλώσσας για την σωστή επικοινωνία και ορολογία

Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση θα υλοποιηθεί από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Η πρακτική εκπαίδευση θα γίνει σε εργαστήριο προσομοίωσης κρεοπωλείου, αλλά και σε κρεοπωλεία και μονάδες επεξεργασίας κρέατος της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ.: 2641058218,2641100370.
agrinionews

Αυτόπτης μάρτυρας: Η Ειρήνη Λαγούδη τους είπε «θα το πληρώσετε» (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

$
0
0
Ισχυρίζεται ότι είδε καρέ καρέ τη δολοφονία
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος ισχυρίζεται πως είδε καρέ καρέ όλα όσα έγιναν την ημέρα που πέθανε η Ειρήνη Λαγούδη.
Την μαρτυρία του φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Μαζί Σου».
Ο αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος τη μοιραία ημέρα βρισκόταν σε υψόμετρο και είχε θέα προς την παραλία Φωτμού, αποκάλυψε όλα όσα είδε από το σημείο που καθόταν, αλλά και ποια ήταν τα τελευταία λόγια της Ειρήνης Λαγούδη.
«Εγώ τα έχω πει στον εισαγγελέα. Πήρα τον εισαγγελέα, τον πήγα εκεί πέρα επιτόπου. Ήμουν εκεί, άκουσα τι έγινε» είπε στην εκπομπή ο αυτόπτης μάρτυρας.
«ΗΤΑΝ ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ»
«Οι δύο άντρες ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, το τζιπ το μαύρο. Αυτοί είχαν κατέβει από το Πετροχώρι, πέρασαν μπροστά μου. Ήρθαν από εκεί που δεν έχει κάμερες. Είχε βγει το τζιπ πιο δω, 300 μέτρα από εκεί που την σκοτώσανε και περίμεναν αυτοί. Και όταν έφτασε η γυναίκα σταμάτησε πόρτα με πόρτα και μίλαγε δύο λεπτά με έναν από αυτούς, δικό του άνθρωπο. Κατάλαβες; Ήταν τρεις που σκότωσαν τη γυναίκα. Και άκουγα και μια ψιλή φωνή. Η ψιλή φωνή ήταν γυναίκα. Η χοντρή ήταν της Ειρήνης. Φώναζε «αφήστε με», ακούστηκε στο Πετροχώρι, 1000 μέτρα πάνω».
«ΑΡΠΑΞΑ ΤΟ ΟΠΛΟ»
«Αρπάζω το όπλο, είχα τρία φυσίκια μέσα. Λέω θα δώσω μάχη άμα ζητήσει βοήθεια. Δε ζήτησε βοήθεια, γιατί δε ζήτησε; Εδώ είναι η αμμουδιά που σκότωσαν τη γυναίκα. Το τζιπ όταν κατέβηκε από το Πετροχώρι πήγε στην αμμουδιά. Έκατσε κάνα μισάωρο. Φεύγει από εκεί και έρχεται 300 μέτρα εδώ… πιο πίσω. Στον δρόμο αυτόν. Κατάλαβες; Όταν ήρθε η Ειρηνούλα πήγε εκεί, δίπλα δίπλα 2-3 λεπτά μιλάγανε».
«ΑΚΟΥΣΑ ΕΝΑ “ΣΚΑΣΕ”»
«Άκουσα μια συμπλοκή μέσα σε αμάξι, σε κλειστό χώρο. Άκουγα μια συμπλοκή, γυναίκες, άντρες… κι ένα σκάσε. Καθαρά ένα σκάσε άκουσα. Μια συμπλοκή μεγάλη. Δε μπορούσα να ξεκαθαρίσω τίποτα. Λέω τι διάολο τσακώνονται κάτω, Αλβανοί είναι; Νόμιζα ότι μαζεύουν ελιές και τσακώνονται οι Αλβανοί. Όπως κάνουν συνήθως στα χωράφια. Και μετά από 1,5-2 λεπτά βγήκε έξω η Ειρήνη. Η Ειρήνη… λέω τώρα δηλαδή, ήξερα εγώ ποια είναι; Εγώ Αλβανίδα έλεγα ότι είναι… τσακώνονται οι Αλβανοί».
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΓΟΥΔΗ
«Άκουσα χοντρή φωνή. «Αφήστεεεε μεεεε»… Ανατρίχιασα, έτρωγα ένα γιαουρτάκι εκείνη την ώρα και το πέταξα. Αρπάζω το ντουφέκι και βάζω 8 φυσίγγια μέσα, 3 είχα. Λέω αν ζητήσει βοήθεια θα ρίξω. Τρία λεπτά κράτησε η γυναίκα. Τρία λεπτά. Έλεγε συνέχεια «άκουσέ με» και «γιατί». Η τελευταία της κουβέντα ήταν ένα μεγάλο «γιατί;» «Θα το πληρώσετε». Η τελευταία της κουβέντα. Μετά κάτι της έβαλαν στο στόμα εκεί και τελείωσε. Μετά από τρία λεπτά, βλέπω μια στήλη καπνό 50 μέτρα. Και χάθηκε. Νόμιζα ότι είναι οι Αλβανοί και καίνε τα ξύλα που μένουν από τις ελιές και ησύχασα. Μετά την άλλη ημέρα, κοιτάω την πυροσβεστική πήγαινε πέρα δώθε. Λέω «τι ψάχνετε ρε παιδιά;» Λέει «χάθηκε μια γυναίκα με ένα αμάξι». Κοιτάω τηλεόραση μετά από 2 ημέρες… αυτό το αμάξι χάθηκε; Αυτό το αμάξι ήταν εκεί με ένα τζιπ».
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της δημοσιογράφου Μαίρης Μπενέα, μετά από εισαγγελική παραγγελία άνοιξαν άνοιξαν οι κεραίες οι οποίες την ημέρα της δολοφονίας της Ειρήνης Λαγούδη, δεν έπιασαν κανένα μα κανένα στίγμα από το κινητό της Ειρήνης. Η Ειρήνη Λαγούδη δεν έστειλε τίποτα στο στενό φιλικό της πρόσωπο.
Ωστόσο, το στενό φιλικό πρόσωπο της Ειρήνης, υποστηρίζει πως το μήνυμα αυτό εστάλη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται το μήνυμα να εστάλη μέσω Viber το οποίο αποτελεί διαδικτυακή εφαρμογή.
Επίσης, 9-10 το πρωί του Σαββάτου 6/01/2018 εκείνης της ημέρας, το φιλικό πρόσωπο της Ειρήνης Λαγούδη, έσβηνε πολλά μηνύματα.
Απάντησε στον εισαγγελέα ότι το έκανε γιατί θα πήγαινε να δει τη γυναίκα και τα πεθερικά του.
Τέλος, το ίδιο άτομο φέρεται εκείνη την ημέρα να είχε ασυνήθιστη δραστηριότητα. Έτσι την χαρακτηρίζει η δικαιοσύνη. Έπαιρνε τηλέφωνο ανθρώπους με τους οποίους δεν είχε μιλήσει ποτέ. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο εισαγγελέας «πάτησε» και άσκησε ποινική δίωξη.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

star.gr
http://sinidisi.gr/

ΜΕΡΟΣ Β'ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΑΜΠΑΚΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ KAI ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

$
0
0
ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ 
ΗΤΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΚΑΤΟΥΝΑ"
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ οι εργασίες στο Παλιό κοιμητήριο Κατούνας. Έκκληση του πρόεδρου της Κατούνας "ενημερώστε μας το συντομότερο για να προχωρήσουν οι εργασίες"

$
0
0
Ο Πρόεδρος της Κατούνας Θωμάς Καφρίτσαςκάνει έκκληση προς τους κατοίκους της όπως και στους ετεροδημότες να έρθουν σε επαφή με το αρμόδιο γραφείο στο Δημαρχείο Κατούνας και την αρμόδιο υπάλληλο Νάνσυ Παπακωνσταντή τηλ. 2646360206 έτσι ώστε να ενημερώσουν ποιοι θέλουν από τα παλιά μνήματα που έχουν μεταφέρει τα οστά των δικών τους ανθρώπων στο Νέο κοιμητήριο να γκρεμισθούν, έτσι ώστε να βρεθεί χώρος για να ανοίξουν διάδρομοι. 
Θωμάς Καφρίτσας 
Πρόεδρος Κατούνας 
Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ για την απαράδεκτη κατάσταση στο παλιό κοιμητήριο της Κατούνας, πάρθηκε η απόφαση για την αναμόρφωση του χώρου. 
Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες, γκρεμίστηκε ο μαντρότοιχος σε δύο σημεία και άρχισαν σε πρώτο στάδιο να μεταφέρονται τα μπάζα και οι πέτρες. 
Για να γίνει ο χώρος όμως, όπως αρμόζει σε ένα κοιμητήριο πρέπει να γίνουν πολλές εργασίες που θα κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το KATOUNA NEWS αναδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν. 

























Αγγελική Πεπόνη: Το θρίλερ της εξαφάνισης που κατέληξε σε τραγωδία

$
0
0
Η κοπέλα εξαφανίστηκε το 2010 από την Πρέβεζα και οι τίτλοι τέλους στο θρίλερ έπεσαν μόλις σήμερα, με τα ταυτοποίηση μέσω dna ότι ανήκει σε εκείνη το κρανίο που βρέθηκε στην περιοχή πριν από λίγες ημέρες.

Λίγο πριν γίνει γνωστό ότι ταιριάζουν τα δείγματα dna, μία γειτόνισσα αποκάλυπτε ότι η όμορφη κοπέλα ζούσε ένα πραγματικό εφιάλτη πριν εξαφανιστούν τα ίχνη της.
Σύμφωνα με την ίδια, η μητέρα της και η αδελφή της άτυχης Αγγελικής, προσπαθούσαν να την κρατήσουν σπίτι, φοβούμενες ότι ο φίλος της θα τη σκότωνε. «Μια μέρα ήρθε αυτός με το μηχανάκι και η Αγγελική βγήκε από το σπίτι και πήγε κοντά του. Ξαφνικά της έδωσε ένα χαστούκι και τη διέταξε να πάει πάλι στο σπίτι, λέγοντάς της: “ανέβα πάνω στη γριά”, για να πάρει χρήματα κι έπειτα να κατέβει πάλι».
Η γυναίκα είχε δει πολλές φορές τον 59χρονο φίλο της Αγγελικής να την χτυπάει και περιέγραψε χαρακτηριστικά για τον ξυλοδαρμό της: «Αυτό έγινε πολλές φορές, τη χτυπούσε, την έσπρωχνε. Το είδα από τη βεράντα μου. Θυμάμαι τη μέρα που εξαφανίστηκε. Νομίζω πως γινόταν φασαρία, την κρατούσαν η μαμά και η αδελφή της και της έλεγαν να μη φύγει. “Παιδί μου μη φύγεις, θα σε σκοτώσει…”.
Το ίδιο κλίμα περιγράφει και ένας φίλος της Αγγελικής που την γνώρισε σε ένα κέντρο απεξάρτησης.
Ο 59χρονος αρνείται εμπλοκή του με τον θάνατο της κοπέλας
Το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση θρίλερ μίλησε πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή «Μαζί σου». Επανέλαβε πως είναι αθώος και πως αυτό αποδείχθηκε από την εξονυχιστική έρευνα που του έγινε, όταν χάθηκαν τα ίχνη της 26χρονης.


«Χάθηκε μυστηριωδώς και δεν ξέρω τι συνέβη. Είχα μια σχέση με εκείνη για ένα 6μηνο το 2009, αλλά μετά έκανα φυλακή για ναρκωτικά και την έχασα» είπε ο ίδιος και συνέχισε:
«Έκατσα 4 χρόνια στη φυλακή για διάθεση ναρκωτικών επειδή ομολόγησα. Το θέμα της εξαφάνισης δεν με ακουμπάει. Το μόνο δικαστήριο που είχα ήταν για τα ναρκωτικά και όχι για την εξαφάνιση της Αγγελικής».
«Για τελευταία φορά την είδα την προηγούμενη νύχτα και της έδωσα 150 ευρώ. Ήταν πολύ καλός χαρακτήρας αλλά άρρωστη. Ήταν τοξικομανής βαριάς μορφής».
Για εκείνους που κατέθεσαν εναντίον είπε: «τους έβαζαν να καταθέτουν εναντίον μου σε μια προσπάθεια να με μπλέξουν. Με έχει ενοχλήσει πολύ αυτή η υπόθεση. Την Αγγελικούλα την αγαπούσα σαν αδερφή μου».


Τώρα, μετά την αποκάλυψη ότι το κρανίο που βρέθηκε ανήκει στην Αγγελική Πεπόνη, ανοίγει νέο κεφάλαιο στη θρίλερ της Πρέβεζας αφού, πρέπει να απαντηθεί το πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα…
Πηγή: «Μαζί σου», Espresso
newsit.gr

ΜΠΑΜΠΙΝΗ .......ΜΝΗΜΕΣ. Ο ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΕΝΕΚΟΣ (Γράφει ο Αλέξανδρος Κυριαζής)

$
0
0
Μπαμπίνης……Μνήμες
Αγροφύλακας Κων/νος Μπενέκος
Γυρίζοντας σήμερα πίσω τη μνήμη προς την ιστορίας μας διά να αποδώσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις ημέρες εκείνες του 1940 και στους ανθρώπους της Μπαμπίνης που κείνες τις ώρες έκαναν το χρέος τους, βρέθηκα μπροστά σε μια σχολική φωτογραφία των παιδικών μας χρόνων όπου εκείνος εις οριζόντια στάση και εγώ εις το πίσω μέρος προφανώς να καλύψω τη γύμνια των ποδιών μου συμπληρώναμε τη σχολική φωτογραφία. Γράφω για τον Κωσταντίνο Μπενέκο του Σπύρου


Και επειδή εκείνος έφυγε κοντά στην επέτειο του 1940 στις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη πριν 15 χρόνια αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω δυό λέξεις τιμώντας τη μνήμη του. Η Μοίρα , μας ένωσε με τον αλησμόνητο , στον έβδομο χρόνο της ζωής μας εις τα σχολικά θρανία εις ένα μακρύ διάστημα μέχρι της αναχωρήσεώς μου από το χωριό. Φεύγοντας άφησα πίσω τη φιλία μας ανέφελη. Ήταν οξυδερκής νους και πολύ παρατηρητικός . Από τα παιγνίδια μας προτιμούσαμε μακριά από τους 120 μαθητές, αυτά που η λύση τους ήθελε σκέψη. Ένα από αυτά ήταν η θρυλική «Τριότα». 
 ΄Ένα κάρβουνο σχημάτιζε ένα τετράγωνο με τις διαγώνιές του και των κέντρων των πλευρών επί των πλακών των θυρών της εκκλησίας και εκείνο μας περίπου ένα μικρό σκάκι. Αυτό μας έτρωγε τις περισσότερες ελεύθερες ώρες. Ο αμέσως επόμενος χρόνος του εμφυλίου μας χώρισε και οι επαφές μας ελάχιστες .
Έμαθα όμως αργότερα και τον συνεχέρην διά την οικογενειακή του αποκατάσταση και το διορισμό του στην Αγροφυλακή την οποία υπηρέτησε με πνεύμα συμφιλιώσεως και κατευνασμού των κατοίκων αφατρίαστα . Προς το τέλος της ζωής του σε μια μας επαφή μου έμαθε τη τέχνη του «μπολιάσματος» των δέντρων η οποία με έκανε να τον συμπαθώ ιδιαίτερα. Εκεί διαπίστωσα μαζί το ήπιο του χαρακτήρος του και τη σωφροσύνη των λόγων του. Έφυγε όμως πολύ ενωρίς και αυτός τις 20 Οκτωβρίου Φθινόπωρο του 2002. Ας είναι καλά εκεί όπου ευρίσκεται και οι λέξεις μου αυτές από την πρόσκαιρο αυτή παρουσία ας είναι ένα μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Αλέξανδρος Κυριαζής.

Οι Αιτωλοακαρνάνες και Ευρυτάνες που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας τον Φασισμό και τον Ναζισμό

$
0
0

Κάθε χρόνο τιμούμε την επέτειο της έναρξης του πολέμου της 28ης Οκτωβρίου 1940 που κήρυξε η πατρίδα μας εναντίον του φασισμού και του ναζισμού (Ελληνοϊταλικό, Ελληνογερμανικό πόλεμο & Μέση Ανατολή) στον οποίο οι Έλληνες Στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται μέχρι σήμερα, είναι 15.557. Εξ αυτών οι 13.253 Ηρωικοί Έλληνες Στρατιώτες χαθήκαν στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου με την συντριπτική πλειοψηφία, εντός της αλβανικής επικράτειας. Λίγοι από τους πεσόντες είναι ενταφιασμένοι σε κάποιο νεκροταφείο, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα οστά Ελλήνων Στρατιωτών, υπάρχουν σε πλαγιές, βουνά και δάση.
Στο βιβλίο «ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940 -1945», που εξέδωσε η διεύθυνση Ιστορίας Στρατού είναι καταγεγραμμένοι οι Έλληνες Αξιωματικοί και Στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται. Μεταξύ αυτών είναι και αρκετοί Αιτωλοακαρνάνες και Ευρυτάνες. Οι περισσότεροι είχαν καταταχθεί στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου. 545 Αιτωλοακαρνάνες και Ευρυτάνες έχασαν την ζωή τους και παραμένουν έως και σήμερα άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους. Από τους 545 νεκρούς ήρωες οι 289 ανήκαν στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου.
Ο πρώτος Αιτωλοκαρνάνας που πρόσφερε την ζωή του για την πατρίδα, ήταν ο Στρατιώτης ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ, από το Αγρίνιο.
Ο κατάλογος των Αιτωλοακαρνάνων & Ευρυτάνων πεσόντων:
(ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940 -1945» ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ).


1. ΑΒΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Σπήλια Χειμάρρας στις 25 Φεβρουαρίου 1941.

2. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας το 1917. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 13 Ιανουαρίου 1941.

3. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ, Υποδεκανέας. Γεννήθηκε στην Ματαράγκα Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη θέση Μεσημέρι Χειμάρρας στις 15 Απριλίου 1941.

4. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γάβρο το 1914. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα 1410 (Μάλι Σπατ) στις 3 Ιανουαρίου 1941.

5. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ζευγαράκι Μεσολογγίου το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 7 Μαρτίου 1941.

6. ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Υπηρετούσε στην 1343 Μονάδα, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 2 Νοεμβρίου 1940.

7. ΑΛΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ασπριά Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στην περιοχή Τεπελενίου στις 5 Μαρτίου 1941.

8. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Χρυσοβίτσα Βόνιτσας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στην μάχη Τεπελενίου στις 7 Μαρτίου 1941.

9. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κλεπά Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Κρα (Γεωργουτσάδες) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

10. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας το 1917. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Πλατοβούνι) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

11. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ή ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΛΑΖΑΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1907. Υπηρετούσε στο 11ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 13 Μαρτίου 1941.

12. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Γραμμένη Οξυά Ναυπακτίας το 1918. Υπηρετούσε στο 91ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Οχυρό Αρπαλουκί στις 8 Απριλίου 1941.

13. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1909. Υπηρετούσε στο XV Όρχο Πυροβολικού, εξαφανίσθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο τον Απρίλιο του 1941.

14. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Περδικόβρυση Ναυπακτίας το 1909. Υπηρετούσε στο 25ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Μάλι Σπαντάριτ (Β Κλεισούρας) στις 2 Απριλίου 1941.

15. ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοκατούνα Βόνιτσας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΔ Τεπελενίου) στις 28 Δεκεμβρίου 1940.

16. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πάλαιρο Βόνιτσας το 1915. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Βρανίστα στις 15 Φεβρουαρίου 1941.

17. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σκούτη Αγρινίου το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 στις 2 Δεκεμβρίου 1940.

18. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Παληόπυργο Ναυπακτίας το 1920. Υπηρετούσε στο Εμπέδο Μηχανικού, φονεύθηκε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορίνθου (σε αεροπορικό βομβαρδισμό) στις 25 Απριλίου 1941.

19. ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αστακό το 1913. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Σπατ στις 16 Ιανουαρίου 1941.

20. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Γαλατά Μεσολογγίου το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 21 Νοεμβρίου 1940.

21. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γραμματικό Μεσολογγίου το 1918. Υπηρετούσε στο VI/Ι Υποτομέα, εξαφανίσθηκε στο Δεμίρ Καπού (Μπέλες) στις 6 Απριλίου 1941.

22. ΑΡΣΕΝΗΣ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κεχρινιά το 1906 . Υπηρετούσε στο 8ο Σύνταγμα Ορειβατικού πυροβολικού, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 5 Απριλίου 1941.

23. ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΝΤΟΥΛΑ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Περδικόβρυση Ναυπακτίας το 1913. Υπηρετούσε στο 3ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Βίγλα στις 16 Νοεμβρίου 1940.

24. ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Καστανούλα Τριχωνίδας το 1907. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 30 Μαρτίου 1941.

25. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Λιμνίτσα Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο προ Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

26. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Γκόλικο (ΝΑ Τεπελενίου) στις 19 Φεβρουαρίου 1941.

27. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Φονεύθηκε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορίνθου (σε αεροπορικό βομβαρδισμό) στις 25 Απριλίου 1941.

28. ΑΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Λεπενού Βάλτου το 1903. Υπηρετούσε στην Υπηρεσία Διαλογής Λαφύρων,φονεύθηκε στα Ιωάννινα σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 19 Απριλίου 1941.

29. ΒΑΓΕΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Ανδρέα Μεσολογγίου το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 17 Μαρτίου 1941.

30. ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Ρέτσινα Μεσολογγίου το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ4 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής Αμφιλοχίας στις 4 Απριλίου 1941

31. ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΛΑΜΠΡΟΥ, Ανθυπίατρος. Γεννήθηκε στην Ματαράγκα Μεσολογγίου το 1907. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 7 Ιανουαρίου 1941.

32. ΒΑΡΒΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Δρυμό Βόνιτσας το 1909. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στην Κότσικα Θεσπρωτίας σε αεροπορική επιδρομή στις 10 Νοεμβρίου 1940.

33. ΒΑΡΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Μαχαλά Βόνιτσας το 1911. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 10ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 19 Ιουνίου 1941.

34. ΒΑΡΟΥΧΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ4 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής Αμφιλοχίας στις 8 Ιανουαρίου 1941.

35. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο το 1913. Υπηρετούσε στο 34ο ΣΠ., πέθανε στο ΙΙβ Ορεινό Χειρουργείο (Γκιάτι) στις 19 Φεβρουαρίου 1941.

36. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

37. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανάληψη Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Κεφαλοβουλγάρα στις 15 Νοεμβρίου 1940.

38. ΒΔΟΥΚΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παλαιοχώριο Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 65ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1736 (Γκούρι Πρερ - κοιλάδα Τομορίτσα) στις 13 Φεβρουαρίου 1941.

39. ΒΔΟΥΚΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΧΑΡΙΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κάτω Μακρινού το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκολέμι στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

40. ΒΕΛΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λιθοβούνιο Μεσολογγίου το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη ύψωμα Χόρμοβας προ Τεπελενίου στις 10 Φεβρουαρίου 1941.

41. ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας το 1917. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Μπουράτο ( διάβαση Κακαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.

42. ΒΕΛΕΤΖΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Κεφαλοβουλγάρα στις 15 Νοεμβρίου 1940.

43. ΒΕΛΛΑΩΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Μαλεσιάδα Βάλτου το 1910. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από πολεμικό τραύμα στις 21 Απριλίου 1941.

44. ΒΕΛΩΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Βάρνακα Βόνιτσας το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στο λιμάνι Πατρών επιβαίνων στο Πλωτό Νοσοκομείο «Ελληνίς» σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 21 Απριλίου 1941.

45. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα προ Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

46. ΒΛΑΧΟΓΕΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ματαράγκα Μεσολογγίου το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 22 Φεβρουαρίου 1941.

47. ΒΛΑΧΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στον Πρόδρομο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 31 Δεκεμβρίου 1940.

48. ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΤΡΥΦΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1912. Πέθανε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 20 Απριλίου 1941.

49. ΒΟΥΝΙΤΣΑΝΟΣ ή ΓΟΥΝΙΤΣΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΛΕΩΝΙΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοκατούνα Ξηρομέρου το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στο ύψωμα 613 (μάχη Σκουτάρας - ΒΔ Χειμάρρας) μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 1940 και 4 Ιανουαρίου 1941.

50. ΒΡΑΧΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Μαχαλά Ξηρομέρου το 1918. Υπηρετούσε στο 91ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Οχυρό Ιστίμπεη στις 6 Απριλίου 1941.

51. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμβρακία Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

52. ΓΑΡΜΠΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Γαυρολίμνη Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στη Σούχα στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

53. ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ του ΗΛΙΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Ανδρέα Μεσολογγίου το 1919. Υπηρετούσε στο 7ο Τάγμα Πεζικού, εξαφανίστηκε έξω από το Ηράκλειο (μάχη Κρήτης) στις 22 Μαΐου 1941.

54. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Γραμμένη Οξυά Ναυπακτίας το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

55. ΓΕΩΡΓΟΓΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σκουτεσιάδα το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο προ Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

56. ΓΕΩΡΓΟΓΑΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Όρος Σκουτάρας Χειμάρρας στις 4 Ιανουαρίου 1941.

57. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ναύπακτο το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

58. ΓΙΑΝΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΖΩΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Σύντεκνο (Πατιόπουλο) το 1914. Υπηρετούσε στην VII Ομάδα Αναγνωρίσεως, πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αχιλλείου στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

59. ΓΙΔΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ρίζα Ναυπακτίας το 1906. Υπηρετούσε στο 1ο Σύνταγμα Βαρέος Πυροβολικού, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 3 Μαρτίου 1941.

60. ΓΙΩΡΓΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Γαλατά Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις24 Ιανουαρίου 1941.

61. ΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Βόνιτσα το 1919. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη μάχη Μπολένας (ΒΑ Χειμάρρας) στις 26 Ιανουαρίου 1941.

62. ΓΚΑΪΔΑΣ ΘΩΜΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Παπαδάτες Μεσολογγίου το 1912 . Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο χειρουργείο Μποόρσι (περιοχή Χειμάρρας) στις 16 Δεκεμβρίου 1940.

63. ΓΚΑΜΠΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ3 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής Ιωαννίνων την 1η Ιανουαρίου 1941.

64. ΓΚΕΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αναβρυτή Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε από πολεμικό τραύμα στο ύψωμα 1160 (Πλατοβούνι Χειμάρρας) στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

65. ΓΚΙΑΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 7 Μαρτίου 1941.

66. ΓΚΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 28 Φεβρουαρίου 1941.

67. ΓΚΙΟΥΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Σταμνά Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από πολεμικό τραύμα στην περιφέρεια Φτέρης Αγίων Σαράντα στις 18 Δεκεμβρίου 1940.

68. ΓΚΙΟΥΣΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σταμνά Μεσολογγίου το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στον Άγιο Γεώργιο Λάμποβας στις 12 Απριλίου 1941.

69. ΓΚΟΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Γουριώτισσα το 1918 . Υπηρετούσε στο Ανεξαρτητο Τάγμα Δελβινακίου,φονεύθηκε στον Προφήτη Ηλία Κόνιτσας στις 15 Νοεμβρίου 1940.

70. ΓΚΟΥΡΝΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμβρακία Τριχωνίδας το 1908. Υπηρετούσε στο 11ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

71. ΓΚΟΥΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1903. Υπηρετούσε στο 11ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 14 Μαρτίου 1941.

72. ΓΟΥΠΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΛΕΩΝΙΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ριγάνι Ναυπακτίας το 1913. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 15 Απριλίου 1941.

73. ΓΟΥΡΟΥΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πογωνιά . Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Μάλι Μπάρδι στις 10 Νοεμβρίου 1940.

74. ΓΟΥΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο προ Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

75. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σπολάϊτα Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 7 Ιανουαρίου 1941.

76. ΔΗΜΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Υποδεκανέας. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1911. Υπηρετούσε στο 52ο ΣΠ., πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 13 Ιανουαρίου 1941.

77. ΔΗΜΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) μεταξύ 7 – 9 Μαρτίου 1941.

78. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1907. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 24 Μαρτίου 1941.

79. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη προ Τεπελενίου στις 1η Μαρτίου 1941.

80. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σπαρτιά Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Τεπελένι στις 22 Φεβρουαρίου 1941.

81. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σπαρτιά Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (προ Τεπελενίου) στις 20 Φεβρουαρίου 1941.

82. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Θέρμο Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Κεφαλοβουλγάρα στις 15 Νοεμβρίου 1940.

83. ΔΗΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Όχθια Βάλτου το 1910. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Μπολένα (ΒΑ Χειμάρρας) στις 25 Ιανουαρίου 1941.

84. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Καλλονή Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Λέκλι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 14 Απριλίου 1941.

85. ΔΟΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Προσήλιο Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα 1615 (ΒΔ Νεμέρσκας) στις 14 Δεκεμβρίου 1940.

86. ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καζοράκι το 1918. Υπηρετούσε στο 65ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1736 (Γκούρι Πρερ, κοιλάδα Τομορίτσα) στις 13 Φεβρουαρίου 1941.

87. ΔΟΥΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

88. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καλύβια Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Χειμάρρας) στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

89. ΔΡΟΓΟΥΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Γιαννόπουλους Βάλτου το 1906. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στον Υποτομέα Χόρμοβας Τεπελενίου στις 9 Μαρτίου 1941.

90. ΔΡΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Βόνιτσα το 1919. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο Νοσοκομείο Σανατόριο «Σωτηρία» Αθηνών στις 1η Μαΐου 1941.

91. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1908. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 20 Απριλίου 1941.

92. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Τεπελενί στις 6 Μαρτίου 1941.

93. ΔΡΟΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανάληψη Τριχωνίδας το 1905. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο ΙΙΙ Ορεινό Νοσηλευτικό Τμήμα (Κούτσι) στις Απριλίου 1941. 

94. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κυραβγένα Τριχωνίδας το 1918. Υπηρετούσε στο Ανεξάρτητο Τάγμα Δελβινακίου,φονεύθηκε στη Βήσανη Πωγωνίου στις 20 Νοεμβρίου 1940. 

95. ΖΑΒΕΡΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κλεπά Ναυπακτίας το 1916. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Σιαστή (περιοχή Δελβίνιου) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.

96. ΖΑΒΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 25 Μαρτίου 1941.

97. ΖΑΓΚΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Γεννήθηκε στο Περδικάκι Βάλτου το 1907. Υπηρετούσε στο 43ο ΣΠ., πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 23 Μαρτίου 1941.

98. ΖΑΚΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σκουτεσιάδα Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Πλατοβούνι) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

99. ΖΑΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Φαμίλα Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

100. ΖΑΡΖΑΝΙΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΑΛΕΞΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Λυσιμάχεια το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Αγίου Γεωργίου (Λάμποβο) στις 29 Μαρτίου 1941.

101. ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Αχυρά Ξηρομέρου το 1918. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στα Κρανιά στις 2 Δεκεμβρίου 1940.

102. ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Σύντεκνο Βάλτου το 1910. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Γέφυρα Αγίων στις 19 Νοεμβρίου 1940.

103. ΖΑΡΝΑΒΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Γκόλικο (ΝΑ Τεπελενίου) στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

104. ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Χούνη Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Πλόκιστα στις 23 Νοεμβρίου 1940.

105. ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

106. ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Καραϊσκάκη Αιτ/νιας το 1912. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Μπουράτο (διάβαση Κακαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.

107. ΖΗΜΟΣ ΘΩΜΑΣ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Εμπεσο το 1904. Υπηρετούσε στο 85ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 17 Απριλίου 1941.

108. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Στύλια Ναυπακτίας το 1904. Υπηρετούσε στην Ι Συζυγαρχία/Β΄ Όρχου Πυροβολικού, φονεύθηκε στο Χάνι Δελβινακίου σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 19 Απριλίου 1941.

109. ΖΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πεδρικάκι το 1916. Υπηρετούσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,φονεύθηκε στα Ιωάννινα σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 5 Νοεμβρίου 1940.

110. ΖΟΥΛΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Ναύπακτο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 2 Μαρτίου 1941.

111. ΖΟΥΜΑΣ ή ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κατόχη Βόνιτσας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 12 Μαρτίου 1941.

112. ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σπολάιτα το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 8ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (τραυματίστηκε προ Τεπελενίου) στις 25 Φεβρουαρίου 1941.

113. ΖΩΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παλαιοχωράκι Ναυπακτίας το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα 1630 ή Παπακώστα (Χόρμοβας) στις 22 Ιανουαρίου 1941.

114. ΖΩΗΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Σίμο Ναυπακτίας το 1917. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 28 Δεκεμβρίου 1940.

115. ΖΩΙΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΖΩΙΤΑΚΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ελευθέριανη Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Δρόβιανης στις 2 Δεκεμβρίου 1940.

116. ΖΩΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Φαράγγιο Πωγωνίου στις 24 Νοεμβρίου 1940.

117. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 31 Αυγούστου 1941.

118. ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΠΥΡΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Πλατοβούνι Δελβίνου) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

119. ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ελαιόφυτο το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Τσιάνο (Τεπελένι) στις 14 Απριλίου 1941.

120. ΚΑΒΑΛΙΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Πλατοβούνι ( περιοχή Δελβίνου) στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

121. ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ελαιόφυτο το 1905. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 28 Φεβρουαρίου 1941.

122. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 24 Φεβρουαρίου 1941.

123. ΚΑΚΟΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 20 Φεβρουαρίου 1941.

124. ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Φλωριάδα Βάλτου το 1912. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στους Ποντικάτες Πωγωνίου στις 24 Νοεμβρίου 1940.

125. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Τρύφο Βόνιτσας το 1911. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Βράνιστα Χειμάρρας στις 1 Μαρτίου 1941.

126. ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Δρυμώνα Τριχωνίδας το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε από πολεμικό τραύμα στο Μπουλαράτ Χειμάρρας στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

127. ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗΣ ή ΚΑΛΑΥΜΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Σπαρτιά Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στη Βίγλα στις 16 Νοεμβρίου 1940.

128. ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Σπαρτιά Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 19 Δεκεμβρίου 1940.

129. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Σπαρτιά Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

130. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, Γεννήθηκε στην Παλαιοκαρυά Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Δορίβα (Χόρμοβα ΝΑ Τεπελενίου) στις 20 Φεβρουαρίου 1941.

131. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ρηγάνι Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 25 Ιανουαρίου 1941.

132. ΚΑΛΟΚΑΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αναβρυτή Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο (Μπουλαράτ Χειμάρρας) στις 8 Μαρτίου 1941.

133. ΚΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Δρυμό Βόνιτσας το 1910. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στην Κότσικα Θυάμιδος σε αεροπορική επιδρομή στις 10 Νοεμβρίου 1940.

134. ΚΑΛΟΤΑΝΤΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καινούργιο Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

135. ΚΑΛΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

136. ΚΑΛΥΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Ταξιάρχη Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Κεφαλοβουλγάρα στις 15 Νοεμβρίου 1940.

137. ΚΑΜΠΛΑΦΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σκουρτού το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις 21 Δεκεμβρίου 1940.

138. ΚΑΝΕΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1909. Υπηρετούσε στο 25ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Μάλι Σπαντάριτ στις 2 Απριλίου 1941.

139. ΚΑΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Βούστριο το 1903. Υπηρετούσε στον Εμπέδο Πεζικού Ιωαννίνων, φονεύθηκε στους Στρατώνες «Ακραίον» Ιωαννίνων, σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 20 Απριλίου 1941. 

140. ΚΑΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ματαράγκα το 1913. Υπηρετούσε στο 6ο ΣΠ., φονεύθηκε στη μάχη ΚηπαρόΧειμάρρας στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

141. ΚΑΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Αμπελάκια Βάλτου το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη μάχη Μπολένας (ΒΑ Χειμάρρας) στις 25-26 Δεκεμβρίου 1941.

142. ΚΑΠΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αιτωλιό το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Τεπελένι στις 7 Μαρτίου 1941.

143. ΚΑΠΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κατοχή Μεσολογγίου το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 13 Δεκεμβρίου 1940.

144. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καραϊσκάκη Βόνιτσας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Πέστανη στις 18 Νοεμβρίου 1940.

145. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Πέρκο Ναυπακτίας το 1917. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στη Βίγλα στις 16 Νοεμβρίου 1940.

146. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1914. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Κακαβιά στις 30 Νοεμβρίου 1940.

147. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Μπουρλέσι Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα Σκουτάρας (ΒΔ Χειμάρρας) στις 4 Ιανουαρίου 1941.

148. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κεχρινιά Βάλτου το 1905. Υπηρετούσε στο 44ο ΣΠ., φονεύθηκε σε βομβαρδισμό στο πρόχειρο Χειρουργείο Ψάρι Τρεμπεσίνας στις 14 Μαρτίου 1941.

149. ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανάληψη Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 20 Φεβρουαρίου 1941.

150. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΛΑΖΑΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αλευράδα Βάλτου το 1906. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε προ Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

151. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Μυρτιά Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε προ Τεπελενίου στις 26 Μαρτίου 1941.

152. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Γουριώτισσα Βόνιτσας 1919. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πεθανε στο VIIIα Ορεινό Χειρουργείο (Δελβινάκι) στις 17 Ιανουαρίου 1941.

153. ΚΑΡΑΣΟΥΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μυρτιά Τριχωνίδας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Γκόλικο Τεπελενίου το Μάρτιο του 1941.

154. ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Περδικάρι το 1915. Υπηρετούσε στην ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, φονεύθηκε στις επιχειρήσεις Μοναλτίνι Ιταλίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1944.

155. ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Λοχαγός. Γεννήθηκε στην Αραχώβα το 1899. Υπηρετούσε στο 21ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 869 (ΒΔ Βινάν) στις 11 Απριλίου 1941.

156. ΚΑΤΣΙΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε ύψωμα προ Τεπελενίου στις 11 Μαρτίου 1941.

157. ΚΑΤΣΩΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ναύπακτο το 1909. Υπηρετούσε στον ΙΙΙ Όρχο Πυροβολικού,πέθανε στο Νοσοκομείο Δελβίνου στις 19 Μαρτίου 1941.

158. ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αστακό το 1907. Υπηρετούσε στο 13ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 3 Απριλίου 1941.

159. ΚΕΝΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στη μάχη Δρόβιανης στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

160. ΚΕΡΑΜΥΔΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κανδήλα Βόνιτσας το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε βόρεια του χωριού Καλαράτες στις 6 Φεβρουαρίου 1941.

161. ΚΙΤΣΟΣ ΘΩΜΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Λεπενού Βάλτου το 1914. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 5 Μαρτίου 1941.

162. ΚΛΩΤΣΟΤΗΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΛΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λουτρό Βόνιτσας το 1915. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 14 Φεβρουαρίου 1941.

163. ΚΟΚΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Σπαρτιά Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στην μάχη Σκουτάρας (ΒΔ Χειμάρρας) στις 4 Ιανουαρίου 1941.

164. ΚΟΚΚΑΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Στρυγανιά Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Σούκας (Κλεισούρας) στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

165. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κάτω Κεράσοβο Μεσολογγίου το 1918. Υπηρετούσε στο Οχυρό Μπέλες, φονεύθηκε στο Μπέλες στις 8 Απριλίου 1941.

166. ΚΟΛΙΔΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κατούνα Ξηρομέρου το 1908. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Βράνιστα Χειμάρρας στοις 21 Ιανουαρίου 1941.

167. ΚΟΛΟΚΟΥΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΒΑΣΕΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κυρά Βγένα Τριχωνίδας το 1917. Υπηρετούσε στο Ανεξάρτητο Τάγμα Δελβινακίου, πέθανε σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο (ΤΤ 712) στις 29 Νοεμβρίου 1940.

168. ΚΟΛΩΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κάτω Κεράσοβο Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Κεφαλοβουλγάρα στις 15 Νοεμβρίου 1940.

169. ΚΟΛΩΝΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ του ΛΑΜΠΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοκατούνα το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 13 Μαρτίου 1941.

170. ΚΟΝΙΩΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Βλιζιανά Βόνιτσας το 1918. Υπηρετούσε στο VI/1 Υποτομέα, φονεύθηκε στην περιοχή Πετριτσίου στις 6 Απριλίου 1941.

171. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΛΕΩΝΙΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Νεράϊδα το 1912. Υπηρετούσε στο 51ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 7 Φεβρουαρίου 1941.

172. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αβαρίκο (Πλατύπορο) Τριχωνίδας το 1918. Υπηρετούσε στο VI Συνοριακό Τομέα, φονεύθηκε στο Πετρίτσι στις 6 Απριλίου 1941.

173. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αγαλιανό Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Ταβουλάρη (προ Τεπελενίου) στις 5 Απριλίου 1941.

174. ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1911. Πέθανε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 1 Μαΐου 1941.

175. ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Βασιλικά Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Πλατοβούνι) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

176. ΚΟΡΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καραϊσκάκη το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 6 Μαρτίου 1941.

177. ΚΟΡΔΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καινούργιο Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 (Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

178. ΚΟΡΔΟΛΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοκαρυά Τριχωνίδας το 1908. Υπηρετούσε στο Φρουραρχείο Αγρινίου, φονεύθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αγρινίου στις 20 Ιανουαρίου 1941.

179. ΚΟΡΙΤΖΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1915. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Πλατοβούνι) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

180. ΚΟΡΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Βαγγιανά το 1912. Υπηρετούσε στο 51ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα Σπι Καμαράτε (Ν Μπούμπεσι) στις 29 Ιανουαρίου 1941.

181. ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ναυπακτο το 1916. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Μπουράτο (διάβαση Κακαβιάς)στις 21 Δεκεμβρίου 1940.

182. ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ναυπακτο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Γκόλικο Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

183. ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Παλιάμπελα Βόνιτσας το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στο βραχώδες αντέρεισμα Μπολένας (ΒΑ Χειμάρρας) στις 27 Ιανουαρίου 1941.

184. ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Ψηλόβραχο Αγρινίου το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στην περιοχή Μεσημέρι - Βράνιστα Χειμάρρας στις 14 Απριλίου 1941.

185. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καλύβια Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 22 Φεβρουαρίου 1941.

186. ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1915. Υπηρετούσε στο 32ο Σ.Π., φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

187. ΚΟΤΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ναυπακτο το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο Σ.Π., φονεύθηκε στο ύψωμα Σκουτάρας (ΒΔ Χειμάρρας) στις 27 Ιανουαρίου 1941.

188. ΚΟΥΒΑΡΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Πάλαιρο Βόνιτσας το 1916. Υπηρετούσε στο 37ο ΣΠ. Φονεύθηκε κατά τον αεροπορικό βομβαρδισμό του 2ου Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στις 20 Απριλίου 1941.

189. ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στα Μαχαιρά Βόνιτσας το 1917. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από το ψύχος στο ύψωμα 1630 ή Παπακώστα (Χόρμοβας) στις 22 Ιανουαρίου 1941.

190. ΚΟΥΖΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γραμματικό Μεσολογγίου το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 7 Μαρτίου 1941.

191. ΚΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αντίρριο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Τζουφαράχη (ΒΑ Ελαίας) στις 14 Νοεμβρίου 1940.

192. ΚΟΥΚΟΥΡΕΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σταμνά Μεσολογγίο το 1909. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 2 Μαρτίου 1941.

193. ΚΟΥΛΤΟΥΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

194. ΚΟΥΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 12 Μαρτίου 1941.

195. ΚΟΥΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Στράνωμα Ναυπακτίας το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο ΙΙΙβ Ορεινό Χειρουργείο (Άγιοι Σαράντα) στις 21 Δεκεμβρίου 1940.

196. ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Γαβαλού Μεσολογγίου το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Αγιοβούνια Λάμαρι στις 18 Νοεμβρίου 1940.

197. ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

198. ΚΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 42ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1940 (Μάλι Σπατ) στις 23 Δεκεμβρίου 1940.

199. ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κεχρινιά Βάλτου το 1915. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 17 Απριλίου 1941.

200. ΚΟΥΤΣΙΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Λεπενού Βάλτου το 1916. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη μάχη Μπολένας στις 26 Ιανουαρίου 1941.

201. ΚΟΥΤΣΟΣΠΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Μακρινού Μεσολογγίου το 1905. Υπηρετούσε στο 13ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 802 (Σπαντάριτ) στις 27 Μαρτίου 1941.

202. ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Λοχίας. Γεννήθηκε στην Κανδήλα Βόνιτσας το 1918. Υπηρετούσε στο VI Συνοριακό Τομέα (Λόχος Βυρώνειας), εξαφανίσθηκε σε θέση του Οχυρού Ποποτλιβιτσα στις 7 Απριλίου 1941.

203. ΚΡΑΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Μακρινού Μεσολογγίου το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 18 Ιανουαρίου 1941.

204. ΚΡΑΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δοκίμιο Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

205. ΚΡΙΚΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Βλιζιανά Βόνιτσας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 22 Δεκεμβρίου 1940.

206. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Σαρδίνια Βάλτου το 1913. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στην Μπολένα (ΒΑ Χειμάρρας) στις 26 Ιανουαρίου 1941.

207. ΚΥΡΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Βόνιτσα το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 18 Φεβρουαρίου 1941.

208. ΚΥΡΙΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (Γκόλικο - ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

209. ΚΥΡΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Γκόλικο (ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

210. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1907. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 14 Απριλίου 1941.

211. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Μεγάλο Δένδρο Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 22 Μαρτίου 1941.

212. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αργυρό Πηγάδι Τριχωνίδας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Παπακώστα (Γκόλικο - Χόρμοβα) το Μάρτιο του 1941.

213. ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΛΑΜΠΡΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στον Παλαιόπυργο Ναυπακτίας το 1911. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο Ροδοτόπι Δωδώνης στις 23 Νοεμβρίου 1940.

214. ΛΑΓΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΗΛΙΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Βομβοκού Ναυπακτίας. Υπηρετούσε στον ΙΙ Όρχο Πυροβολικού, φονεύθηκε στο Δελβινάκι στις 19 Απριλίου 1941.

215. ΛΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πεντάλοφο Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σταθμό Επιδέσεως του 39ο Συντάγματος Ευζώνων στις 14 Νοεμβρίου 1940.

216. ΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ελατόβρυση Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Δόντι (χωριό Χόρμοβο - Λέκλι Τεπελενίου) στις 28 Φεβρουαρίου 1941.

217. ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

218. ΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Τεπελένι στις 8 Μαρτίου 1941.

219. ΛΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Καστανιά Ναυπακτίας το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 18 Δεκεμβρίου 1940.

220. ΛΕΜΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κάτω Χρυσοβίτσα Τριχωνίδας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 28 Δεκεμβρίου 1940.

221. ΛΕΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μανδρινή Ναυπακτίας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από πολεμικό τραύμα στην Τζούφα Ράχη (ΒΑ Ελαίας) στις 14 Νοεμβρίου 1940.

222. ΛΙΑΓΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Παπαδάτες Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Πλόκιστα στις 24 Νοεμβρίου 1940.

223. ΛΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΟΔΥΣΣΕΩΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Θέρμο το 1919. Υπηρετούσε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας, εξαφανίστηκε σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 27 Απριλίου 1941.

224. ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ ΧΑΡ. του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Άνω Λαμπόβου στις 11 Νοεμβρίου 1940.

225. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

226. ΛΥΡΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στα Μούσουρα Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 7 Μαρτίου 1941.

227. ΛΩΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ζευγαράκι Μεσολογγίου το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από το ψύχος στο ύψωμα 1630 ή Παπακώστα (Χόρμοβας) στις 22 Ιανουαρίου 1941.

228. ΜΑΚΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Δορβιτσά Ναυπακτίας το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 8 Μαρτίου 1941.

229. ΜΑΚΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Χαλκιόπουλους Βάλτου. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 12 Φεβρουαρίου 1941.

230. ΜΑΚΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κυδωνιά Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (ΝΑ Τεπελενίου) στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

231. ΜΑΚΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στην Δορβιτσά Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 13 Ιανουαρίου 1941.

232. ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Λιθοβούνι Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε κοντά στο χωριό Κούτσι στις 17 Απριλίου 1941.

233. ΜΑΛΑΜΑΚΗΣ ή ΣΕΛΤΣΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1917. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα Βράνιστας Χειμάρρας στις 15 Φεβρουαρίου 1941.

234. ΜΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Τρύφο το 1912. Υπηρετούσε στο 1ο Κινητό Εμπέδο Ιωαννίνων, πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 4 Μαρτίου 1941.

235. ΜΑΝΔΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Βόνιτσας το 1915. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας στις 7 Νοεμβρίου 1940.

236. ΜΑΝΔΡΟΥΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1917. Υπηρετούσε στο VI/1 Υποτομέα, πέθανε αιχμάλωτος στο Γερμανικό Νοσοκομείο Λαζαρέτ Γκόρνας Τζουμαγιάς από πολεμικό τραύμα στις 12 Απριλίου 1941.

237. ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σταμνά το 1909. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε σε Νοσοκομείο Διακομιδής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 20 Φεβρουαρίου 1941.

238. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καταφύγιο Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο Αντιαρματικό Συγκρότημα, φονεύθηκε στη Χειμάρρα στις 25 Ιανουαρίου 1941.

239. ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

240. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μάστρο Μεσολογγίου το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα 1923 (Γκόλικο) στις 8 Μαρτίου 1941.

241. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Σούχας στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

242. ΜΑΡΟΥΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΤΕΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Γουριώτισσα Βόνιτσας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 8 Μαρτίου 1941.

243. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στην Μακρινού Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στον Α2 Λόχο Διαβιβάσεων, φονεύθηκε στη Δερβίτσιανη Αργυροκάστρου σε αεροπορική επιδρομή στις 29 Δεκεμβρίου 1940.

244. ΜΑΤΖΑΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αλευράδα Βάλτου το 1911. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 29 Νοεμβρίου 1940.

245. ΜΑΤΣΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

246. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΗΛΙΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σαργιάδα Τριχωνίδας το 1905. Υπηρετούσε στο Εμπέδο Μεσολογγίου, φονεύθηκε στο ύψωμα Δόντι (Γκόλικο Τεπελενίου) στις 9 Μαρτίου 1941.

247. ΜΑΤΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Περδικάκι Βάλτου το 1912. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 19 Ιανουαρίου 1941.

248. ΜΑΥΡΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

249. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Περίστα Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αγρινίου (τραυματίας μάχης υψώματος 1160) στις 9 Δεκεμβρίου 1940.

250. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Περίστα Ναυπακτίας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

251. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοναστηράκι το 1906. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 18 Μαρτίου 1941.

252. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Κατούνα . Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Γκόλικο (ΝΑ Τεπελενίου) στις 9 Μαρτίου 1941.

253. ΜΑΧΑΙΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 12 Μαρτίου 1941.

254. ΜΕΛΙΚΩΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κουδούνι Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Πλατοβούνι) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

255. ΜΕΝΤΖΕΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1908. Πέθανε στο Νοσοκομείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 21 Απριλίου 1941.

256. ΜΕΣΙΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ριγάνιο Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 17 Απριλίου 1941.

257. ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Παλιάμπελα. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 10 Δεκεμβρίου 1940.

258. ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Σπάρτο Βάλτου το 1914. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη μάχη Μπολένας στις 26 Ιανουαρίου 1941.

259. ΜΗΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπολάιτα Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα 1800 (Δόντι Τεπελενίου) στις 16 Απριλίου 1941.

260. ΜΗΤΣΟΥ ή ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σιτίστα Ναυπακτίας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Τεπελένι στις 3 Μαρτίου 1941.

261. ΜΗΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Παλαιόπυργο Ναυπακτίας. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 21 Μαρτίου 1941.

262. ΜΙΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από το ψύχος στο ύψωμα 1630 ή Παπακώστα (Χόρμοβας) στις 22 Ιανουαρίου 1941.

263. ΜΟΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Παρακαμπύλια Αγίου Βλασίου Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 1ο ΣΠ., πέθανε στο Σ4 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής (Κούταλι) στις 16 Απριλίου 1941.

264. ΜΟΣΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Αντισυνταγματάρχης. Γεννήθηκε στη Γαβαλού το 1894.Εξαφανισθηκε στην Κάτω Αδριατική στο ναυάγιο του Α/Π «Citta di Genova» (τορπιλισμός) μεταφερόμενος ως όμηρος στην Ιταλία λόγω της συμμετοχής του στον πόλεμο , στις 21Ιανουαριου 1943.

265. ΜΟΥΛΑΡΟΓΙΩΡΓΟΣ ή ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αλευράδα Βάλτου το 1920. Υπηρετούσε στον 12ο Ουλαμό Πυροβόλων Δαγκλή, φονεύθηκε στη Σαγιάδα Φιλιατών σε βομβαρδισμό στις 29 Νοεμβρίου 1940.

266. ΜΟΥΡΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κονοπίνα Βόνιτσας το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε ΝΑ της Μπολένας στις11 Φεβρουαρίου 1941.

267. ΜΟΥΡΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Χρυσοβίτσα Βόνιτσας το 1908. Υπηρετούσε στο 90ο ΣΠ., πέθανε στο XV Ορεινό Χειρουργείο (Μπούμπεσι) στις 12 Μαρτίου 1941.

268. ΜΟΥΡΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μάστρο Μεσολογγίου το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 10 Μαρτίου 1941.

269. ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Στάνο Βάλτου το 1910. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο ΙΙΙα Χειρουργείο (Άγιος Βασίλειος) στις 18 Ιανουαρίου 1941.

270. ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΛΑΜΠΡΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Παραβόλα Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 19 Δεκεμβρίου 1940.

271. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Παπαδάτα Ξηρομέρου το 1906. Υπηρετούσε στο 90ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 802 (Μπούμπεσι) στις 19 Μαρτίου 1941.

272. ΜΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αγαλιανό Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 13 Μαρτίου 1941.

273. ΜΠΑΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοκαρυά Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Στράτι στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

274. ΜΠΑΪΣΑΚΛΕΙΔΗΣ ή ΠΑΪΠΟΥΤΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μπαμπαλιό Βάλτου το 1914. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο ΙΙΙα Ορεινό Χειρουργείο (Άγιος Βασίλειος) στις 22 Φεβρουαρίου 1941.

275. ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο το 1908. Υπηρετούσε στο 9ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 6 Μαρτίου 1941.

276. ΜΠΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Πεντάλοφο Ξηρομέρου το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

277. ΜΠΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Περιστέρι Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Άνω Λάμποβου στις 11 Δεκεμβρίου 1940.

278. ΜΠΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Προσήλια Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στην μάχη Τεπελενίου στις 11 Μαρτίου 1941.

279. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Κυπάρισσο Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Λούρο Φιλιππιάδας στις 28 Απριλίου 1941.

280. ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Σύντεκνο Βάλτου το 1908. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πνίγηκε στον ποταμό Λούρο στις 28 Απριλίου 1941.

281. ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

282. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κατοχή Μεσολογγίου το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στο Μπόρσι Χειμάρρας στις 19 Δεκεμβρίου 1940.

283. ΜΠΑΜΠΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Πρόδρομο Βόνιτσας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στην περιοχή Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

284. ΜΠΑΡΛΙΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Σιτομένα Τριχωνίδας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» Αθηνών στις 6 Φεβρουαρίου 1941.

285. ΜΠΑΡΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Δαφνιά Μεσολογγίου το 1917. Υπηρετούσε στο ΙΙ Σύνταγμα Ορειβατικού Πυροβολικού, φονεύθηκε στο Μεγάλο Λάμποβο (Νεμέρτσκα) στις 9 Μαρτιου 1941.

286. ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αλευράδα Βάλτου το 1912. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα 452 (Μπολένα) στις 15 Απριλίου 1941.

287. ΜΠΑΡΟΥΧΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής Αμφιλοχίας στις 6 Ιανουαρίου 1941.

288. ΜΠΑΡΧΑΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1915. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Μπουράτο ( διάβαση Κακαβιάς) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

289. ΜΠΑΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 2 Μαρτίου 1941.

290. ΜΠΕΣΙΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Γαβαλού Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Δέλβινο στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

291. ΜΠΙΣΑΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Περατιά το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 14 Απριλίου 1941.

292. ΜΠΙΣΤΙΤΖΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία. Υπηρετούσε στο 1ο Κινητό Εμπέδο Ιωαννίνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 25 Μαρτίου 1941.

293. ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κυπάρισσο Τριχωνίδας το 1906. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Μπολένα στις 14 Απριλίου 1941.

294. ΜΠΛΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

295. ΜΠΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΘΩΜΑΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1913. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Νοσοκομείο Εκστρατείας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου στις 10 Μαρτίου 1941.

296. ΜΠΛΕΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην την Ναύπακτο το 1914. Υπηρετούσε στο 7ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 257 (Ρίμπα, ΒΑ Κλεισούρας) στις 4 Ιανουαρίου 1941.

297. ΜΠΟΥΡΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κάτω Μακρυνού Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο προ Τεπελενίου στις 21 Φεβρουαρίου 1941.

298. ΜΠΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Σταμνά Μεσολογγίου το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο Α2 Ορεινό Χειρουργείο (Δέλβινο) στις 8 Ιανουαρίου 1941.

299. ΜΠΟΥΡΤΣΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στο Πέρκο το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Βίγλα στις 16 Νοεμβρίου 1940.

300. ΜΠΟΥΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1420 (αυχένας Μεσημέρι Χειμάρρας) στις 29 Ιανουαρίου 1941.

301. ΜΥΛΩΝΑΣ ΘΩΜΑΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αλευράδα Βάλτου ΤΟ 1913. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Μπουράτο ( διάβαση Κακαβιάς) στις 30 Νοεμβρίου 1940.

302. ΜΩΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αβόρανη Ναυπακτίας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε προ του Τεπελενίου στις 3 Μαρτίου 1941.

303. ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 9 Ιανουαρίου 1941.

304. ΝΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μεγάλη Χώρα Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Σούχα στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

305. ΝΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Πόβλα Φιλιατών στις 25 Νοεμβρίου 1940.

306. ΝΕΣΤΟΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Νέοχώρι το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

307. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ελευθέριανη Ναυπακτίας το 1918. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 12 Φεβρουαρίου 1941.

308. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Άνω Χώρα Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Πήλιουρι (περιοχή Χειμάρρας) στις 3 Φεβρουαρίου 1941.

309. ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Βούστρι Ξηρομέρου το 1919. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στο χωριό Βράνιστα Χειμάρρας στις 13 Μαρτίου 1941.

310. ΝΤΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Χρυσοβέργι Μεσολογγίου το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ4 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής (Κούταλι) στις 16 Μαρτίου 1941.

311. ΝΤΑΛΙΑΜΠΕΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, , Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πεντάκορφο Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

312. ΝΤΑΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδας το 1918. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στην Άρτα στις 25 Φεβρουαρίου 1941.

313. ΝΤΑΡΛΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στην Κονίσκα Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

314. ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Γαβαλού Μεσολογγίου το 1918. Υπηρετούσε στο 28ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1292(μάχη Κλεισούρας ) στις 31 Δεκεμβρίου 1940.

315. ΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κονίσκα Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 ( Μάλι & Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

316. ΝΤΟΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Λαγκάδα Βάλτου το 1914. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο (Μπουλαράτ) στις 28 Ιανουαρίου 1941.

317. ΝΤΟΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Λαγκάδα Βάλτου το 1914. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο στις 27 Ιανουαρίου 1941.

318. ΝΤΟΥΜΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΣΥΜΕΩΝ, Αντισυνταγματάρχης. Γεννήθηκε στον Γαλατά Μεσολογγίου το 1898. Υπηρετούσε στην Στρατιωτική Διοίκηση Πατρών, φονεύθηκε στην Πάτρα σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 23 Απριλίου 1941. 

319. ΞΑΝΘΟΥΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σκουρτού Ξηρομέρου το 1913. Υπηρετούσε στο 16ο ΣΠ., πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 21 Δεκεμβρίου 1940.

320. ΞΗΡΟΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Ξηρεϊκα Μεσολογγίου το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

321. ΞΥΛΟΜΕΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Πλάτανο Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (προ Τεπελενίου) στις 28 Δεκεμβρίου 1940.

322. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπολάιτα Τριχωνίδας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 15 Ιανουαρίου 1941.

323. ΠΑΒΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Παναγούλα Βόνιτσας το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Βράνιτσα Χειμάρρας στις 13 Μαρτίου 1941.

324. ΠΑΒΕΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παναγούλα Βόνιτσας. Υπηρετούσε στο 1ο Κινητό Εμπέδο Ιωαννίνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 7 Μαρτίου 1941.

325. ΠΑΚΕΡΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1910. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 ( Μάλι-ε-ΚηπαρόΧειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

326. ΠΑΛΑΒΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ελαιόφυτο Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

327. ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κερασιά Αγρινίου το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα Σκουτάρας (ΒΔ Χειμάρρας) στις 4 Ιανουαρίου 1941.

328. ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Σαρδίνια Βάλτου το 1905. Υπηρετούσε στο 43ο ΣΠ., πέθανε στο Σ4 Χειρουργείο (Κούταλι) στις 16 Μαρτίου 1941.

329. ΠΑΛΛΗΚΑΡΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ανθυπασπιστής. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1914. Υπηρετούσε στο 192ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα, φονεύθηκε στο Θεοδώροβο Δοϊράνης (τοποθεσία Κρουσίων) στις 6 Απριλίου 1941.

330. ΠΑΛΟΥΚΗΣ ή ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Θύριο Βόνιτσας το 1910. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα Βράνιτσας Χειμάρρας στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

331. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Βασιλική Ναυπακτίας το 1905. Υπηρετούσε στο Β΄ Όρχο Μηχανικού, πέθανε στο 4ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αιδηψού στις 2 Ιανουαρίου 1941.

332. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

333. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

334. ΠΑΝΟΥΚΛΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δοκίμιο Τριχωνίδας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο ΙΙα Ορεινό Χειρουργείο (Σταυροσκιάδι Πωγωνίου) στις 29 Νοεμβρίου 1940.

335. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Μαχαιρά. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 26 Νοεμβρίου 1940.

336. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΟΘΩΝΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

337. ΠΑΝΟΥΣΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δενδροχώρι Ναυπακτίας. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αιγίου (τροχαίο ατύχημα) στις 25 Απριλίου 1941.

338. ΠΑΞΗΜΑΔΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Βίγλας Γεροπλάτανου Δωδώνης στις 14 Νοεμβρίου 1940.

339. ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μπουρλέσια Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από το ψύχος στο ύψωμα 1630 ή Παπακώστα (Χόρμοβας) στις 22 Ιανουαρίου 1941.

340. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Φαμίλα Ναυπακτίας το 1913. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Προγονάτι (ΝΔ Τεπελενίου) στις 7 Ιανουαρίου 1941.

341. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Δρυμώνα Τριχωνίδας το 1918. Υπηρετούσε στο 91ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Μακεδονικό Μέτωπο στις 6 Απριλίου 1941.

342. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 28 Δεκεμβρίου 1940.

343. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Υπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Ελατού το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 4 Ιανουαρίου 1941.

344. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Γουριά το 1909. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 9 Φεβρουαρίου 1941.

345. ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λαμπίρι Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε κοντά στο Τεπελένι στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

346. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Τριχωνίδας το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 9 Μαΐου 1941.

347. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Θέρμο το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

348. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΗΛΙΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ4 Νοσοκομείο Διακομιδής (Κούταλι) στις 13 Μαρτίου 1941.

349. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Αγρίδιο Βάλτου το 1912. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Μπολένα (ΒΑ Χειμάρρας) στις 14 Απριλίου 1941.

350. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Ναύπακτο το 1918 . Υπηρετούσε στο 66ο ΣΠ., φονεύθηκε στον Αυχένα Σιρακούτ (ΝΑ Βερατίου) στις 31 Δεκεμβρίου 1940.

351. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Χούνη το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στους Άνω Σαψιάδες (περιοχη Λεσκοβικίου) στις 20 Απριλίου 1941.

352. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Υποδεκανέας. Γεννήθηκε στη Σπολάιτα Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στη Γκραμπάλα Ηπείρου στις 14 Νοεμβρίου 1940.

353. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 17 Μαΐου 1941.

354. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κονίσκα Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 28 Δεκεμβρίου 1940.

355. ΠΑΠΑΛΕΝΗΣ ή ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1913. Πέθανε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 19 Απριλίου 1941.

356. ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Βασιλόπουλο το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο ΙΙΙ Ορεινό Χειρουργείο (Άγιος Βασίλειος) στις 11 Φεβρουαρίου 1941.

357. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αρχοντοχώρι Βόνιτσας. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στην Κότσικα Θεσπρωτίας στις 10 Νοεμβρίου 1940.

358. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ναύπακτο. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Γκραμπάλα (ΒΑ Ελαίας) στις 14 Νοεμβρίου 1940.

359. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1917. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο χωριό Μεγάλο Λάμποβα (Νεμέρτσκα) στις 28 Φεβρουαρίου 1941.

360. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του ΘΩΜΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

361. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΩΜΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Περδικάκι Βάλτου το 1908. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε διερχόμενος το Λούρο ποταμό στις 26 Απριλίου 1941.

362. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμβρακία Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

363. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δρυμώνα Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα Σκουτάρας (ΒΔ Χειμάρρας) στις 19 Φεβρουαρίου 1941.

364. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ του ΑΛΕΞΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Κονίσκα Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 28 Ιανουαρίου 1941.

365. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Τριχώνιο Μεσολογγίου το 1918. Υπηρετούσε στο ΙΙ Σύνταγμα Ορειβατικού Πυροβολικού, φονεύθηκε στη Μεγάλο Λάμποβα (Νεμέρτσκα) στις 9 Μαρτίου 1941.

366. ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Λυσιμαχία το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

367. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Λοχαγός. Γεννήθηκε στο Κρυονέρι το 1904. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 ( Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 16 Δεκεμβρίου 1940.

368. ΠΑΠΑΡΟΥΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ-ΦΛΩΡΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Γαβαλού το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 4 Ιανουαρίου 1941.

369. ΠΑΠΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΗΛΙΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1904. Υπηρετούσε στην Μοίρα Αυτοκινήτων, πέθανε στο Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» στις 14 Ιουνίου 1941.

370. ΠΑΠΑΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Παλαιόπυργο Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε προ Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

371. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Βασιλόπουλο το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

372. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κονίσκα Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε προ Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

373. ΠΑΡΓΑΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Τριχώνιο Μεσολογγίου το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 7ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (τραυματίας μάχης Τεπελενίου) στις 6 Μαΐου 1941.

374. ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέθανε στο Νοσοκομείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 26 Απριλίου 1941.

375. ΠΑΣΠΑΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Υποδεκανέας. Γεννήθηκε στη Στράνωμα Ναυπακτίας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Λέκλι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 15 Μαρτίου 1941.

376. ΠΑΣΤΡΩΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γαλατά Μεσολογγίου το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 7 Μαρτίου 1941.

377. ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμπελακιώτισσα Ναυπακτίας το 1917. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 4 Ιανουαρίου 1941.

378. ΠΑΤΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Γαυρολίμνη ΤΟ 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Πλατοβούνι) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

379. ΠΑΤΡΑΣ ΑΛΕΚΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπολάιτα Τριχωνίδας το 1905. Υπηρετούσε στο 2ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στη Σκόνδρα στις 7 Μαρτίου 1941.

380. ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σταμνά Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Άρτας στις 22 Νοεμβρίου 1940.

381. ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πάλαιρο Βόνιτσας το 1914. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε βόρεια της Βράνιστας Χειμάρρας στις 6 Φεβρουαρίου 1941.

382. ΠΑΥΛΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην περιοχή Τεπελενίου στις 12 Μαρτίου 1941.

383. ΠΑΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Σπάρτο Βάλτου το 1917. Υπηρετούσε στο 91ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Οχυρό Παληουριώνες στις 6 Απριλίου 1941.

384. ΠΕΖΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε σε Νοσοκομείο Διακομιδής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Άρτας) στις 19 Δεκεμβρίου 1940.

385. ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Ηλία Μεσολογγίου το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

386. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Παντάνασσα Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από το ψύχος στο ύψωμα 1630 ή Παπακώστα (Χόρμοβας) στις 22 Ιανουαρίου 1941.

387. ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ναύπακτο το 1917. Υπηρετούσε στο 85ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1410 (Γκολέμι) στις 2 Μαρτίου 1941.

388. ΠΕΣΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΛΕΞΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο το 1907. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Λεκντούσι (ΝΔ Τεπελενίου) στις 17 Μαρτίου 1941.

389. ΠΕΣΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σταμνά Μεσολογγίου το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 21 Φεβρουαρίου 1941.

390. ΠΕΤΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κρυονέρι Ναυπακτίας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 22 Φεβρουαρίου 1941.

391. ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΓΙΑΚΟΥΜΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Θέρμο το 1916. Υπηρετούσε στο 2ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Κορυτσάς (τραυματίστηκε στον αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου) το 2ο δεκαήμερο Φεβρουαρίου 1941.

392. ΠΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Ελατόβρυση Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 6ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Σκουτάρα (ΒΔ Χειμάρρας) στις 9 Ιανουαρίου 1941.

393. ΠΙΜΠΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ελατόβρυση Ναυπακτίας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στην Ελατόβρυση στις 23 Μαρτίου 1941.

394. ΠΙΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Στρογγυλοβούνι το 1907. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 6 Μαρτίου 1941.

395. ΠΙΣΤΙΟΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Λυσιμάχεια το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 8 Μαρτίου 1941.

396. ΠΛΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Αράχωβα Ναυπακτίας το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 11 Μαρτίου 1941.

397. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πατιόπουλο Βάλτου το 1910. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο ΙΙΙα Ορεινό Χειρουργείο (Άγιος Βασίλειος) στις 4 Μαρτίου 1941.

398. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πατιόπουλο Βάλτου το 1908. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Α2 Ορεινό Νοσηλευτικό Τμήμα (Δέλβινο) στις 18 Μαρτίου 1941.

399. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Παλαιοχώριο Μεσολογγίου το 1915. . Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Τεπελένι στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

400. ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ του ΘΕΩΔΩΡΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στα Κλεισορρεύματα Μεσολογγίου το 1914. Υπηρετούσε στην VIII Μεραρχία Μονάς 4500,φονεύθηκε στην Μαζαρακιά Θεσπρωτίας στις 15 Νοεμβρίου 1940.

401. ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ριγάνιο Ναυπακτίας το 1904. Υπηρετούσε στον Β΄ Όρχο Πυροβολικού, φονεύθηκε στο Δελβινάκι σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 19 Απριλίου 1941.

402. ΠΟΛΥΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ματαράγκα το 1916. Υπηρετούσε στην 4039η Μονάδα, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

403. ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοπαναγιά Ναυπακτίας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε σε Νοσοκομείο Διακομιδής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 11 Μαρτίου 1941.

404. ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πλατύπορο (Αβαρίκο) Τριχωνίδας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Τσιάνο (Λέκλι Τεπελενίου) στις 8 Μαρτίου 1941.

405. ΠΡΙΟΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πετροχώρι Τριχωνίδας το 1918. Υπηρετούσε στο 70ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Δεμίρ Καπού Μπέλες στις 6 Απριλίου 1941.

406. ΠΡΟΒΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κοκκινόβρυση Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

407. ΠΡΟΒΙΔΑΣ ή ΤΣΑΦΩΝΙΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στα Αμπέλια Κοκκινόβρυσης Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 14 Δεκεμβρίου 1940.

408. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καλύβια Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Κηπαρό Χειμάρρας στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

409. ΠΥΡΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΑΝΔΡΕΑ, Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στο Πετροχώρι Αγρινίου. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 8 Μαρτίου 1941.

410. ΡΑΠΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου το 1918. Υπηρετούσε στο 1ο ΣΠ., πέθανε στο Α΄ Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 10 Νοεμβρίου 1940.

411. ΡΑΠΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Παλαιοκατούνα Βόνιτσας. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

412. ΡΕΣΒΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο στις 30 Μαρτίου 1941.

413. ΡΕΤΣΙΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

414. ΡΗΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Μανδρινή Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στα υψώματα προ Τεπελενίου στις 22 Φεβρουαρίου 1941.

415. ΡΗΓΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΟΣ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Μούσουρα Μεσολογγίου το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Δρόβιανης στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

416. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Σκάλα Ναυπακτίας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 10 Απριλίου 1941.

417. ΡΟΜΠΟΛΟΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ του ΣΥΜΕΩΝ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κατοχή Μεσολογγίου το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., τραυματίστηκε στην μάχη στο ύψωμα 613 (Κηπαρό Χειμάρρας) και πέθανε ενώ διακομιζόταν σε Νοσοκομείο στις 16 Δεκεμβρίου 1940.

418. ΣΑΒΑΪΔΗΣ ΜΑΡΚΟΣ του ΓΑΒΡΙΗΛ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην Πέστανη στις 18 Νοεμβρίου 1940.

419. ΣΑΓΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πετροχώρι Τριχωνίδας το 1913. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στους Πονυικάτες (διάβαση Κακαβιάς) στις 25 Νοεμβρίου 1940.

420. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κλεισόρευμα Μεσολογγίου το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Δρυμάδων στις 28 Νοεμβρίου 1940.

421. ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ριγάνιο Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

422. ΣΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Χρίσοβο Ναυπακτίας το 1918. Υπηρετούσε στην Ομάδα Αναγνωρίσεως, φονεύθηκε στα Κτίσματα Πωγωνίου σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 25 Νοεμβρίου 1940.

423. ΣΑΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΛΑΜΠΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ριγάνι Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (ΝΑ Τεπελενίου) στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

424. ΣΑΛΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμβρακία Τριχωνίδας το 1913. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο ΙΙΙα Χειρουργείο (Άγιος Βασίλειος) στις 5 Ιανουαρίου 1941.

425. ΣΑΛΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Χειρουργείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 20 Απριλίου 1941.

426. ΣΑΝΙΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 23 Φεβρουαρίου 1941.

427. ΣΑΡΑΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Βόνιτσα. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 7 Δεκεμβρίου 1940.

428. ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 24 Ιανουαρίου 1941.

429. ΣΒΟΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΛΕΩΝΙΔΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

430. ΣΕΡΕΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Γκολέμι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

431. ΣΕΡΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Ψηλόβραχο Τριχωνίδας το 1913. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Σκουτάρα (ΒΔ Χειμάρρας) στις 1 Ιανουαρίου 1941.

432. ΣΙΑΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Σταθά Βάλτου το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Α2 Ορεινό Χειρουργείο (Δέλβινο) στις 17 Μαρτίου 1941.

433. ΣΙΑΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Αναβρυτή Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο 70ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πετριτσίου στις 8 Απριλίου 1941.

434. ΣΙΑΧΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αγία Σοφία Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Χόρμοβο προ Τεπελενίου στις 14 Φεβρουαρίου 1941.

435. ΣΙΑΧΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αγία Σοφία Τριχωνίδας το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 11 Απριλίου 1941.

436. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Σούχας στις 3 Φεβρουαρίου 1941.

437. ΣΙΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Φαμίλα Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 17 Φεβρουαρίου 1941.

438. ΣΙΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λεπενού το 1907. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 17 Ιανουαρίου 1941.

439. ΣΙΟΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Στάνο Βάλτου το 1913. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 3 Μαρτίου 1941.

440. ΣΙΨΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αντίρριο το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Αηδονοχωρίου Κόνιτσας στις 23 Νοεμβρίου 1940.

441. ΣΚΕΝΤΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αρχοντοχώρι Βόνιτσας το 1909. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πρέβεζας στις 5 Νοεμβρίου 1940.

442. ΣΚΟΝΔΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Τσιάνο (προ Τεπελενίου) στις 14 Απριλίου 1941.

443. ΣΚΟΡΔΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοκατούνα το 1918. Υπηρετούσε στο VI/A Υποτομέα (Λοχου Προκαλυψεως Ποροΐων), φονεύθηκε στο Πορόϊα στις 15 Απριλίου 1941.

444. ΣΚΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Νέα Αβόρανη Τριχωνίδας το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 18 Φεβρουαρίου 1941.

445. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ή ΦΩΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιομανίνα Βόνιτσας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Λέκλι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 8 Μαρτίου 1941.

446. ΣΚΥΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας το 1907. Υπηρετούσε στο ΙΙ Σύνταγμα Ορειβατικού Πυροβολικού, πέθανε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» Αθηνών στις 6 Ιουνίου 1941.

447. ΣΟΡΟΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Καινούριο Τριχωνίδας το 1918. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην περιοχή νότια Τεπελενίου την 1η Ιανουαρίου 1941.

448. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανάληψη Τριχωνίδας το 1909. Υπηρετούσε στον Εμπέδο Πεζικού Ιωαννίνων, πέθανε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 15 Μαΐου 1941.

449. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κυπάρισσο Τριχωνίδας το 1909. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 18 Ιανουαρίου 1941.

450. ΣΤΑΘΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπολάιτα Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στο ύψωμα 613 ( Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 16 Δεκεμβρίου 1940.

451. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΗΛΙΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανάληψη Τριχωνίδας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 6 Μαρτίου 1941.

452. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΗΛΙΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανάληψη Τριχωνίδας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, τραυματίστηκε στη μάχη Δρυμάδων και πέθανε στο ΙΙα Ορεινό Χειρουργείο (Σταυροσκιάδι) στις 29 Νοεμβρίου 1940.

453. ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Μπαμπίνη. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στην Κότσικα Θεσπρωτίας στις 26 Νοεμβρίου 1940.

454. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Κέρκυρας στις 26 Νοεμβρίου 1940.

455. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ του ΛΟΥΚΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αναβρυτή Ναυπακτίας το 1917. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., εξαφανίστηκε στο ύψωμα 613 ( Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) τον Απρίλιο 1941.

456. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Λέκλι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 10 Απριλίου 1941.

457. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ριγάνι Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 25 Ιανουαρίου 1941.

458. ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Ελληνικά Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

459. ΣΤΕΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Γουριώτισσα Βόνιτσας 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, τραυματίστηκε στη μάχη Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) και πέθανε στο Σ3 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής Ιωαννίνων στις 29 Δεκεμβρίου 1940.

460. ΣΤΕΡΓΙΑΤΟΣ ΒΑΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στον Καραϊσκάκη Βόνιτσας το 1918. Υπηρετούσε στο 91ο ΣΠ., φονεύθηκε στην Άσπρη Πέτρα Μπέλες Πετριτσίου στις 6 Απριλίου 1941.

461. ΣΤΡΑΒΟΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κρυονέρι Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

462. ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λιθοβούνι Μεσολογγίου το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

463. ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Σπολάϊτα Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 13 Ιανουαρίου 1941.

464. ΣΦΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Καλλονή Ναυπακτίας το 1908. Υπηρετούσε στο 90ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Μπούμπεσι (ΒΔ Κλεισούρας) στις 9 Μαρτίου 1941.

465. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Μπαμπαλιό Βάλτου το 1915. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Καστρί Θεσπρωτίας στις 5 Νοεμβρίου 1940.

466. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Παλαιόπυργο Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1941.

467. ΣΩΦΡΟΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας το 1917. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 ( Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

468. ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αργυρό Πηγάδι Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 27 Νοεμβρίου 1940.

469. ΤΑΜΠΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ριγάνι Ναυπακτίας το 1917. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 18 Ιανουαρίου 1941.

470. ΤΑΜΠΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Κονίσκα Τριχωνίδας το 1917. Υπηρετούσε στο 85ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύ Γκολέμι - Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 16Φεβρουαρίου 1941.

471. ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λουτρό Βάλτου το 1906. Υπηρετούσε στο 43ο ΣΠ., φονεύθηκε στην Άρτζα Ντι Μέτζο Τρεμπεσίνας στις 11 Μαρτίου 1941.

472. ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Θέρμο το 1911.Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 4 Ιανουαρίου 1941.

473. ΤΑΡΑΜΠΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Πρόδρομο το 1903. Υπηρετούσε στο Εμπέδο Μεσολογγίου, φονεύθηκε στην Άρτα σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 21 Απριλίου 1941.

474. ΤΑΡΚΑΖΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Βασιλόπουλο το 1918. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στα υψώματα προ Τεπελενίου στις 6 Μαρτίου 1941.

475. ΤΑΣΙΟΛΑΜΠΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μεγάλη Χώρα το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 18 Δεκεμβρίου 1940.

476. ΤΕΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Γουριώτισσα Βόνιτσας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

477. ΤΖΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Παντάνασσα (Μανδάνισσα) Τριχωνίδας. Πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 17 Απριλίου 1941.

478. ΤΟΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λεπενού το 1907. Υπηρετούσε στο Εμπέδο Πεζικού Ιωαννίνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 17 Ιανουαρίου 1941.

479. ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αναβρυτή Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Δέλβινο σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 6 Δεκεμβρίου 1940.

480. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας το 1918. Υπηρετούσε στο 91ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Οχυρό Ποποτίβιτσα στις 7 Απριλίου 1941.

481. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Δορίβα (προ Τεπελενίου) στις 20 Φεβρουαρίου 1941.

482. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 ( Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

483. ΤΡΙΦΙΑΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Γουριά το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

484. ΤΣΑΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Θύριο Ξηρομέρου το 1917. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο Α2 Ορεινό Νοσηλευτικό Τμήμα (ΤΤ 825) την 1η Απριλίου 1941.

485. ΤΣΑΓΚΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Κρυονέρια Ναυπακτίας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου στις 11 Μαρτίου 1941.

486. ΤΣΑΜΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στον Αστακό το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 16ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 10 Μαΐου 1941.

487. ΤΣΑΜΠΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1913. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 20 Μαρτίου 1941.

488. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Τερψιθέα Ναυπακτίας το 1912 Υπηρετούσε στο 6ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Μπουλαράτ (περιοχή Χειμάρρας) στις 1 Δεκεμβρίου 1940.

489. ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Μυρτία Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στον τομέα Χόρμοβας προ Τεπελενίου στις 16 Φεβρουαρίου 1940.

490. ΤΣΑΦΑΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Παπαδάτες το 1917. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε από το ψύχος στο ύψωμα 1630 ή Παπακώστα (Χόρμοβας) στις 22 Ιανουαρίου 1941.

491. ΤΣΕΛΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Τερψιθέα Ναυπακτίας το 1913 . Υπηρετούσε στο 6ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Μπουλαράτ (περιοχή Χειμάρρας) στις 1 Δεκεμβρίου 1940.

492. ΤΣΕΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο το 1909. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Γκόλικο (ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

493. ΤΣΕΤΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο-Γρανίτσα το 1906. Υπηρετούσε στην 20η

Μοίρα Ορειβατικού Πυροβολικού, φονεύθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς στις 13 Απριλίου 1941.

494. ΤΣΙΓΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στα Σιταράλωνα το 1908. Υπηρετούσε στην ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, φονεύθηκε στις επιχειρήσεις Ρίμινι Ιταλίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1944.

495. ΤΣΙΓΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Βίγλα στις 16 Νοεμβρίου 1940.

496. ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΡΟΒΕΡΤΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στον Αστακό το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στον Γεροπλάτανο στις 18 Νοεμβρίου 1940.

497. ΤΣΙΚΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Χαλίκι Τριχωνίδας το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

498. ΤΣΙΚΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1913. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο ΙΙΙΒ Ορεινό Χειρουργείο (Άγιοι Σαράντα) στις 19 Δεκεμβρίου 1940.

499. ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ανθόφυτο Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Μπολένα (ΒΑ Χειμάρρας) στις 14 Απριλίου 1941.

500. ΤΣΙΟΥΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Ανθόφυτο Ναυπακτίας το 1907. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στα υψώματα Λεκντούσι (ΝΔ Τεπελενίου) στις 17 Μαρτίου 1941.

501. ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στον Πλάτανο Ναυπακτίας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη Χόρμοβα (ΝΑ Τεπελενίου) στις 18 Δεκεμβρίου 1940.

502. ΤΣΙΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1074 (Χειμάρρας) στις 7 Φεβρουαρίου 1941.

503. ΤΣΟΛΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σταμνά το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Βίγλας στις 16 Νοεμβρίου 1940.

504. ΤΣΟΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανάληψη Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1125(Χειμάρρας) στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

505. ΤΣΟΡΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Στράνωμα Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (μάχη Δρόβιανης Χειμάρρας) στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

506. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Διπλάτανο Τριχωνίδας το 1909. Υπηρετούσε στην Χ Ορεινή Εφοδιοπομπή (Ε2 Λόχος Ημιονηγών) , πέθανε Νοσοκομείο Κορυτσάς στις 2 Φεβρουαρίου 1941.

507. ΤΣΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Βόνιτσας το 1909. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Δελβίνου στις 5 Μαρτίου 1941.

508. ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Βομβοκού Ναυπακτίας το 1917. Υπηρετούσε στο Ανεξάρτητο Τάγμα Δελβινακίου, φονεύθηκε στο Καλπάκι στις 14 Νοεμβρίου 1940.

509. ΤΣΟΥΜΑΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Σίμο Ναυπακτίας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Γράψα (Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής) στις 13 Μαρτίου 1941.

510. ΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 20 Φεβρουαρίου 1941.

511. ΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Δοκίμιο το 1907. Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 24 Μαρτίου 1941.

512. ΦΑΝΑΡΙΣΙΟΣ ΙΑΣΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα 613 ( Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

513. ΦΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στον Αστακό το 1910. Υπηρετούσε στο 88ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λαμίας στις 17 Απριλίου 1941.

514. ΦΕΥΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Λουτρά Βάλτου το 1906. Υπηρετούσε στο Εμπέδο Μεσολογγίου (Φρουραρχείο Αγρινίου), πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αγρινίου στις 20 Φεβρουαρίου 1941.

515. ΦΙΦΙΝΗΣ ΗΛΙΑΣ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Τερψιθέα Ναυπακτίας το 1919. Υπηρετούσε στο 90ο ΣΠ., φονεύθηκε στο Ιβάν στις 15 Νοεμβρίου 1940.

516. ΦΛΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καινούργιο το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 22 Μαρτίου 1941.

517. ΦΛΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Γουριώτισσα το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 5 Μαρτίου 1941.

518. ΦΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Ασπριά Ναυπακτίας το 1919. Υπηρετούσε στο Εμπέδο Καλαμών, φονεύθηκε στο Ηράκλειο (μάχη Κρήτης) στις 21 Μαΐου 1941.

519. ΦΟΥΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

520. ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοναστηράκι το 1902. Υπηρετούσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, φονεύθηκε στον αεροπορικό βομβαρδισμό του 2ο Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στις 20 Απριλίου 1941.

521. ΦΟΥΤΖΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ανθόφυτο Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Άνω Λάμποβο στις 11 Δεκεμβρίου 1940.

522. ΧΑΛΑΖΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λεύκα Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στην μάχη Άνω Λάμποβο στις 11 Δεκεμβρίου 1940.

523. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Σιτόμενα Τριχωνίδας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (ΝΑ Τεπελενίου) στις 19 Φεβρουαρίου 1941.

524. ΧΑΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Χρυσοβίτσα Αστακού το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 6 Μαρτίου 1941.

525. ΧΑΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Βόνιτσας το 1913. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Μπολένα (Ν Τεπελενίου) στις 27 Ιανουαρίου 1941.

526. ΧΑΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Ελατόβρυση Ναυπακτίας το1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 30 Νοεμβρίου 1940.

527. ΧΑΣΑΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κάτω Μακρινού το 1914. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στην Βίγλα στις 16 Νοεμβρίου 1940.

528. ΧΑΣΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη περιοχή Δοκσάτι-Λάμποβα στις 4 Δεκεμβρίου 1940.

529. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Περίστα Ναυπακτίας το 1912. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

530. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Περίστα Ναυπακτίας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στο ύψωμα Σκουτάρας (ΒΔ Χειμάρρας) στις 19 Φεβρουαρίου 1941.

531. ΧΑΤΖΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ματαράγκα το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Τεπελενίου στις 27 Φεβρουαρίου 1941.

532. ΧΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Ασπρόπυργο Αιτ/νιας το 1910. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Χόρμοβας (ΝΑ Τεπελενίου) στις 14 Δεκεμβρίου 1940.

533. ΧΛΙΜΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Βόνιτσας το 1919. Υπηρετούσε στην V Ομάδα Αναγνωρίσεως, φονεύθηκε στην περιοχή Καλπακίου στις 19 Απριλίου 1941.

534. ΧΟΛΕΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1918. Υπηρετούσε στο Ανεξάρτητο Τάγμα Δελβινακίου, φονεύθηκε στον Προφήτη Ηλία Κόνιτσας στις 15 Νοεμβρίου 1940.

535. ΧΟΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Αντισυνταγματάρχης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1894. Υπηρετούσε στο 88ο ΣΠ., φονεύθηκε στον Σταθμό Διοικήσεως του Συντάγματος στο ύψωμα Ράδοσι Φλώρινας στις 14 Απριλίου 1941.

536. ΧΟΡΜΟΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Υπολοχαγός. Γεννήθηκε στο Γρηγόριο Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στη μάχη Τζουφαράχης (ΒΑ Ελαίας) στις 14 Νοεμβρίου 1940.

537. ΧΟΡΤΑΓΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1905. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, εξαφανίστηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 8 Μαρτίου 1941.

538. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Αμοργιανούς Βάλτου το 1913. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Δελβίνου το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου 1941.

539. ΧΟΧΤΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μαμουλάδα Ναυπακτίας το 1916. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο (προ Τεπελενίου) στις 21 Φεβρουαρίου 1941.

540. ΧΟΧΤΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μαμουλάδα Ναυπακτίας το 1915. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε Μπουράτο ( διάβαση Κακαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.

541. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Έφεδρος Υπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Περδικόβρυση Ναυπακτίας το 1885. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 15 Φεβρουαρίου 1941.

542. ΧΡΥΣΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ή ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου το 1894 . Υπηρετούσε στο Γ΄ Κέντρο Αιχμαλώτων, φονεύθηκε στις Βρύσες Αποκορώνου Κρήτης στις 19 Μαΐου 1941.

543. ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καραϊσκάκη Ξηρομέρου το 1913. Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο Μάλι Σπατ (Ν Τεπελενίου) στις 19 Ιανουαρίου 1941.

544. ΨΩΜΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1906. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 26 Φεβρουαρίου 1941.

545. ΨΩΦΑΚΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον ΣτάνοΒάλτου το 1911. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ., πέθανε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 12 Μαρτίου 1941.

http://www.epoxi.gr

Η δύσκολη εξίσωση της Κεντροαριστεράς στον Δήμο Αγρινίου

$
0
0
«Ο Δημήτρης έκανε λάθος το 2014. Δεν έπρεπε να είναι τόσο επιθετικός με τον Παύλο. Τώρα το βρίσκει μπροστά του…». Η φράση αυτή γνωστού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει μια διάχυτη άποψη στους κόλπους της τοπικής κεντροαριστεράς. Αποτυπώνει τον προβληματισμό πολλών παραγόντων του χώρου που επιθυμούν αυτός να εκφραστεί με μία μόνο υποψηφιότητα απέναντι στον Παπαναστασίου, στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου στον δήμο Αγρινίου. Ξέρουν όμως πως τα απόνερα του 2014 δυσκολεύουν τα πράγματα.
Προς το παρόν ωστόσο οι κομματικοί παράγοντες αδυνατούν να λύσουν τον γρίφο. Έχουν ωστόσο επί τάπητος τρία δεδομένα . Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης σκοπεύει αταλάντευτα να είναι εκ νέου υποψήφιος. Η Χριστίνα Σταρακά πιέζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει τη δημαρχία. Και ο Παύλος Μοσχολιός δεν θα χαρίσει τώρα τίποτα στους δύο τους. Γιατί δεν ξεχνά ο πρώην δήμαρχος υπό ποιους όρους έδωσε τη μάχη του 2014.
Αλλά ας γίνουμε λίγο πιο σαφείς. Η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος το 2019 (θυμίζουμε πως πλέον και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες εκλέγονται με σταυρό βάσει του «Κλεισθένη») . Εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα και αυτό είναι το αυτονόητο και το προφανές. Αυτοί που ξέρουν εκτιμούν πως θα λάβει σύντομα τις αποφάσεις της.
Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης απευθύνει τώρα ευρύτερο προοδευτικό κάλεσμα (έστω και αν το 2014 ανέβαινε στην εξέδρα με Τσίπρα). Ζητά ωστόσο να ανταποκριθούν οι άλλοι σε αυτό που αρνήθηκε ο ίδιος στο μεσοδιάστημα του Α’ και Β΄ γύρου του 2014. Ελάχιστοι θα διαφωνήσουν πως πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο και έμπειρο αυτοδιοικητικό. Το ζήτημα ωστόσο είναι κατά πόσο μπορεί να διεισδύσει σε ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο.
Ο Παύλος Μοσχολιός διεκδικεί τη δικαίωση του. Δεν του αρκούν οι έμμεσες αναφορές Τραπεζιώτη πως η σημερινή αρχή είναι η χειρότερη που πέρασε από το Αγρίνιο. Δεν ξεχνά την πολεμική που δέχθηκε (στα όρια της σκανδαλολογίας) το 2014. Μάλλον δεν ξεχνά και το δίπορτο που (νομίζει ότι) παίχτηκε από παράγοντες της σημερινής περιφερειακής αρχής. Αν θα είναι υποψήφιος εκ νέου θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και η στάση των μελών του συνδυασμού του. Σημειωτέον πάντως πως τρεις δημοτικοί του σύμβουλοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Καινούργιο.
Όπως και να έχει, ο γρίφος για την Κεντροαριστερά είναι δυσεπίλυτος. Τον περιπλέκει περισσότερο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξαϋλώσει το ΚΙΝΑΛ και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών στελεχών.
Οι πιο έμπειροι κομματικοί τους παράγοντες στοιχηματίζουν πως αν οι εκλογές διεξάγονταν σε δυο-τρεις μήνες, από τον φερόμενο προοδευτικό χώρο θα εκφράζονταν δύο υποψηφιότητες για τη δημαρχία. Παράλληλα φοβούνται πως στο Β’ γύρο το προσωπικό θυμικό θα υπερτερούσε του «προοδευτικού καλέσματος». Επειδή ξέρουν τι σημαίνει αυτό κάποιοι το παλεύουν για μία υποψηφιότητα. Έχουν ελάχιστο χρόνο ακόμη μπροστά τους…
agrinionews

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

$
0
0

Μονή Αγίου Δημητρίου: η Μονή βρίσκεται νοτιοδυτικά της Παλαίρου, αριστερά του δρόμου προς το Μύτικα, σε περίβλεπτη θέση στη βραχώδη πλαγιά του όρους Σέρεκας. Η θέα από τη μονή προς τα δυτικά φτάνει μέχρι τα βουνά της Λευκάδας και το Ιόνιο πέλαγος. Βόρεια επικοινωνούσε με μονοπάτι με την Πάλαιρο (3 χιλ.) και νότια με το Μύτικα (10 χιλ. περ.). 

Η παράδοση λέει πως ένα βράδυ που οι κάτοικοι φύλαγαν σκοπιά για πειρατές είδαν ένα φως, την άλλη μέρα εκεί βρήκαν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου με το καντηλάκι αναμμένο, την οποία αργότερα τοποθέτησαν στο εκκλησάκι που έχτισαν και το οποίο εξελίχθηκε σε μονή. 

Η προφορική παράδοσηαναφέρει ακόμη πως το πιάτο που είναι κολλημένο στην εξωτερική πλευρά του ιερού είναι από την εποχή που κατασκευάζονταν η εκκλησία. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως την ώρα που έτρωγαν οι μαστόροι ένας τεράστιος βράχος κύλησε από το βουνό και πέρασε πάνω από την τάβλα χωρίς να χτυπήσει κανέναν, παρέσυρε το πιάτο και κόλλησε μαζί με αυτό στον τοίχο. 

Επίσης, για το σχήμα πετάλου, που υπάρχει πολύ πριν από την είσοδο του μοναστηριού, αναφέρουν πως είναι από το άλογο του Αγίου Δημητρίου. Δεν είναι εξακριβωμένο πότε ακριβώς χτίστηκε η μονή. Πιθανώς να έγινε στα τέλη του 17ου αι. ή στα μέσα του επομένου, αφού μια αγιογραφία της αναγράφει τη χρονολογία 1752,η οποία όμως είναι ζωγραφισμένη μεταγενέστερα. Μια παράδοση λέει πως χτίστηκε το 1653 από ένα αγρότη, που έγινε ο πρώτος μοναχός με το όνομα Μαρκιανός. Πάντως είναι γνωστό πως άκμασε στα πρώτα χρόνια μετά την Απελευθέρωση. Αυτό φανερώνουν τα πολλά και πλούσια αφιερώματα και πρέπει να είχε πλούσια βιβλιοθήκη, γιατί το 1838 εκδόθηκε στην Αθήνα από το Λευκαδίτη γιατρό Πέτρο Στεφανίτζη ένας μικρογράμματος χρησμολογικός κώδικας. 

Ο κώδικας είχε δοθεί το 1822 στο γιατρό από τον τότε ηγούμενο της Μονής Ιάκωβο Γαζή,που επίσης ήταν από τη Λευκάδα. Στον πρόλογο της έκδοσης αυτής ο γιατρός γράφει ότι είχε περάσει από τη Μονή μετά τη Μάχη του Πέτα (1822) από όπου παρέλαβε και άλλα βιβλία, τα οποία του έδωσε ο ηγούμενος Ιάκωβος Γαζής, όμως δεν κατάφερενα τα διασώσει στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου και στην Έξοδο που ακολούθησε (1826).
Έκτοτε ο κώδικας αγνοείταικαι πιθανόν να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Ριζάρειου Σχολής, στην οποία ο γιατρός κληροδότησε όλη την περιουσία του το 1881. 
Το καθολικό της Μονής βρίσκεται στη νότια πλευρά του περιβόλου μέσα σε ευρύχωρη αυλή. Στις άλλες τρεις πλευρές έχει αρκετά κελιά που διατηρούνται σε καλή κατάσταση.Η δυτική πλευρά των κελιών είναι η παλαιότερη, αφού σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή χτίστηκε το Φεβρουάριο του 1814.Ο ναός είναι μονόχωρος λιθόκτιστος ρυθμού βασιλικής με ημικυκλική αψίδα και δίρριχτη στέγη με κεραμίδια. Στη μέση της βόρειας πλευράς υπάρχει δίλοβο πέτρινο καμπαναριό. Έχει πολλές τοιχογραφίες καλής τεχνικής, όμως δεν σώζονται σε καλή κατάσταση.
Στην κόγχη διακρίνεται η Πλατυτέρα,κάποιες ακόμη σκηνές και μερικοί άγιοι. Στο λιθόχτιστο τέμπλο βρίσκονται η ένθρονη Θεοτόκος ανάμεσα σε τέσσερις προφήτες και δεξιά της ο Χριστός, ο Βασιλεύς των Βασιλέων, πάνω σε στολισμένο θρόνο με διάλιθο στέμμα στο κεφάλι.Δίπλα στο δεξιό παραπόρτι εικονίζεται ολόσωμος ο αρχάγγελος Γαβριήλ.Στη δεύτερη σειρά του τέμπλου εικονίζονται, κάτω από τη Θεοτόκο, οι άγιοι Νικόλαος, Αθανάσιος και Σπυρίδωνκαι κάτω από το Χριστό οι Τρείς Ιεράρχες.Στο επιστύλιο του τέμπλου εικονίζεται ο Χριστός με τους Αποστόλους, έξι αριστερά και έξι δεξιά. Από κάτω βρίσκεται η κτητορική επιγραφή (1752). 

Στη νότια πλευρά του ναού, στη δεύτερη ζώνη, σώζονται οκτώ σκηνές του βίου και του μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου. Στις άλλες πλευρές διακρίνονται πολλές ακόμη τοιχογραφίες, οι οποίες όμως δεν είναι σε καλή κατάσταση. Σε μερικές δεν διακρίνονται καν τα θέματά τους. Γνωρίζουμε πως η μονή είχε αρκετή περιουσία και ζώα που έβοσκαν σε περιοχή που της είχε παραχωρηθεί. Για τις ανάγκες του Αγώνα πρόσφερε 1.000 γρόσια το 1822. Το 1828-30 η μονή είχε περιουσία 433 στρ., οικήματα και μύλους και πιθανόν να μην είχε μοναχούς. Επί Όθωνα διαλύθηκε και τα κτήματα της νοικιάστηκαν από τον Αθανάσιο Πατρόνο για 25 χρόνια έναντι 28.100 δραχμών. Στα ΓΑΚ σώζονται 34 έγγραφα που αφορούν τη Μονή για τα έτη 1840-43.Το 1842 πέντε μοναχοί ήρθανστην περιοχή και έκαναν προσπάθειες να την ανασυστήσουν. 

Προς τούτο ζήτησαν τη συνδρομή του Δημάρχου Ανακτορίου, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε από τις αρχές. Το 1889 και το 1896 η μονή φέρεται να είναι πάλι ενεργή και να έχει 2 μοναχούς. 

Τα ονόματα των τριών πρώτων ηγουμένων, που τα έχει διασώσει μόνο η παράδοση, είναι: ο Μαρκιανός (ο πρώτος και ιδρυτής), ο Καισάριος και ο Γαλακτίων. Επίσης, είναι γνωστά τα ονόματα των μοναχών Μηνάαπό την Κεχροπούλα και Δαμιανού Τσαγκάρηαπό το Στενό, που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821 και ο πρώτος σκοτώθηκε το 1824 στη Μάνινα. Στα Δίπτυχα της ιεράς πρόθεσης υπάρχουν ονόματα μοναχών που ησύχαζαν στη μονή μέχρι το 1752. 

Στην απογραφή του 1907 αναφέρεται ένας οικισμός Άγιος Δημήτριος Βόνιτσας με 76 κατοίκους. Έκτοτε ο οικισμός αναφέρεται σε κάθε απογραφή μέχρι το 1991, που είχε 170 κατ. Η Μονή έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο από το 1966 (ΦΕΚ 419/8-7-1966, ΥΑ 11707/14-6-1966).

Από τα πολλά κελιά της Μονής, μερικά, που είχαν ανακατασκευασθεί, είχαν ονοματιστεί ανάλογα με αυτούς που είχαν βοηθήσει να γίνουν. Για παράδειγμα, ένα το έλεγαν «Καντλιώτικο», και εκεί διέμεναν οι προσκυνητές από την Κανδήλα, όπου ήταν πάρα πολλοί. Σήμερα στο μοναστήρι ησυχάζει μια μοναχή. Η ιερά μονή ανοίγει την πύλη της σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες για τους προσκυνητές βάσει προγράμματος. 

Οι Ζαβερδιανοί κυρίωςαλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών τρέφουν μεγάλο σεβασμό και πίστη στον "Αι Δμήτρη"όπως τον λένε και στο μοναστήρι αυτό έχουν προσφέρει πολλά τάματα, τα οποία τα αντικρίζει κανείς κατά την επίσκεψή του. Επίσης πολλοί έχουν τελέσει το μυστήριο  της βάπτισης των παιδιών τους εκεί, μιας και το είχαν σαν τάμα.   Παλιότερα ερχόταν με τα πόδια και ξυπόλυτοι μάλιστα από τη Ζαβέρδα να ανάψουν τα κανδήλια η να τιμήσουν την μνήμη του αυτές τις μέρες. Μάλιστα πολλοί και από διάφορα χωριά  διέμεναν στα κελιά του από την παραμονή της γιορτής του Αγίου. Σαν κλείσιμο του μικρού αυτού  αφιερώματος για την Ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου Παλαίρου συμπερασματικά αναφέρουμε πως οι Ζαβερδιανοί έχουν μεγάλη πίστη στον "Αι Δμήτρη".





Πηγή: Απο το βιβλίο «Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας» των Ευαγγέλου Κουτιβή και Γεωργίου Μπαρμπαρούση.

Γεώργιος Μαυρομμάτης απο την Κατούνα: Ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός που έπεσε στην πρώτη γραμμή στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (επετειακό αφιέρωμα)

$
0
0

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, και επ'ευκαιρίας της επετείου της έναρξης του νικηφόρου Ελληνοΐταλικού πολέμου του 1940-41, αναφέρουμε σήμερα τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Γεώργιο Μαυρομμάτητου 39ου Συντάγματος Ευζώνων της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου. 
Ο Μαυρομάτης Γεώργιος του Ιωάννη. Έφεδρος ανθυπολοχαγός. 
Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1917. 
Ήταν αξιωματικός του 39ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο, ΝΑ  του Τεπελενίου, στις 9 Μαρτίου 1941 υπερασπιζόμενος την πατρίδα στην πρώτη γραμμή.  Ήταν ένα από τα παλικάρια που άφησαν τα κόκαλά τους σκορπισμένα στα απόκρημνα βουνά και τα φαράγγια της Ηπείρου. Γι'αυτούς  αυτούς δεν άναψε κανένας καντηλάκι τότε μιας και τα οστά τους δεν είχαν βρεθεί ή βρίσκονταν σε κάνα από τα σιωπηρά νεκροταφεία που για χρόνια βορειοηπειρώτισσες γερόντισσες τους άναβαν κρυφά κανένα καντηλάκι.
Στο παλιό Νεκροταφειο Κατούνας βρίσκεται η προτομή του Γιώργου Μαυρομμάτη σε έναν από τους οικογενειακούς τάφους των Μαυρομματαίων.


Ένα βιβλίο με τίτλο "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ...ΕΚΕΙΝΑ"που το έγραψε ο Δημήτριος κ. Κωταντούλας και το αφιέρωσε στον συγχωριανό μας Μαυρομμάτη Γεώργιο του Ιωάννη που έπεσε στην πρώτη γραμμή στο Αλβανικό μέτωπο, αναφέρεται με λεπτομέρειες στον αγώνα ενάντια των φασιστών εισβολέων και το θάνατο του Ανθυπολοχαγού μας. 

Το βιβλίο έχει 355 σελίδεςκαι κάνει αναφορά και στον ίδιο τον συγγραφέα, όπως και σε πολλούς άλλους που έδωσαν τον αγώνα για την Πατρίδα.

Ξεκινά με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και το Αλβανικό μέτωπο, στο δεύτερο μέρος κάνει αναφορά για την Εθνική Αντίσταση και την ένταξή του στον ΕΛΑΣ. Ονομαστικοί κατάλογοι αντιστασιακών, μάχες κατά των Γερμανών, απελευθέρωση και εμφύλιος. 

Ένα βιβλίο που τελειώνει με την διδασκαλική ιστορία του. 

Ο κ. Δημήτριος Κωταντούλας έφυγε απ'τη ζωή πριν μερικά χρόνια και σήμερα κάνουμε αναφορά γι'αυτόν όπως και για τον συγχωριανό μας Γεώργιο Μαυρομμάτη, σαν φόρο τιμής για τον αγώνα που έδωσαν ενάντια των κατακτητών. 

ΔΕΙΤΕ: ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ














ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940-1941 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΜΕΔΕΩΝΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

$
0
0
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους, και επ'ευκαιρίας της επετείου της έναρξης του νικηφόρου Ελληνοΐταλικού πολέμου του 1940-41, αναφέρουμε τα ονόματα των στρατιωτών από τον πρώην  Δήμο Μεδεώνος που έπεσαν στον Πόλεμο του 1940-41στα βουνά της Ηπείρου υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα. 
Οι περισσότεροι στρατιώτες μας άνηκαν στο 24ο Σύνταγμα Πεζικού που είχε έδρα την Πρέβεζα, δύο υπηρετούσαν σε μονάδα πεζικού των Ιωαννίνωνκαι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Γεώργιος Μαυρομμάτης ήταν του 39ου Συντάγματος Ευζώνων που είχε έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου

Τα εννιά παλικάρια άφησαν τα κόκαλά τους σκορπισμένα στα απόκρημνα βουνά και τα φαράγγια της Ηπείρου ή σε σιωπηρά νεκροταφεία που για χρόνια βορειοηπειρώτισσες γερόντισσες τους άναβαν κρυφά κανένα καντηλάκι. Τα ονόματά όλων αυτών των ηρώων πρέπει να γραφούν με χρυσά γράμματα δίπλα στα άλλα παλικάρια από την περιοχή μας που εκτελέστηκαν στη διάρκεια της Κατοχής και να σταθούν ισάξια στους δίπλα ήρωες της φυλή μας.

Μαυρομάτης Γεώργιος του Ιωάννη.Έφεδρος ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1917. Ήταν αξιωματικός του 39ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο, ΝΑ του Τεπελενίου, στις 9 Μαρτίου 1941. 
Ζαρκαδούλας Σωκράτης του Χρήστου.Γεννήθηκε στα Αχυρά το 1918. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ. Φονεύθηκε στα Κρανιά στις 2 Δεκεμβρίου 1940. 
Επίσης από τα Αχυρά (από το 1940-1944) οι: Τραυλός Ευάγγελος, Τραυλός Ιωάννης, Μαργιώλης Γεώργιος, Μαργιώλης Παναγιώτης, Μπακογιώργος Απόστολος, Μπακογιώργος Γεώργιος, Μπακογιώργος Παναγιώτης και Χούτας. 
Καλαντζής Λάμπρος του Σπυρίδωνος.Γεννήθηκε στην Τρύφου το 1911. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ. Φονεύθηκε στη Βράνιστα Χειμάρρας την 1η Μαρτίου 1941. 
Καούρας Παναγιώτης του Κωνσταντίνου.Γεννήθηκε στο Βούστρι το 1903. Ήταν του Εμπέδου Πεζικού Ιωαννίνων. Φονεύθηκε στους στρατώνες Ακραίον Ιωαννίνων σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 20 Απριλίου 1941. 
Κολίδας Επαμεινώνδας του Δημητρίου.Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1908. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ. Φονεύθηκε στη Βράνιστα Χειμάρρας στις 21 Ιανουαρίου 1941. 
Μάλιος Δημήτριος του Χρήστου.Γεννήθηκε στην Τρύφου το 1912 Υπηρετούσε στο 1ο Κινητό Έμπεδο Ιωαννίνων. Τραυματίστηκε και πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 4 Μαρτίου 1941. 
Επίσης από την Τρύφου (απο το 1940-1944)οι: Καλαντζής Λάμπρος του Σπυρίδωνος, Θεοδωρέλος Σπυρίδων του Πέτρου, Τσιάκαλος Ιωάννης του Διονυσίου, Τσιάκαλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου. 
Μούρκας Δημήτριος του Σωτηρίου.Γεννήθηκε στην Κωνωπίνα το 1912. Υπηρετούσε στο 24ο ΣΠ. Φονεύθηκε Ν.Α. της Μπόλενας στις 11 Φεβρουαρίου 1941. 
Νίκου Νικόλαος του Κωνσταντίνου.Γεννήθηκε στο Βούστρι το 1919. Υπηρετούσε στο 24ο. Φονεύθηκε στο χωριό Βράνιστα Χειμάρρας στις 13 Μαρτίου 1941. 
Τσικώνης Δημήτριος του Κωνσταντίνου.Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1913. Υπηρετούσε στο 24ο. Τραυματίστηκε σε μάχη και πέθανε στο ΙΙΙβ Ορεινό Χειρουργείο στους Άγιους Σαράντα στις 19 Δεκεμβρίου 1941.

Η συμμετοχή της Αλβανίας στην επίθεση κατά της Ελλάδας την 28η Οκτωβρίου 1940

$
0
0
(Σημ. Φιλίστωρος: Από σήμερα θα ξεκινήσω ένα μικρό αφιέρωμα για την σημαντικότερη Εθνική επέτειο της σύγχρονης Ιστορίας μας, της 28ης Οκτωβρίου. Το αφιέρωμα αυτό θα περιλαμβάνει το εξαιρετικό και εμβριθές κείμενο του κ. Νικολάου για τον ρόλο της Αλβανίας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, θα έχει ένα σχετικό μικρό απόσπασμα από το ημερολόγιο του Σεφέρη που είδαμε στα "24 γράμματα", θα παραθέσω για πρώτη φορά σε πλήρες κείμενο την ομιλία Μουσολίνι στην οποία απειλούσε ότι θα "σπάσει τα πλευρά της Ελλάδος"αλλά και την απάντηση του Μεταξά και στο τέλος θα αναρτήσω κάτι ενδιαφέρον που έγραψα το Σάββατο για την στάση της Χιτλερικής Γερμανίας έναντι της Ελλάδος λίγο πριν και λίγο μετά της ιταλική εισβολή. Καλή ανάγνωση και χρόνια πολλά σε όλους)
Ποιος ο ρόλος της Αλβανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Του Χαράλαμπου Νικολάου / Ταξίαρχου ε.α., τ. καθηγητή Στρατιωτικής Ιστορίας ΣΣΕ
Ο "Βασιλιάς"της Αλβανίας Ζώγου
Το 1939 τα ιταλικά στρατεύματα, υπό τον στρατηγό Γκουτσόνι, αποβιβάσθηκαν στο Δυρράχιο, το πρωί της 7ης Απριλίου. Ο βασιλιάς Ζώγου δεν αιφνιδιάστηκε δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί, πριν από έναν μήνα και πλέον, εντατικές διπλωματικές συνομιλίες. Υφίστατο το στοιχείο του αιφνιδιασμού για τις ξένες κυβερνήσεις, εκτός της Γερμανίας και ίσως της Γιουγκοσλαβίας. Δεν προβλήθηκε καμία σοβαρή αντίσταση κατά των Ιταλών. Ο αλβανικός λαός στην πλειοψηφία του υποδέχθηκε τους Ιταλούς στρατιώτες ως “ελευθερωτές”.
Τα γεγονότα έκτοτε διαδέχθηκαν το ένα το άλλο με κινηματογραφική ταχύτητα. Στις 14 Απριλίου 1939 η Αλβανία αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ). Στις 15 Απριλίου έγινε δεκτή στο Κυρηνάλιο (ανάκτορο στη Ρώμη, θερινή διαμονή των Πάπων μέχρι το 1870, στη συνέχεια κατοικία του βασιλιά της Ιταλίας και αργότερα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας), πολυμελής αλβανική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Βερλάτση. 
Αυτός προσφώνησε τον Bασιλιά αυτοκράτορα πρώτα στην αλβανική και έπειτα στην ιταλική γλώσσα και του προσέφερε το “στέμμα του Σκεντέρμπεη”. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ιταλική Βουλή έδωσε τη συναίνεση της για την “προσωπική ένωση” και την επομένη έπραξε το ίδιο η Γερουσία. Διορίστηκε τοποτηρητής του βασιλιά, όχι μέλος της δυναστείας (είχε γίνει λόγος για τον δούκα του Μπέργκαμο), αλλά ο πρεσβευτής Τζακομόνι.
Στις 21 Απριλίου αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Βερλάτση η σύσταση Αλβανικού Φασιστικού Κόμματος. Στις 3 Ιουνίου έλαβε χώρα η τελευταία πράξη του αλβανικού οράματος: αντιπροσωπεία από τους Βερλάτση, Ντίνο και Κολίκβι και τρεις ανώτερους αξιωματικούς επέδωσε στον βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία ο Αλβανικός Στρατός ενσωματωνόταν στον Ιταλικό Στρατό.
Ο αλβανικός Τύπος προ του πολέμου παρουσίαζε άρθρα με πολεμική κατά της Ελλάδας.Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τσιάνο,διέταξε τον τοποτηρητή στην Αλβανία Τζακομόνι: “Φροντίστε ώστε ο αλβανικός Τύπος να συνεχίζει τη ζωηρή του πολεμική εναντίον της Ελλάδας”.
Γκαλεάτσο Τσιάνο
Ο Γερμανός καθηγητής πανεπιστημίου Χ. Ρίχτερ γράφει: “Οι ρίζες της πολεμικής αυτής εμπλοκής της Ιταλίας φθάνουν μέχρι το 1923, όταν ο Μουσολίνι επεχείρησε να καταλάβει την Κέρκυρα και αναγκάστηκε από τις Αγγλία και Γαλλία να εγκαταλείψει το εγχείρημα του”.Ο Τσιάνο στο ημερολόγιο του γράφει ότι τον Αύγουστο του 1940 ο Μουσολίνι δήλωσε πως οι Έλληνες επλανώντο, αν θεωρούσαν ότι είχε ξεχάσει εκείνο το επεισόδιο, και ότι ο λογαριασμός τους έμενε ανοικτός.
Στις αρχές Ιουνίου του 1939 οι Μουσολίνι και Τσιάνο, θέλοντας να μειώσουν την οργή των Αλβανών για την απώλεια της ανεξαρτησίας τους, προσπάθησαν να τους παραπλανήσουν καλλιεργώντας τους ελπίδες αλυτρωτισμού για το Κοσσυφοπέδιοκαι την Τσαμουριά,που έπρεπε να απελευθερωθούν.
Σύμφωνα με ιταλικές πηγές, η στάση της αλβανικής ηγεσίας λίγο πριν κηρυχθεί ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος ήταν υπέρ των Ιταλών. Ο Ιταλός τοποτηρητής Τζακομόνι, σε τηλεγράφημα του προς τον Τσιάνο, στις 24 Αυγούστου 1940, μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: “Από παντού καταφθάνουν έγγραφα που αποδεικνύουν τον ορθό προσανατολισμό των Αλβανών, άπειρες είναι οι αιτήσεις για κατάταξη στα εθελοντικά σώματα (…). Σε όλα τα κεντρικά σημεία της Αλβανίας παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον και προσήλωση στις προσταγές του Ντούτσε. Η κίνηση του στρατού προκάλεσε μεγάλη ζωηρότητα κι’ ανυπομονησία για δράση…”.
Μπαντόλιο
Κατά τη σύσκεψη της 15ης Οκτωβρίου 1940 στο Παλάτσο Βενέτσια, ο τοποτηρητής Τζακομόνι, σε ερώτηση του Ντούτσε για το πώς βλέπει την κατάσταση στην Αλβανία, απάντησε: Στην Αλβανία αναμένουν την ενέργεια με ανυπομονησία. Η χώρα έχει ξεσηκωθεί και οι κάτοικοι είναι γεμάτοι χαρά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο ενθουσιασμός τους είναι τόσο ζωηρός ώστε τον τελευταίο καιρό έχουν κάπως δυσαρεστηθεί επειδή η ενέργεια δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί”.
Ο Ιταλός στρατηγός Σ. Βισκόντι Πράσκα, στο βιβλίο του για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, έγραφε τα εξής: “Σύμφωνα με υπόσχεση του στρατάρχη Μπαντόλιο προ του πολέμου, θα μπορούσαν να αποσταλούν στην Αλβανία για την ενδεχόμενη ενέργεια κατά της Ελλάδας….10.000 τυφέκια για τον εξοπλισμό των αλβανικών ταγμάτων εθελοντών, τα οποία θα χρησιμοποιούντο ως τμήματα κάλυψης”.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Παλάτσο Βενέτσια (15 Οκτωβρίου 1940)” Ο Μουσολίνι, ακόμα, ζήτησε από τον Τζακομόνι κι εμένα πληροφορίες για τα αλβανικά τμήματα, ενώ διατύπωσε την αρχή ότι ο ρόλος των Αλβανών θα έπρεπε να περιοριστεί σε στενά πλαίσια…”. “Ειδικότερα είχαν συγκροτηθεί τρία τάγματα διοικητικής μέριμνας από εφέδρους Ιταλούς (…) και από εφέδρους Αλβανούς (…).
Κατόπιν προχωρήσαμε στην ίδρυση δύο ταγμάτων Φασιστικής Πολιτοφυλακής από Αλβανούς (…). Πρότεινα στον Τζακομόνι να συστήσει μερικά τάγματα από Αλβανούς εθελοντές, δύο διαφορετικών τύπων: Τάγματα καθορισμένα για την άμυνα συγκεκριμένων διαβάσεων ή κοιλάδων στο μέτωπο και τάγματα πιο ευκίνητα, δυνάμενα να προσκολληθούν στα μάχιμα στρατεύματα μας.
Με τη βοήθεια της αλβανικής κυβέρνησης και διαφόρων αρχηγών φυλώνεξασφαλίστηκε η δυνατότητα συγκρότησης 10-12 ελαφρών ταγμάτων συνολικής δύναμης 6-7.000 ανδρών, επιλεγέντων από τις πιο πολεμικές φυλές και μάλιστα από αυτούς που υπήρχε ενδεχόμενη σχέση με πληθυσμούς εκτός συνόρων (σ.σ. προφανώς εννοούσε τους Τσάμηδες). Τα ευκίνητα τάγματα, τύπου ανταρτικών ομάδων, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μεραρχιών μας (…).
Το Υπουργείο Στρατιωτικών, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων, τελικά ενέκρινε την αποστολή του οπλισμού για τη συγκρότηση των αλβανικών μονάδων. Όμως αργότερα άλλαξε γνώμη και διέταξε τον περιορισμό της σύστασης των εθελοντικών αλβανικών ταγμάτων μόνο στη νότια Αλβανία (σε αυτήν όπου υφίστατο το μεγαλύτερο μέρος των φιλελληνικών στοιχείων), δηλαδή συνολικά έξι τάγματα” (σ.σ. Ο Β. Πράσκα αναφέρει ως “φιλελληνικά = grecofili” τα αμιγώς ελληνικά βορειοηπειρωτικά φύλα).
Σε ερώτηση του Ντούτσε, κατά τη σύσκεψη, “Ποια η συνεισφορά των Αλβανών τόσο σε τακτικό στρατό, όσο και σε άτακτους στους οποίους δίδω μεγάλη σημασία”, ο Πράσκα απάντησε “Για το θέμα αυτό έχουμε καταρτίσει ανάλογο σχέδιο. Προτείνουμε την οργάνωση συγκροτημάτων άτακτων από 2.500 ως 3.000 άνδρες, στελεχωμένων με αξιωματικούς μας”.
Ο τοποτηρητής Τζακομόνι, σε μυστικό υπόμνημα του προς τον υπουργό Αλβανικών Υποθέσεων, Μπενίνι, στις 19 Οκτωβρίου 1940, μεταξύ των άλλων γράφει: “…Από την άλλη προετοιμάζω αλβανικά στοιχεία, εξακριβωμένα θαρραλέα, ειδικά Τσαμουριώτες, τα οποία θα έχουν ως αποστολή να εισέλθουν κρυφά στο ελληνικό έδαφος και εκεί, την ώρα που θα επιτεθεί ο στρατός μας, θα διαπράξουν με τη βοήθεια των πέρα από τα σύνορα φίλων τους τις παρακάτω πράξεις: καταστροφή τηλεγραφικών και τηλεφωνικών συρμάτων, εξάλειψη των φυλακίων και των παρατηρητηρίων κατά μήκος των συνοριακών γραμμών (…).
Μερικά από τα στοιχεία αυτά θα εφοδιαστούν από την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών με μερικούς φορητούς πομπούς, χάρη στους οποίους η διοίκηση του στρατεύματος θα έχει ακριβείς ειδήσεις περί των θέσεων των ελληνικών στρατευμάτων”. Πληροφορεί δε τον Μπενίνι ότι μεταξύ των Αλβανών παρατηρείται αίσθημα αναμονής, εμπιστοσύνης και άγριας διάθεσης. Ο ίδιος στις 21 Οκτωβρίου γράφει στον Μπενίνι: “Θα μπορούσε να αποσπασθεί, όσο θα διαρκούν οι εχθροπραξίες, το Τάγμα της Βασιλικής Αλβανικής Φρουράς”.
Ο αντιβασιλιάς της Αλβανίας βεβαίωσε “ότι είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις των Αλβανών να καταταγούν στα σχηματιζόμενα αλβανικά σώματα, προοριζόμενα να κτυπήσουν τους Ελληνες και να συνεργαστούν με τον Ιταλικό Στρατό, και ότι ο πληθυσμός ελπίζει, επίσης, να κληθούν υπό τα όπλα μερικές ηλικίες…”.
Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ.
Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που άρχισε την 28η Οκτωβρίου 1940, επεκτάθηκε αυτόματα και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η Αλβανία, συνδεδεμένη την εποχή εκείνη με καθεστώς “προσωπικής ένωσης” με την Ιταλία, είχε δεχθεί με νόμο του Κοινοβουλίου της (Αλβανικός Νόμος, 10 Ιουνίου 1940) ότι: “το Βασίλειο της Αλβανίας αναγνωρίζει ότι θα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τα κράτη τα οποία θα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Βασίλειο της Ιταλίας”.
τσάμηδες με Ιταλικές στολές επιθεωρούνται από Γερμανό αξιωματικό
Συνεπώς με την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία εναντίον της Ελλάδας βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση με την πατρίδα μας. Γι’ αυτό η Ελλάδα με το Βασιλικό Διάταγμα (ΒΔ) της 10ης Νοεμβρίου 1940, το οποίο εκδόθηκε σε εφαρμογή του ΑΝ (Αναγκαστικού Νόμου) 2636/1940 “Περί δικαιοπραξιών εχθρών και μεσεγγυήσεως εχθρικών περιουσιών”, όρισε ως εχθρικά κράτη “την Ιταλία μαζί με τις κτήσεις, τα αυτοκρατορικά της εδάφη και τις αποικίες, καθώς και την Αλβανία”.
Ο Ιταλός στρατηγός Βισκόντι Πράσκα σε διαταγή του της 21ης Οκτωβρίου 1940 αποκαλύπτει ότι είχε αναθέσει σε ειδικούς αξιωματικούς, συνοδευόμενους από Αλβανούς οδηγούς, να εκτελούν αναγνωρίσεις στην άμεση περιοχή των συνόρων. Περαιτέρω η διαταγή καθόριζε ότι έπρεπε να οργανωθούν ειδικά τμήματα αποτελούμενα ως επί το πλείστον από Αλβανούς, πλαισιούμενους μόνο από Ιταλούς, και επιφορτισμένα με την εξουδετέρωση των μεμονωμένων Ελλήνων σκοπών και με την αποκοπή των τηλεφωνικών γραμμών.
Η προκήρυξη που διάβασε ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου Βερλάτσι, στις 28 Οκτωβρίου 1940, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: “…Οι στρατιώτες του ένδοξου Ιταλικού Στρατού, στις τάξεις του οποίου περιλαμβάνονται πολλές μονάδες Αλβανών στρατιωτών…”.Ο Ιταλός ιστορικός Μάριο Τσέρβι γράφει: “Στις ιταλικές μεραρχίες περιλαμβάνονταν επίσης αλβανικά τμήματα (…). Εκπαιδεύτηκαν ακόμα και Αλβανοί, που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις”.
Ο Γερμανός καθηγητής Χ. Ρίχτερ σημειώνει: “…Η συνολική δύναμη του Ιταλικού Στρατού στην Αλβανία δύο ημέρες πριν από την επίθεση ανερχόταν σε 140.000 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων (…) και των Αλβανών εθελοντών”. Ο Αμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρτφοντ, Μπ.Φίσερ, στην ανακοίνωση του κατά το Συνέδριο του ΙΜΧΑ (Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου), τον Οκτώβριο του 1990, ανέφερε σχετικά τα εξής: “Ο Μουσολίνι είχε δώσει διαταγές να υπάρχουν δύο αλβανικά τάγματα σε κάθε ιταλική μεραρχία, που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή στην Ελλάδα, και επί πλέον είχαν σχηματιστεί τρία τάγματα Αλβανών μελανοχιτώνων, που είχαν το σύνθημα “Πεθαίνουμε όλοι για τον Ντούτσε”.
Διάφορες μυστικές διαταγές επιχειρήσεων του διοικητή της Μεραρχίας “Τζούλια”, στρατηγού Μάριο Τζιρότι, χρονολογούμενες από τις 21 Οκτωβρίου 1940 και μετά, οι οποίες έπεσαν αργότερα στα χέρια του Ελληνικού Στρατού, αποκαλύπτουν ότι είχε αναθέσει εργασίες σε ειδικούς αξιωματικούς, συνοδευόμενους από ντόπιους Αλβανούς, φέροντες ενδυμασίες χωρικών…Κατά την αρχική προέλαση της Μεραρχίας “Τζούλια” στον τομέα της Πίνδου οι επιτιθέμενοι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν Αλβανούς οι οποίοι γνώριζαν ελληνικά και φώναζαν στους Ελληνες στρατιώτες να παραδοθούν, λέγοντας ότι ο αγώνας τους ήταν πλέον μάταιος εφόσον στην Αθήνα είχε γίνει επανάσταση, η κυβέρνηση Μεταξά είχε πέσει, η νέα κυβέρνηση είχε συμμαχήσει με τον Άξονα κ.ά. Στις 2 Νοεμβρίου 1940 τάγμα Αλβανών επιτέθηκε στο Καλπάκι απεγνωσμένα, χωρίς επιτυχία.Αλβανοί αυτόμολοι παρείχαν πληροφορίες στον Ελληνικό Στρατό.
Ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος,διοικητής της VIII Μεραρχίας η οποία αντιμετώπισε την κύρια προσπάθεια της ιταλικής επίθεσης, γράφει για τη συμμετοχή αλβανικών δυνάμεων στον τομέα της Μεραρχίας: “Συμμετείχαν τρία τάγματα μελανοχιτώνων (Ι, II, III), δύο αλβανικά τάγματα πεζικού (“Γκράμος” και “Ντρίνος”), αλβανική ορειβατική πυροβολαρχία (“Νταϊτι”), τάγμα Αλβανών εθελοντών και σώματα άτακτων Αλβανών”.
Όπως καταγγέλλει ο υποστράτηγος, κατά τον Οκτώβριο του 1940 ο Αλβανός υπουργός Δικαιοσύνηςσυγκροτούσε συμμορίες με σκοπό να δράσουν στο ελληνικό έδαφος. Ο αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού κατά τον πόλεμο 1940-41, σημειώνει: “Όλες οι ιταλικές μεραρχίες πεζικού ήταν ενισχυμένες σε πεζικό με τάγματα Αλβανών…”.
Ο Β. Πράσκα στο τμήμα του βιβλίου του “Εξέλιξη των επιχειρήσεων από 28 έως 31 Οκτωβρίου 1940″, ανακεφαλαιώνοντας γράφει για τη συμμετοχή των αλβανικών μονάδων τα εξής: “…Φάλαγγα “Σολίνας” II Τάγμα της 1ης Λεγεώνας Αλβανών εθελοντών. (…) Κεντρική Φάλαγγα και Διοίκηση Μεραρχίας “Φερράρα” Ι Τάγμα Αλβανών Εθελοντών. (…) Παραλιακό Συγκρότημα… Τα τμήματα διαπεραιώθηκαν με την κάτωθι σειρά… 6) Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών “Πεσκοσόλιντο” και “Κιαραβάλλε”. (…) “Τα αλβανικά τάγματα εθελοντών, προπορευόμενα του 3ου Συντάγματος Γρεναδιέρων και κινούμενα…”…”Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών, επίσης, ήλεγχαν πλήρως την αμαξιτή οδό (Ηγουμενίτσας-Βάρφανης).
Στην επίθεση εναντίον του υψώματος 1289 του Λαπιστέτ, στις 09.30 της 4ης Νοεμβρίου 1940, έλαβε μέρος ένα από τα πιο επίλεκτα τμήματα των Αλβανών, το τάγμα “Τιμόρ”, το οποίο και κατόρθωσε να το καταλάβει. Με άμεση αντεπίθεση των Ελλήνων το τάγμα “Τιμόρ” αναδιπλώθηκε και διασκορπίστηκε στην κοιλάδα με άτακτη φυγή. Υποχρεώθηκαν να επέμβουν οι βερσαλιέροι για να σταματήσουν τους Αλβανούς.
Στην αναφορά που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι από τη δύναμη των 1.200 ανδρών του τάγματος είχαν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο απαρηγόρητος, όπως γράφει ο Μ. Τσέρβι, διοικητής του Τάγματος. Αλβανικό τάγμα στις 25 Νοεμβρίου 1940 συμμετείχε με τα ιταλικά στρατεύματα στην επίθεση για την κατάληψη του σταυροδρομιού παρά το Δελβινάκι. Οι Αλβανοί αρχικά κατέλαβαν το χωριό αλλά την επόμενη με αντεπίθεση των Ελλήνων αυτό ανακαταλήφθηκε. Το αλβανικό τάγμα είχε απώλειες και αρκετοί άνδρες του συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.
Στις 12 Νοεμβρίου αυτομόλησε στις ελληνικές γραμμές λόχος Αλβανών στρατιωτών με τους αξιωματικούς του. Κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, οπότε οι Ιταλοί είχαν εισχωρήσει στο ελληνικό έδαφος σε μερικούς τομείς, Αλβανοί με μια σημαία τους εισήλθαν στην Κόνιτσα μαζί με τους Ιταλούς, τον Διαμαντή και τον εξωμότη Ματούση. Ο Διαμαντής μάλιστα εκφώνησε λόγο λέγοντας ότι θα απελευθερώσει την Κόνιτσα και θα σχηματίσει την Ομοσπονδία της Πίνδου.
Η απάντηση του Μουσολίνι (22/11) σε επιστολή του Χίτλερ (20/11) αναφέρει μεταξύ των άλλων: Η αποτυχία των Ιταλών οφείλεται και στη λιποταξία των αλβανικών δυνάμεων, οι οποίες στασίασαν εναντίον των Ιταλών…”.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα γράφει στο ημερολόγιο του ο Φερνάντε Κομπιόνε, έφεδρος υπολοχαγός πεζικού της 51ης Ορεινής Μεραρχίας “Σιέννα”: “…Κατά το χρονικό διάστημα από 28 Οκτωβρίου ως 14 Νοεμβρίου 1940, οπότε ιταλικά τμήματα είχαν εισχωρήσει σε περιοχές της Ελλάδας, οι Τσάμηδες υποδέχονταν σε όλα τα χωριά τους Ιταλούς ως ελευθερωτές, με ζητωκραυγές και ενθουσιασμό…”.
Ο Ιταλός ιστορικός Μ. Τσέρβι γράφει: “Όπως αναφέρει ο στρατηγός Β. Πράσκα σε συζήτηση του με τον Πρίκολο (σ.σ. Αρχηγός του Επιτελείου της Αεροπορίας), ένας εθελοντής, πληγωμένος βαριά, πριν ξεψυχήσει αναφώνησε “Είμαι ευχαριστημένος που πεθαίνω για να μπορέσει ο (Αρχηγός του Επιτελείου της Αεροπορίας) να περάσει”.
Κατά τη διάρκεια της ιταλικής εαρινής επίθεσης (Μάρτιος 1941) ο Μουσολίνι επισκεπτόταν διάφορες μονάδες για να τονώσει το ηθικό των ανδρών, στη ζώνη του Δέβολη και στην περιοχή του Βερατίου. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε ομάδες ταγμάτων και εθελοντών Αλβανών, των ιδίων για τους οποίους αρχικά εκείνος και ο Τσιάνο πίστευαν ότι είχαν προκαλέσει τις πρώτες ιταλικές ήττες. Κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους έμεινε ενθουσιασμένος από το παράστημα και το πολεμικό τους μένος.
Ο Γερμανός συγγραφέας Βίλιμπαλντ Κόλεγκερ, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1942, για τη στάση των Αλβανών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 γράφει τα εξής: “…Οι Ελληνες 

στρατηγός Τζιακομόνι
αναγκάζονταν να πολεμούν εναντίον Αλβανών συμμοριτών, κατά τη στιγμή που Αλβανοί εθελοντές προσέρχονταν αθρόα στις ιταλικές φάλαγγες. Δεν αγνοούσαν οι από γόνοι του Σκεντέρμπεη ποίοι ήταν οι πραγματικοί φίλοι τους. (…) Αγωνίσθηκαν με επιμονή και γενναιότητα όπου και αν τοποθετήθηκαν. (…). Απειράριθμες υπήρξαν οι περιπτώσεις απονομής τιμητικών διακρίσεων σε Αλβανούς…”.
Ο Μ. Τσέρβι γράφει ότι ο τοποτηρητής Τζακομόνι πληροφορούσε τον βασιλιά της Ιταλίας: “…Εδώ και έναν μήνα οι Αλβανοί είναι εξαιρετικά έμπιστοι και άριστα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον, το φρόνημα τους στέκεται ψηλά, η δε εργατικότητα και η αποδοτικότητα των υπαλλήλων κρίνεται εξαιρετική…”.
Ο Τζακομόνι είχε οργανώσει, όπως γράφει ο Μ. Τσέρβι, “ομάδες Αλβανών για τη διενέργεια δολιοφθορών, που ο ρόλος τους ήταν να εισχωρούν στο ελληνικό έδαφος και να προβαίνουν σε καταστροφή του τηλεφωνικού δικτύου, να καταστρέφουν φυλάκια, να αφοπλίζουν φρουρούς, να προκαλούν ταραχές στα μετόπισθεν, να διενεργούν δολοφονικές απόπειρες εναντίον στρατηγών του εχθρικού στρατοπέδου και να προπαρασκευάζουν και να υποκινούν κινήματα ανάμεσα στη λαϊκή μάζα”. Ο Ιταλικός Στρατός δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να επωφεληθεί από τη δραστηριότητα τους.
Ο στρατηγός Μπαντόλιο στα απομνημονεύματα του αναφέρει: “Οι Ελληνες δεν έδειξαν καμμία διάθεση συνεργασίας. Αντίθετα οι Αλβανοί στρατιώτες, που υπό μορφή ταγμάτων συμμετείχαν στις δικές μας μεραρχίες, αποδείχθηκαν άπιστοι και δόλιοι, καθώς επιδόθηκαν σε πράξεις δολιοφθοράς εναντίον μας, ή πέρασαν στις τάξεις των Ελλήνων…”.
Ο στρατηγός Αλ. Εδιπίδης γράφει ότι “Τμήματα αλβανικά, άρτια συγκροτημένα και με ομοιογενή στελέχη (αξιωματικοί και στρατιώτες Αλβανοί) πολέμησαν στις 27 Νοεμβρίου στο Φράσερι προς την Κλεισούρα).
Ο πρεσβευτής Άδωνις Κύρου σημειώνει: “…Όταν, τέλος, εξερράγη ο Ελληνο-Ιταλικός πόλεμος, συμμετέσχον εις αυτόν παρά το πλευρόν των Ιταλών με ενθουσιασμόν και ανθελληνικήν λύσσαν άπειροι Αλβανοί – ενώ ουδείς εξ αυτών εσκέφθη να προσδράμη εις βοήθειαν του νικηφόρου Ελληνικού Στρατού, καίτοι ούτος, συμφώνως προς την ραδιοφωνικήν διακήρυξιν του Ιωάννου Μεταξά, ήρχετο προς αποκατάστασιν της αλβανικής ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ακεραιότητας…”.
Όταν ο Ελληνικός Στρατός προήλαυνε εντός του αλβανικού εδάφους, τα περισσότερα σώματα στρατού των Αλβανών είχαν διαλυθεί, ενώ στα πρόσωπα των λιγοστών Αλβανών που εκινούντο στους δρόμους, ανάμεσα στους Ιταλούς, ζωγραφιζόταν άγριος θυμός εναντίον ενός στρατεύματος που το νόμιζαν παντοδύναμο και το έβλεπαν να οπισθοχωρεί μπροστά στις ελληνικές δυνάμεις.
Η Αγγλίδα ιστορικός Μ. Βίκερς τοποθετείται διαφορετικά: “…Η αλβανική κοινή γνώμη αρχικά πανηγύρισε για τον ελληνικό θρίαμβο, η στάση της όμως άλλαξε όταν η Αθήνα άρχισε να φανερώνει τις προθέσεις της να προσαρτήσει τη νότια Αλβανία…”(!!!).
Ενώ υπάρχουν όλα τα παραπάνω περί συμμετοχής των Αλβανών στον πόλεμο, οι Αλβανοί ιστορικοί, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, προσπάθησαν μεταπολεμικά να μας πείσουν ότι δεν συμμετείχαν με το μέρος των Ιταλών ή ότι συμμετείχαν λίγα τμήματα δια της βίας.
Συγκεκριμένα οι Αλβανοί ιστορικοί Σ. Πόλο και Α. Πούτο γράφουν σχετικά τα εξής: “Τα δύο αλβανικά τάγματα που στάλθηκαν με τη βία στον πόλεμο του 1940 αρνήθηκαν να πολεμήσουν. Οι Ιταλοί τους έκλεισαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην κεντρική Αλβανία. (….) Στην ελληνική κυβέρνηση η πορεία των γεγονότων φαινόταν πως έδινε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τα παλαιά προσαρτιστικά σχέδια τους για τις περιοχές της Κόρτσας (σ.σ. Κορυτσάς) και του Γκιροκάστρ (σ.σ. Αργυρόκαστρου)”.
Σε άλλο σημείο συνεχίζουν: “Το 1940 ήταν μοναδική ευκαιρία να ενωθεί με τον Ελληνικό Στρατό ο Αλβανικός”. Έτσι εξηγείται η κατηγορηματική άρνηση του Ελληνικού Στρατηγείου στην πρόταση των Αλβανών αντιφασιστών πατριωτών να σχηματίσουν δύο τάγματα και να πολεμήσουν με την εθνική τους σημαία στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων εναντίον των Ιταλών εισβολέων!
Στην πραγματικότητα οι Αλβανοί έδειξαν πλήρη δυσπιστία και απροθυμία να συνεργαστούν με τον Ελληνικό Στρατό. Αντιθέτως συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς. Ο Ιταλός παρατηρητής Τζακομόνι βεβαίωσε κατηγορηματικά και με συγκεκριμένα στοιχεία, ενώπιον του Ανώτατου Ιταλικού Δικαστηρίου, τα εξής: “Και οι Αλβανοί βοήθησαν παντού και πάντα τον Ιταλικό Στρατό, χωρίς να σημειωθεί πουθενά οποιοδήποτε επεισόδιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
(1) Εκδ. ΔΙΣ/ΓΕΣ: Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-1941, Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ, Α9ήναι, 1960. 
(2) Εκδ. Υπουργείου Εξωτερικών: 1940-1941,ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, Αθήνα, 1980. 
(3) Παπάγου Αλεξ.: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1940-1941, εκδ. "Οι Φίλοι του Βιβλίου", Α9ήναι, 1945. 
(4) Κατσιμήτρου Χαρ.: Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ, εκδ. ΓΕΣ, Μήνα, 1982. 
(5) Τσέρβι Μ.: Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, έκδοση Αlvin Redma Hellas, Α9ήνα, 1987. 
(6) Κόρου Αδωνι: ΧΡΟΝΙΚΟΝ 1940-1944. 
(7) Κύρου Αλ.: ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ, Α9ήναι, 1962. 
(8) Σιωμοπούλου Στυλ.: Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ "TΖΟΥΛΙΑ"ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ, Ηπειρωτική Εστία, 1994. 
(9) Τριαντάφυλλου Κ.: ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-41, Πάτρα, 1981. 
(10) Τσιρπανλή Ζαχ.: ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ OI ΙΤΑΛΟΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940-41, Αθήνα, 1974. 
(11) Ζαούση Αλεξ.: OI ΔΥΟ ΟΧΘΕΣ 1939-1945, εκδ. Παπαζήση, 1987. 
(12) Richter Heinz: Η ΙΤΑΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Γκοβόστης, 1998. 
(13) Μιχαλοπούλου Δημ.: ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 1923-1928. 
(14) Πράσκα Βισκόντι: ΕΓΩ ΕΙΣΕΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Γκοβόστης, 1999. 
(15) Vickers Miranda: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ, εκδ. Οδυσσέας, 1997. 
(16) ΡοΙΙο S. - Ρυtο Α.: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, εκδ. Ομάδα. 
(17) Νικολάου Χαρ.: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ -ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, εκδ. Φλώρου, 1996.
http://www.istorikathemata.com/2010/10/28-1940.html

Σπάρταθλον 2018. Γράφει ο Παναγιώτης Μαλτέζος

$
0
0
Γεια σας !!

Κάθε χρόνο , λέγονται και γράφονται πάρα πολλά , για τον εν λόγω αγώνα !!! Είναι κάτι σαν ημερολόγιο , θα τολμήσω να πω !! Και πιστεύω , όλες , σχεδόν , τις ημέρες του χρόνου , ο αγώνας αυτός στριφογυρίζει στο μυαλό , εθελοντών του , υποστηρικτών του και δρομέων που συμμετέχουν , φυσικά !
Κι όλα αυτά διότι δεν είναι ένας αγώνας συνηθισμένος …
Στον φετινό αγώνα είχα σκοπό να παρευρεθώ ως θεατής , μαζί με τον πολύ καλό μου φίλο , χωριανό , κουμπάρο , (…) κλπ κλπ Θανάση !! Να τον απολαύσουμε σε όλη την διάστασή του , καθώς και να ενθαρρύνουμε από μακριά μερικούς αγαπημένους φίλους που θα έτρεχαν . Περίμενα πώς κ πώς την ημερομηνία εκκίνησης , προετοιμαζόμουν σχεδόν σαν να έτρεχα κι εγώ , παρακολουθούσα τα καιρικά και κλπ τεκταινόμενα…
Μία εβδομάδα πριν τον αγώνα , έλαβα ένα μήνυμα , για το αν μπορώ να είμαι συνοδός , σε μία φίλη μας δρομέα από την Δανία , που τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα , ο συνοδός της αδυνατούσε να είναι μαζί της την ημέρα του αγώνα , λόγω ανυπέρβλητων επαγγελματικών υποχρεώσεων . Ξαφνιάστηκα ! Για να είμαι ειλικρινής αρχικά στεναχωρήθηκα , γιατί δεν θα απολαμβάναμε όπως σχεδιάζαμε τον αγώνα !!! Από την άλλη όμως , θεώρησα μεγάλη μου τιμή το γεγονός να μου απευθύνει πρόσκληση συνοδού , μία μεγάλη δρομέας , με πάρα πολλές επιτυχίες στην λίστα της ( 6ήμερα , 48ωρα , 24ωρα κ.α. ) . Ήταν βέβαια και μεγάλη ευθύνη ( καλύτερα να μην γράψω τις σκέψεις μου γι αυτό χα χα ) …
Επικοινώνησα με τον Θανάση , τον ενημέρωσα και καταλήξαμε ότι ( με 1000 !!! ) θα υποστηρίξουμε την Diana Kampe !! Την επόμενη στιγμή άρχισε μια…συστάδα (!!!) μηνυμάτων για να τακτοποιηθούν όλα τα τυπικά θέματα και για να προσηλωθούμε στις λεπτομέρειες του αγώνα , στον τομέα της υποστήριξης , της τακτικής κλπ. Ερωτήσεις , απαντήσεις συνεχώς , για αποσαφήνιση όλων !! Η φίλη μας είχε τα δικά της πράγματα φυσικά (παπούτσια , ρούχα κλπ κλπ ) αλλά… ετοίμασα κι εγώ εξοπλισμό φουλ , σαν να έτρεχα στον αγώνα !
Πέμπτη , παραμονή βράδυ του αγώνα , συναντιόμαστε ( να έχει και μία κοντινή εικόνα ποιοι είμαστε κλπ!!! ) και ηρεμεί κάπως ( είμαι σίγουρος ότι θα είχε τις επιφυλάξεις της , για το αν θα ανταποκριθούμε στον ρόλο μας καλά …) . Μας ενημερώνει για το σχέδιο πού έχει και τον επιθυμητό χρόνο τερματισμού , μας δίνει τα πράγματα της, δείχνοντας που είναι το καθένα και δίνουμε ραντεβού στον χώρο εκκίνησης !! Ήθελε να μας ..πληρώσει μάλιστα , βγάζοντας μερικά χρήματα !! Της απαντούμε ‘’τα χρήματα που θέλουμε δεν τα έχεις ‘’ και σκάει στα γέλια !! Επέμενε !! Της εξηγήσαμε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα . Άλλωστε αν δεν ήταν αυτή , θα παρευρισκόμασταν στον αγώνα ως τουρίστες, τα έξοδά μας δηλαδή , ήταν ήδη …ξοδεμένα !!!
Παρασκευή πρωί , ώρα 6 ξεκινούμε για το Ηρώδειο. Ψιχάλιζε ελαφρώς και υπήρχε λίγη ψύχρα … Τηλεφωνούμε και την συμβουλεύουμε να πάρει κάποιο αδιάβροχο , όπως και πράττει . Με τον Θανάση , είμαστε σχεδόν οι πρώτοι που φτάνουμε εκεί !!! Σιγά σιγά , αρχίζουν και εμφανίζονται δρομείς , από διάφορες χώρες , συνοδοί , άνθρωποι απλά για να θαυμάσουν όλους αυτούς που θα τολμήσουν το…αδιανόητο για αυτούς , κάμερες , φωτογράφοι κ.α. .Το ψιλοβρόχι δεν πτοεί κανέναν !! Βλέπω πολλούς αγαπημένους φίλους δρομείς , χαιρετιόμαστε , αγκαλιαζόμαστε , δίνουμε ευχές και βγάζουμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες !! Πολλοί δρομείς , είναι συνοδοί άλλων δρομέων . Από τους Έλληνες δρομείς , οι πιο πολλοί τολμούν για πρώτη φορά στον αγώνα αυτό!
Η φίλη μας , είναι ντυμένη στα …καλοκαιρινά της ! Κοντό σορτσάκι (πιο κοντό δεν υπάρχει ) , κοντομάνικη μπλούζα , ούτε γάντια , ούτε κολάν .Είναι πολύ αποφασισμένη , δεν δείχνει να την απασχολεί ο αγώνας !!! Είναι πάντα χαμογελαστή και…πολύ γνωστή , από ότι βλέπω από τα πολλά φιλιά , μεγάλες αγκαλιές , δυνατές χειραψίες ….
Μας δίνει το αντιανεμικό που φορούσε ερχόμενη από το ξενοδοχείο , στήνεται στην εκκίνηση , την απαθανατίζουμε και απομακρυνόμαστε !! Μετά από λίγη ώρα , στις 7 , ακούγεται η εκκίνηση και ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι δρομέων , ξεχύνεται στο πλακόστρωτο του χώρου .
Με το που περνά από μπροστά μας και ο τελευταίος δρομέας , φεύγουμε κι εμείς και πάμε για το αυτοκίνητό μας . Το ψιχάλισμα σταθερό και η θερμοκρασία είναι στους 13 βαθμούς – έτσι δείχνει το αμάξι !

Κάνουμε μία μικρή στάση σε έναν ‘’ Γρηγόρη’’ απέναντι από την Χαλυβουργική , για καφέ κλπ εφοδιασμό μας και όσο ο Θανάσης μεριμνεί για την διατροφή μας , εγώ στέκομαι στην άκρη του δρόμου και χειροκροτώ συνεχώς τους δρομείς ( φίλους , γνωστούς και μη ) που περνούν από μπροστά μου . Ο Θανάσης (επιστρέφοντας ) γνωρίζει αρκετούς ξένους , με ενημερώνει ΄΄ο τάδε τερμάτισε σε τόσο χρόνο πέρυσι ‘’ η ‘’ο ταδε μιλά και Ελληνικά ‘’ κλπ κλπ ( απορώ πως του έχουν ΄΄ κάτσει ΄΄ στο μυαλό τα ονόματά τους – εγώ δεν θυμάμαι κανέναν σχεδόν !!) .
Πηγαίνουμε και περιμένουμε την φίλη μας στον Ασπρόπυργο , στο 19,5 χιλ. Καταφθάνει μετά από λίγο , βάσει του πλάνου της πάντα , χαμογελαστή !! Έχει και drop bag εδώ , το παραλαμβάνει μόνη της , χαιρετιόμαστε από μακριά και συνεχίζει !! Η βροχή σταθερή , μερικές στιγμές δυναμώνει κιόλας …Και η θερμοκρασία ακόμη στο 12… Οι Διοργανωτές , η ΕΛΛΑΣ , είναι παρόντες επί των οδών , για διευκόλυνση των δρομέων …
Επόμενη στάση μας ήταν απέναντι από τον σταθμό , στα Ελληνικά Πετρέλαια . Μαζί με το ψιλοβρόχι υπάρχει και δυνατός άνεμος …μένουμε μέσα στο αμάξι και παρακολουθούμε από τον καθρέφτη …( Το ραδιόφωνο λέει ότι από αυριο Σάββατο ο καιρός θα αγριέψει πολύ ..ειδικά στην Νότιο Πελοπόννησο , εκεί που πηγαίνουμε δηλαδή )!! Με το που εντοπίζουμε την Diana , βγαίνει ο Θανάσης και της φωνάζει αν χρειάζεται κάτι …μας απαντά ότι όλα είναι μια χαρά…. Της λέει να μην ξεχνάει να πίνει νερό , διότι εύκολα αυτός ο βροχερός καιρός σε ξεγελάει … …Φαίνεται ενθουσιασμένη , χαρούμενη , που μας βλέπει να είμαστε κοντά της …το πλάνο που έχει το τηρεί μια χαρά…
Απομακρυνόμαστε και πάμε στα Μέγαρα , στα 42 χιλ. Εκεί υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα ( θεατών , συνοδών κλπ ) , γίνεται πανικός , καταφέρνω και παρκάρω αρκετές δεκάδες μέτρα μακριά. Παίρνουμε μαζί μας , ο ένας τον σάκο με τα ρούχα και ο άλλος τον σάκο με τα υποδήματα ,,,, Καβατζάρουμε μία καρέκλα και την περιμένουμε … Πριν την φίλη μας καταφθάνουν άλλοι δρομείς αγαπημένοι , όπου τους εμψυχώνουμε … Κάποια στιγμή καταφθάνει και η Diana ,χαμογελαστή μεν , ταλαιπωρημένη δε ελαφρώς , όχι τόσο από τον αγώνα , αλλά από τις υπάρχουσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες . Κάθεται για ένα λεπτό στη καρέκλα και σηκώνεται . Είχε κι εδώ drop bag , της το δίνουμε , πίνει ένα ποτήρι χυμό κ λίγη μπανάνα …βάζει αλοιφή ανάμεσα στους μηρούς όπου έχει συγκαεί ελαφρά … και φεύγει !!
Το ψιλοβρόχι έχει σταματήσει τώρα …η θερμοκρασία πήγε λίγο στο 15 ! Υπάρχει συννεφιά …και ελαφρύ αεράκι !!
Την περιμένουμε πια , σε κάθε σταθμό , απλά την παρακολουθούμε, μας βλέπει , χαμογελάει ,εφοδιάζεται , με ότι χρειάζεται , από τους πάγκους των εθελοντών …Στο 48ο χιλ μας λέει πώς στον επόμενο σταθμό, θα ήθελε να έχει έναν … πλάστη για μασάζ. Εντοπίζουμε τον πλάστη , και στον επόμενο σταθμό τον δίνουμε στους εθελοντές και της τον δίνουν , όπου και κάνει μασάζ στους μηρούς της για λίγα δευτερόλεπτα !!!
Σε κάθε σταθμό σχεδόν , η Diana , έχει γνωστούς …χαιρετάει ,μιλάει , αγκαλιάζει ..πάντα με το πανέμορφο τεράστιο χαμόγελό της !!! Κι εγώ – δυστυχώς – να της μιλάω , σχεδόν αυστηρά , ότι δεν είναι ώρα για κουβέντες …έχουμε αγώνα !! Go !! Γύρω στο 60ο χιλ , αγοράσαμε φρέσκο ψωμί , γιαούρτια , φρούτα !!
Στο 80ο χιλ φτάνει στην ώρα πού έχει προκαθορίσει στο πλάνο της… Μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει παπούτσια η ρούχα …ούτε έχει φορέσει κάτι επιπλέον …Είναι σε πολύ καλή κατάσταση …Εφοδιάζεται μόνη της με φαγητό , νερό κλπ …Τρώει όρθια , συνεχίζοντας να περπατάει …
Περνώντας από τα Εξαμίλια , σταματήσαμε λίγα λεπτά να χαιρετίσουμε φίλους αγαπημένους Σπαρταθλητές , που έκαναν χρέη εθελοντή στον εδώ σταθμό …Πολύ όμορφη εικόνα …
Η ημέρα αρχίζει να σκοτεινιάζει ελαφρώς …συνεπεία της βαριάς συννεφιάς . Φτάνουμε στον σταθμό της Αρχ. Κορίνθου. Εδώ επιτρέπεται η εξωτερική βοήθεια του δρομέα . Την περιμένουμε με όλα τα υπάρχοντα στα χέρια μας , διότι έχω παρκάρει μακριά…Με το που έρχεται η φίλη μας , κάθεται στην καρέκλα , την σκεπάζουμε με την κουβέρτα και ξαφνιάζεται ευχάριστα !!Δεν περίμενε ότι θα είχαμε και κουβέρτα να την προφυλάσσουμε !!
Μιλάει και χαιρετάει γνωστούς φίλους της από την χώρα της , που είναι συνοδοί σε άλλον δρομέα …Πάλι της υπενθυμίζω : ‘’ You don’t have time for meeting my lady !!! You have race !! ) Με κοιτάζει χαμογελώντας , επιβεβαιώνει ότι έχω δίκιο και καλά κάνω και την …συνεφέρω …Αλλάζει κάλτσες κ παπούτσια , πίνει χυμό και τρώει κομμάτια μήλου !! Δεν θέλει κάποιο αντιανεμικό…Ξανακάνει μασάζ στα πόδια της και συνεχίζει τρέχοντας !!! Χειροκροτούμε και την ενθαρρύνουμε συνεχώς !!
Στο 102ο χιλ , στο Ζευγολατιό , για πρώτη φορά μας αναφέρει ότι έχει ενόχληση στο γοφό τη; . ( Μας είχε πει , την προηγούμενη του αγώνα : ΄΄ Κάποια στιγμή θα πονάω και θα θέλω να σταματήσω , αλλά εσείς να με σπρώξετε να συνεχίσω’’ !! ) . Πίνει ένα ζεστό τσάι και μια σούπα…παίρνει και τον φακό κεφαλής …
Στους επόμενους σταθμούς , καταφθάνει πολύ ελαφρώς αργοπορημένη , σε σχέση με το πλάνο της…αιτία , ο πόνος στο ισχίο της… Ο καιρός είναι κατάμαυρος , φυσάει κ ψιχαλίζει πολύ σιγά !!
Από το 110ο χιλ αρχίζουν τα ..βάσανα : Φυσάει κ βρέχει δυνατά . Και η φίλη μας είναι στα καλοκαιρινά ακόμη !! Και πονάει το ισχίο της.
Στο 113ο χιλ της ετοίμασα ένα γιαουρτάκι με μέλι που κουβαλούσα μαζί μας και την περιμένουμε κάτω από ..ομπρέλα !! . Με το που έφτασε , κάθισε σε μια καρέκλα …πονούσε ..φόρεσε ισοθερμική μπλούζα …όλα πάνω από τα βρεγμένα!! …Ενθουσιάστηκε , χάρηκε πολύ με το γιαουρτάκι …ζήτησε κ ψωμί και σούπα …πήγα στον σταθμό κ πήρα και της τα έδωσα …Άλλαξε και το ρολόι της ..η μπαταρία είχε τελειώσει …Γύρω μας , να υπάρχουν …θεατές να μας παρακολουθούν !! χα χα χα !! Άραγε τι να σκέφτονταν … ειδικά αυτοί που δεν ξανά είχαν δει τον αγώνα !!!Επιτέλους , μετά από παρακλήσεις μας , φόρεσε και το αδιάβροχό της ( αν και ήταν ήδη μούσκεμα !) και ξεκίνησε μέσα σε δρόμο πλημμυρισμένο με νερά βροχής , περίπου 5 εκατοστά ύψους !!
Ξοπίσω της κι εμείς !!! Η βροχή έχει δυναμώσει για τα καλά πια ! Ο δρόμος είναι γεμάτος νερά . Όπου συναντούμε δρομέα κόβουμε ταχύτητα να μην τον …βρέξουμε κι εμείς ( αν κ η βροχή έκανε τα πάντα πολύ καλά !! χα χα ) . Μου κάνει εντύπωση : άλλοι έχουν φακό κι άλλοι όχι …Σκέφτομαι αυτό δεν είναι σωστό .. Έπρεπε να έχουν όλοι ανεξαιρέτως φακό κεφαλής !! Η φίλη μας , ήταν εξοπλισμένη στο φουλ . Είχε και ρεζέρβα μπαταρία και φως στην πλάτη της . Μάλιστα , εξαιτίας της κακοκαιρίας , της έδωσα και φόρεσε βραχιόλι ανακλαστικό που παράλληλα αναβόσβηνε , στον αστράγαλο !!
Σε κάποιους σταθμούς , αν και νύχτα πλέον , προς έκπληξη μου συναντούμε φίλους δρομείς που κάνουν χρέη εθελοντή , που αυτοί πρώτα με αναγνωρίζουν !! Τι να πεις για τούς εθελοντές …υπέρβαλαν εαυτόν , όλες τις ώρες σε επαγρύπνηση , να κοιτάζουν , αρχικά , για τον αριθμό του δρομέα και μετά να πασχίζουν να τους εφοδιάζουν όλους άμεσα , σε ότι ζητάνε …Και να έχουν από πάνω τους την βροχή , το κρύο , τον θυελλώδη άνεμο…
Στο 123ο χιλ , στην Αρχ. Νεμέα, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ανθρώπων κ αυτοκινήτων!! Δυσχεραίνει την κατάσταση και η κακοκαιρία !! Παρκάρουμε 100+ μέτρα μακριά . Κουβαλούμε , μες τους γεμάτους νερά δρόμους , τα πάντα , που μπορεί να χρειαστεί η φίλη μας ! Εντοπίζουμε χώρο κάτω από μια τέντα , τον δεσμεύουμε και την αναμένουμε ! Η Εκκλησία που είναι εκεί , είναι ανοιχτή και έχει διαμορφωθεί σε χώρο υποδοχής των δρομέων !! Μετά από λίγο φθάνει η φίλη μας , κάθεται , την σκεπάζουμε . Τρώει μία σούπα ακόμη και πίνει ένα ποτήρι χυμό . Το ισχίο της την πονάει …κάνει λίγο μασάζ…παίρνει 2 ανάσες και ξανά συνεχίζει κάτω από αλύπητη δυνατή βροχή …
Την περιμένουμε στο 127ο χιλ. Είμαστε ‘’ ωραίοι ‘’ κι εμείς όμως : Μπορούσαμε να την περιμένουμε μέσα από το αμάξι μας . Εν τούτοις εμείς προτιμήσαμε να είμαστε έξω από το αμάξι και να είμαστε κάτω από την…ομπρέλα , όρθιοι και από τα γόνατα και κάτω να είμαστε ..παπιά !!!Κάτω από τα φώτα των στύλων της ΔΕΗ , φαίνεται η μανία της βροχής …!!! Μετά από αρκετή ώρα , φτάνει η φίλη μας , τρώει 2 φρυγανιές με μέλι , πίνει χυμό και φεύγει …πότε περπατώντας και πότε τρέχοντας …πονάει , δεν μπορεί να πάει όπως θα ήθελε … Κι εμείς πάντα εκεί με ενθαρρυντικά λόγια …
Η διαδρομή τώρα θα είναι επίπεδη για μερικά χιλιόμετρα …σε άσφαλτο…μετά πηγαίνει σε χωματόδρομο , μέσα από αμπελώνες …ανησυχώ λίγο , μήπως και ‘’κολλήσει’’ το αμάξι…αλλά ευτυχώς δεν συμβαίνει τίποτα …Εδώ κάποια αυτοκίνητα συνοδών πηγαίνουν (αν και ανεπίτρεπτο ) μαζί με το δρομέα και εμποδίζουν έτσι την κυκλοφορία …κορνάρω επίμονα …απλά, κάνουν άκρη και προσπερνώ.
Στο 132ο χιλ , ο σταθμός είναι κάτω από την γέφυρα . Ο δρόμος εκεί είναι γεμάτος με πολύ νερό …Ίσως και 15 εκ. ύψος ! Σταματήσαμε εκεί , πέρασε με ασφάλεια η φίλη μας και φύγαμε για το Μαλανδρένι.
Στο 140ο χιλ είναι ο σταθμός στο χωριό Μαλανδρένι . Ένα καφενείο-ταβέρνα !! Όλοι οι δρομείς ( και όχι μόνο οι δρομείς !) παίρνουν μία ανάσα εδώ !! Προετοιμαζόμαστε κι εμείς για την άφιξη της φίλης μας ! Μ ε το που έρχεται , πίνει τον χυμό μήλου που της ετοιμάσαμε , ακόμη μία σούπα , λίγο ψωμί …Πιάνει την κουβέντα πάλι με φίλους της αλλά της θυμίζω ότι …έχουμε αγώνα !!!!! Παρά τα προβλήματα που έχει με το ισχίο , αρχίζει να περπατάει….Το αρχικό πλάνο της έχει πια αλλοιωθεί !!! Πλέον σκοπός είναι ο τερματισμός ,έστω και στο παρά ένα !!! Εδώ ξεχάσαμε και την ( ολοκαίνουργια ) ομπρέλα μας !!!!!

Στην Λυρκεία , στο 148ο χιλ ,έχει πολύ κόσμο … κάνουμε λίγες διατάσεις , πίνει πάλι χυμό , αλοιφές στους μηρούς και συνεχίζει … Μερικοί δρομείς εδώ κάνουν μασάζ …άλλοι κοιμούνται λίγο…Η βροχή έχει σταματήσει ..Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 13 !!
Επόμενος σταθμός όπου την περιμέναμε ήταν στο Καπαρέλι …Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη τη; !! Αν και καταπονημένη . Κουκουλωμένη με το αδιάβροχό της. Έφαγε μία σούπα, ήπιε κόκα κόλα .. Η βροχή ξανά αρχίζει… Περπατάει αργά…Αρχίζω να ανησυχώ μήπως δεν φτάσουμε στον τερματισμό,,,,
Πάμε στην βάση βουνού …Να γίνεται το αδιαχώρητο …Ακούω πως έχει και ομίχλη στα ψηλά ….Γύρω στις 3 το πρωί , έφτασε . Άλλαξε παπούτσια …Φόρεσε μακρύ κολάν , άλλαξε μπαταρία στον φακό της …3:20 αναχωρούσε για το βουνό εν μέσω βροχής δυνατής ! Δεν τολμούσα να σκεφτώ τι να επικρατούσε εκεί στα ψηλά …
Φύγαμε για Νεστάνη ! Περνούμε τα διόδια χωρίς να πληρώσουμε ,μιας κ είμαστε συνοδοί δρομέα !! Κατευθυνόμενοι προς Νεστάνη ,βλέπουμε το φώς από τους φακούς δρομέων ….είναι και μερικοί χωρίς φακό …η τέλειωσε η μπαταρία τους … συναντούμε δρομείς που πηγαίνουν – υπό βροχή πάντα ! – για Τεγέα !! Κορνάρουμε και φωνάζουμε , ενθαρρύνοντάς τους !!
Στην Νεστάνη , ήταν μια καλή στάση και για εμάς . Ώσπου να έρθει η φίλη μας , ήπιαμε ένα τσάι , ετοιμάσαμε και γι αυτήν , να είναι χλιαρό …Εντόπισα τι έχουν για φαγητό…Όταν ήρθε , κάθισε στην καρέκλα …κουρασμένη ….κάναμε μασάζ στους μηρούς κ τον γοφό…έφαγε πατάτες βραστές , ήπιε το τσάι με μέλι…συνάντησε μια ( Ελληνίδα ) φίλη της και εκεί …ξεχάστηκε ο πόνος και η κούραση !!! Πάλι σε μένα έπεσε ο κλήρος να της θυμίσω ότι …έχουμε αγώνα και δεν είναι ώρα για ψιλή κουβεντούλα !!!! Πάντα χαμογελαστή , με καταλάβαινε –είχα δίκιο – και σηκώθηκε για αναχώρηση !!! Μία ώρα πρίν κλείσει η πόρτα εκεί !!
Βρέχει καταρρακτωδώς …η θερμοκρασία στους 12 ….Η φίλη μας εναλλάξ περπατάει κ τρέχει χαλαρά….Προσπαθεί έτσι να πάρει εμπρός πάλι !! Αλλά το ισχίο πονάει …Αλλά κι αυτή επιμένει , αν και χάνει χρόνο…Είναι απίστευτη …Θα ακολουθήσει μία επίπεδη διαδρομή για αρκετή ώρα …
Στο 190ο χιλ. για πρώτη φορά μας λέει ότι δεν θα τα καταφέρει …Δεν την αφήνουμε να συνεχίσει να μιλά…την ενθαρρύνουμε συνεχώς …τρώει λίγο ψωμί με μέλι…και χυμό…και αρχίζει να τρεχαλοπερπατάει …( η πόρτα έκλεινε στα 20 λεπτά) !
Ο ουρανός από μακριά δείχνει να αγριεύει …η ώρα είναι 9 πρωί. Τι να μας περιμένει ως το βράδυ άραγε ?….
Στο 195ο χιλ ,στην Τεγέα , έτυχε κ σταματήσαμε το αμάξι έξω από έναν φούρνο! Ο Θανάσης πήγε κ αγόρασε ψωμί φρέσκο !! Ετοίμασα δύο φέτες με μέλι …να την περιμένουν !! Έφτασε περπατώντας , κουρασμένη , αλλα με το χαμόγελο στα χείλη πάντα !! Έφαγε το ψωμί !! Και λίγο γιαούρτι !! Και χυμό !! Μας έλεγε συνεχώς ότι πονάει αλλά δεν θα εγκαταλείψει …Είχε 15 λεπτά πρίν κλείσει η πόρτα… Συνέχισε να περπατάει λίγο , να τρέχει άλλο λίγο κ.ο.κ !! Φεύγοντας από την Τεγέα , άρχισε η καταιγίδα !! Αρχικά , βροχή πολύ δυνατή !!!
Στο 199ο χιλ, στον σταθμό πριν τις ανηφόρες της Μανθυρέας , κάθεται κάνει μασάζ και βάζει αλοιφή στον μηρό της …Προσπαθούμε και την ενθαρρύνουμε …Τελευταίες ανηφόρες μένουν … Κι αρχίζει η ανηφόρα …Εν μέσω δυνατής θυελλώδους βροχής και δυνατού πλάγιου ανέμου ! Η καταιγίδα ξεκινά …
Πήγαμε προς στο 212ο χιλ μετρούσαμε δρομείς που προσπερνούμε για να έχουμε μια εικόνα που βρίσκεται η φίλη μας …Φτάνοντας εκεί η βροχή ήταν αμείλικτη ! Ο άνεμος είχε σταματήσει κάπως ! Η θερμοκρασία κολλημένη στους 12 !! Την περιμέναμε υπομονετικά …Ήρθε !! Συνάντησε και φίλη της από την χώρα της , τα είπαν λιγάκι , την ενθάρρυνε κι εκείνη , μία ανηφόρα έχει μείνει , έφαγε μία μπανάνα , λίγο χυμό , λίγο γιαούρτι και εν μέσω πόνου , χαμόγελων κ βροχής ξεκίνησε πάλι !!
Έχει μερικά κατηφορικά χιλιόμετρα τώρα …ίσως πάρει τα πάνω της …
Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες ..αντίξοες . Ο άνεμος τους κοντράρει τους δρομείς . Μερικούς τους παρασύρει ελαφρώς . Αποκαμωμένοι από δυνάμεις , σχεδόν παρασύρονται από τον δυνατό άνεμο. Το πρόσωπό τους κοιτάζει μόνιμα στον δρόμο στα παπούτσια τους , προκειμένου να προφυλαχτούν από τις ριπές της βροχής …σιωπηλοί…ίσως και ήρεμοι …Εκεί αντιλαμβάνομαι ότι αλλιώς βιώνει την κακοκαιρία ο δρομέας και αλλιώς ο συνοδός η ο θεατής …
Περιμένουμε την Diana, πια σε όλους τους σταθμούς , απλά να την δούμε ότι φτάνει κ συνεχίζει . Πιστεύω , ότι βλέποντας μας δίπλα της παίρνει θάρρος κι αυτή να συνεχίσει …
224ο χιλ Φτάνει τρέχοντας ελαφρώς , αναφέρει τον αριθμό της , βουτάει μία μπανάνα κ συνεχίζει ….20 λεπτά πριν κλείσει η πόρτα …Ξέρει ότι έχει την τελευταία ανηφόρα ….Μάχεται σκληρά! Με τα χέρια της κρατά το αδιάβροχο όπως μπορεί να μην ανεμίζει …
Πάνω από την ανηφόρα όμως , επικρατούσε άλλος κόσμος ! : Πολύ δυνατός αέρας …πολύ δυνατή πλάγια βροχή ..’Πολύ άσχημη κατάσταση …Αλλά τουλάχιστον , ευτυχώς ήταν κατηφορική η διαδρομή…
Την περιμένουμε στο 227ο χιλ . Τα δέντρα να φτάνουν να φυλούν την γη υπό την πίεση του ανέμου…Τα διερχόμενα αυτοκίνητα να σηκώνουν κι αυτά νερά και ο άνεμος να τα πηγαίνει οριζόντια πάνω στους δρομείς…
Η φίλη μας καταφθάνει , σταμάτησε λίγο να πιεί κάτι και συνέχισε , εμφανώς να πονάει …15 λεπτά πριν κλείσει η πόρτα …Αγωνία ? Στο κατακόρυφο …
Στο 232ο χιλ υπάρχει ένα κιόσκι . Σταθμός . Το είχαν σκεπάσει με νάιλον , μπας κ κόψει λίγο τον άνεμο….Όταν φτάσαμε εκεί ήταν η πρώτη φορά που ανησύχησα μήπως μας σηκώσει ο άνεμος μαζί με το αμάξι …Σκεφτόμουν : ‘’ Άντε , να αρχίσουμε να χαμηλώνουμε υψόμετρο μπας και κοπάσει ο άνεμος ‘’.…Παραμείναμε στο αμάξι ..με ΄΄ πρόσωπο ΄΄ τον δρόμο από όπου έρχονταν οι δρομείς …Κάποιοι δρομείς είναι πιασμένοι χέρι χέρι μαζί και σκυμμένοι , προκειμένου να κρατιούνται να μην παρασυρθούν …
Μόλις έφτασε η φίλη μας , βγήκαμε και πήγαμε στο κιόσκι. Πρώτη φορά εκεί, την βλέπω να τρέμει … Αρχίζω να ανησυχώ …αλλά επιμένει ότι θα συνεχίσει …Την ακούω να λέει ότι έπρεπε να διακοπεί ο αγώνας . Ότι είναι πολύ επικίνδυνος ο καιρός… Της έδωσα το αδιάβροχο μου… Της είπαμε ότι πλέον έχει μόνο κατηφορική διαδρομή… Ξεκίνησε περπατώντας κ προσπαθώντας να τρέξει …
Στον επόμενο σταθμό, στο 233ο χιλ. , εκεί που περιμέναμε μες το αμάξι , έρχεται άνθρωπος της διοργάνωσης και μας λέει ότι , λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν θα μετρήσει χρόνος αποκλεισμού στις επόμενες 3 πόρτες . ότι αρκούσε να φτάσει ο δρομέας ως της 7 η ώρα , που ήταν ο χρόνος λήξης !!! Και ότι μπορούμε να πηγαίνουμε μαζί με τον δρομέα για την ασφάλεια του … Με το που έφτασε η φίλη μας τρέχοντας πλέον ( 10 λεπτά πριν κλείσει η πόρτα ) την ενημερώσαμε !!! Αλλά δεν έδειξε σημάδια ανακούφισης , χαρά… !! Απλά μας είπε αποφασισμένη , σοβαρή σοβαρή , να μην ανησυχούμε πια … ότι θα τερματίσει εντός χρόνου , ότι και να γίνει !!
Και όντως διαπιστώσαμε ότι άρχισε να τρέχει κανονικά , χαμογελαστή …ανακουφιστήκαμε κι εμείς …όσο κατέβαινε το υψόμετρο , τόσο μειώνονταν και ο άνεμος …Όλες τις πόρτες τις πέρασε στα 10 λεπτά πριν το κλείσιμο…
Μετά το πέρας του τελευταίου σταθμού , πήγαμε στον τερματισμό. Βρήκα τις μικρές σημαίες της χώρας της που μας είχε δώσει και της είχα στα χέρια μου , να τις δώσω κοντά στο τέρμα . Την περιμέναμε 300 μέτρα πριν το τέλος !! Κατέφθασε –πάντα χαμογελώντας !- πλαισιωμένη , μαζί με 2 ακόμη φίλους της από την χώρα της που την περίμεναν πιο κάτω !! Πήρε τις σημαίες !! Έτρεχε και…χόρευε !! ο πόνος του ισχίου που πήγε ??!!! Κι εγώ πιο μπροστά της να βγάζω μερικές φωτογραφίες της…
Τι να άλλο να πω για εκείνη την ώρα ? Τα λόγια περιττεύουν … Μόνο χαρά , θαυμασμός , περηφάνια και συγκίνηση υπάρχει …
Τα κατάφερε και τερμάτισε , 10 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα !! Σε αρκετά καλή κατάσταση !! Λίγο στεναχωρήθηκε που δεν πήρε εκεί το στεφάνι ελιάς …Μάλιστα είπε : ‘’ Δεν γυρίζω στην χώρα μου χωρίς το στεφάνι ‘’ !!!
Η Διοργάνωση , μερίμνησε και έδωσε τα υπολειπόμενα στεφάνια στους δρομείς την επόμενη ημέρα !
Ήταν ένας ξεχωριστός αγώνας …αλησμόνητη εμπειρία για τους συμμετέχοντες ..( ίσως και άχαρος αγώνας ) ….αλλά και εθελοντές και συνοδούς …Δεν ξέρω αν θα ξανά συμβεί να έχει τέτοιες καιρικές συνθήκες …Σίγουρα θα τον θυμόμαστε για πάρα πολύ καιρό !!!

Συγχαρητήρια σε όλους !! Συγχαρητήρια στους Έλληνες δρομείς !! Έδωσαν σκληρή μάχη …
Ευχαριστώ πολύ !!!
Με τιμή
Μαλτέζος Παναγιώτης .
Viewing all 28662 articles
Browse latest View live