Quantcast
Channel: Κατούνα Νέα Ειδήσεις
Viewing all 28664 articles
Browse latest View live

ΟΑΕΔ: Έρχεται πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για προσλήψεις 2.300 ανέργων

$
0
0
Προ των πυλών βρίσκεται η δημοσίευση της πρόσκληση του ΟΑΕΔ για τις 2.300 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δομές προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας μέσω Δήμων, Περιφερειών και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η δημοσίευση της προκήρυξης θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και αμέσως θα ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Αντικείμενο της δράσης, είναι η προώθηση της απασχόλησης ανέργων – εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ (ωφελούμενοι) – μέσω της τοποθέτησής τους, για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, σε περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ), όπως η δημόσια πρόσκληση θα εξειδικεύσει. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται οι ενέργειες ορισμού των επιβλεπόντων φορέων και των θέσεων απασχόλησης ανά φορέα και ειδικότητα, η κατάταξη και η σύζευξη των ανέργων με τις θέσεις εργασίας των επιβλεπόντων φορέων.
Η διάρκεια της δράσης είναι οκτάμηνη και αντιστοιχεί στο διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων.
Ωφελούμενοι – Κριτήρια και σύστημα επιλογής
O ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ωφελουμένων, καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων, προβαίνει στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων, καταβάλλει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος στους ωφελουμένους και τους επιβλέποντες φορείς αντιστοίχως και διενεργεί δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους στους χώρους απασχόλησης των ωφελουμένων.
Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχη δράση και ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
δ) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
ε) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
στ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους και
ζ) άνεργοι δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ως μέλη οικογενειών των περιπτ. α’ και β’ νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύζυγοι της περίπτ. α’ και ο εγγεγραμμένος άνεργος αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας της περίπτ. β’. 4. Ωφελούμενος είναι ένας εκ των δύο εγγεγραμμένων ανέργων συζύγων, εκτός εάν εμπίπτει στις περιπτ. γ’ (για τους μακροχρόνια ανέργους 12 μηνών και άνω) ε’ και ζ’.
Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες ανά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:
α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών,
β) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα,
γ) ετήσιο εισόδημα φορολογικού έτους 2017, ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής:
ε) αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο, στ) αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια
ζ) γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων,
η) δικαιούχοι του ΚΕΑ: τριάντα πέντε (35) μόρια και θ) ωφελούμενοι που είχαν επιλεγεί και δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση εθνικές και συγχρηματοδοτούμενες δράσεις προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014- 2020: δέκα (10) μόρια
Για την περίπτωση των κριτηρίων στ’ και ζ’, απαιτείται σχετική γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με την οποία πιστοποιούνται τα ποσοστά αναπηρίας.
Αμοιβές ωφελουμένων
Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα απασχοληθούν στους επιβλέποντες φορείς, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές (φορέα
– ωφελουμένου).
Η βραδινή απασχόληση επιτρέπεται με τη σύμφωνη γνώμη των ωφελουμένων και με την προϋπόθεση ότι οι ειδικότητές τους σχετίζονται με την 24ωρη λειτουργία των κέντρων/δομών όπου απασχολούνται.
Συγκεκριμένα, για κάθε ωφελούμενο που θα τοποθετηθεί σε θέση απασχόλησης από τον επιβλέποντα φορέα το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως και σε 24,76 ευρώ ημερησίως για βραδινή απασχόληση και όχι υψηλότερες από 619 ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους ηλικίας 25 ετών και άνω και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως και σε 21,59 ευρώ ημερησίως για βραδινή απασχόληση και όχι υψηλότερες από 539,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Ο ΟΑΕΔ και οι επιβλέποντες φορείς, εκτός από τα οριζόμενα ποσά στην παρούσα, δεν καταβάλλει καμία άλλη παροχή, ενίσχυση ή αμοιβή στους ωφελουμένους.
Οι ωφελούμενοι ασφαλίζονται και λαμβάνουν τα προβλεπόμενα στις παρ. 7 και 8 ανώτατα μηνιαία ποσά για είκοσι πέντε (25) ημέρες. Οι ωφελούμενοι δεν επιτρέπεται να απασχολούνται σε ημέρες ή ώρες που δημιουργούν πρόσθετο μισθολογικό κόστος, εκτός των οριζομένων ρητά στην παρούσα.
Το μη μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές ωφελουμένου και επιβλέποντος φορέα της μικτής ασφαλιστικής κάλυψης, όπως κάθε φορά ισχύει, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς που προβλέπεται στις παρ. 1 και 5 του άρθρου 89Γ του ν.3996/2011 (Α’ 170).
Για ωφελουμένους που θα απασχοληθούν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, όπως αυτές περιγράφονται στη με αριθ. Φ10221/οικ.26816/929/2-12-2011 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Β’ 2778), η αντίστοιχη εισφορά του κλάδου βαρέων καταβάλλεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. 9. Οι ωφελούμενοι διατηρούν την ασφάλιση για παροχές ασθένειας, ή αλλιώς την ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που απολάμβαναν ως μακροχρόνια άνεργοι, μέχρι τη λήξη διάρκειας των προγραμμάτων.



Αγρίνιο: Έκαψαν την ελληνική σημαία σε νηπιαγωγείο

$
0
0
Καμένη βρήκαν σήμερα το πρωί την ελληνική σημαία στο 16ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου.
Συγκεκριμένα, άγνωστοι δράστες το περασμένο βράδυ σκαρφάλωσαν στην ταράτσα του κτιρίου και έβαλαν φωτιά στη σημαία.
Σημειώνεται επίσης ότι οι δράστες δεν σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι άγνωστοι βανδάλισαν επίσης και τοίχους του κτιρίου γράφοντας συνθήματα.
Το περιστατικό προκάλεσε την κινητοποίηση υπευθύνων δήμου Αγρινίου, όπως και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου που κλήθηκε στο σημείο και κατέβασε την καμένη σημαία.
agriniopress

Με το Νο 1 τίμησε ο Αριστοτέλης Επανομής τον πάτερ Βησσαρίωνα (απο την Κατούνα)

$
0
0

Στα πλαίσια της παρουσίας του π. Βησσαρίωνος στην Επανομή Θεσσαλονίκης , οι αθλητικοί σύλλογοι και οι ακαδημίες του Αριστοτέλη Επανομής που προπονούνται παιδιά όλων των ηλικιών σε μπάσκετ και βόλεϊ, κάλεσαν τον παπαΒησαριωνα (που κατάγεται από την Κατούνα) να τελέσει τον αγιασμό των ακαδημιών. 

Η άνεση των παιδιών με τον ιερέα είναι φανερή στην Επανομή. 
Δεδομένης της στήριξης όχι μόνο της πνευματικής αλλά και της υλικής οι ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ προσέφεραν στον πάτερ φανέλα με το νούμερο 1 και το όνομα του.
Ευάγγελος Κουτιβής 

ΣΤΑΝΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

$
0
0

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ 


















ΤΑΣΟΣ ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ 

Παιδικές αναμνήσεις 1940 1948 "Η ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ"

$
0
0
Εδώ πρέπει να σας πω, πως αν και μικροί, γνωρίζαμε όλους τους τύπους των όπλων και για τις χειροβομβίδες, όταν τις απασφαλίζαμε και τις πετάγαμε- ξέραμε και πόσα δευτερόλεπτα έπρεπε να μετρήσουμε, μέχρι να σκάσουν.
Πετούσαμε χειροβομβίδες δεκάχρονα παιδιά τότε και το πλήρωσαν πολλά μικρά τόσο απ τη Βόνιτσα, όσο κι απ τον Άι-Νικόλα.
Είχαν συνθηκολόγησαν οι Ιταλοί με τους Γερμανούς και φεύγοντας παράτησαν όπλα και πυρομαχικά, στα χαντάκια και στα καταφύγια.
Ανεβήκαμε εκείνη τη μέρα τα σκαλιά της νυχτερίδας και στρίψαμε αριστερά. 

Φτάνοντας στο καμπαναριό του Άι- Νικόλα, αποφασίσαμε να πάμε κατά τον κάμπο και πήραμε το δρομάκι που τράβαγε ευθεία για να συναντήσει το καρόδρομο, που οδηγούσε στη Λευκάδας.
Περάσαμε τον Αχενολόο που ήταν τότε μια ερημική περιοχή με χαλέπιτα, φουντωμένες λυγαριές και πολυγωνικά χαρακώματα,,, και παίζοντας αστειευόμενοι φτάσαμε στις μυγδαλιές του Σουλτάνη, όταν βρήκαμε ξεθαμμένη απ τη βροχή, μια κόκκινη αμυντική Ιταλική χειροβομβίδα.
Την περιεργάστηκε όλη η παρέα και αποφασίσαμε να τη ρίξουμε... 
Μετά από κλήρο, την απασφάλισε ο Ηλίας ο Λεμωνής και την πέταξε σε ένα χαντάκι... 
Η χειροβομβίδα δεν έσκασε,,, και τότε, αρχίσαμε χάριν αστεϊσμού, να την πετάει ο ένας στον άλλο.
Παίζοντας αυτό το παιχνίδι, φτάσαμε μέχρι το πέτρινο γεφύρι που ήταν τότε στο χωματόδρομο που πήγαινε για τη Λευκάδα, εκεί κοντά που είναι σήμερα, ο Άγιος Νεκτάριος.
Τότε ήταν που είδαμε να κατεβαίνει τη μεγάλη κατηφόρα -πριν ακόμα κόψουνε το βουνό- ο Ροντογιάννης απ τη Λευκάδα, έχοντας το γάιδαρό του φορτωμένο με δύο κοφίνια γεμάτα μπαρτζαμιά Λευκαδίτικα σταφύλια. 
Τα πουλούσε στις γειτονιές της Βόνιτσας, ανταλλάσσοντάς τα με καλαμπόκι… 
-Άι ορέ Ροντογιάν τ ............... σ,,, πίσω και σ έφαγα, του φώναξε ο Μαμούρας με τη χοντρή φωνή του -κρυμμένος πίσω από μια φουντωμένη λυγαριά- και του πέταξε τη χειροβομβίδα..
Και ω, του θαύματος.... Η χειροβομβίδα έσκασε με μεγάλο κρότο, μέσα σ ένα σύννεφο καπνού.
Έκανε μεταβολή ο γάιδαρος και κλοτσώντας πήρε τρέχοντας τη μεγάλη ανηφόρα για τη Λευκάδα, σκορπώντας δεξιά και αριστερά, τα μπαρτζαμιά Λευκαδίτικα σταφύλια... Από πίσω του έτρεχε για να γλυτώσει κι ο Ροντογιάννης, που μετά από αυτό το περιστατικό, δε ξαναπάτησε στη Βόνιτσα.
Αλλά και μεις, τρέχαμε προς την αντίθετη πλευρά, για να κάνουμε ανασύνταξη στο καμπαναριό του Άι-Νικόλα, όταν έχασα ξαφνικά τον Ηλία, που έτρεχε μπροστά μου.
Ήταν απόβροχο και τα χαρακώματα ήταν γεμάτα νερό... 
Όλα ήτανε μια λίμνη και δεν ξέραμε που πατάγαμε.
Όταν τον βγάλαμε απ το χαράκωμα με τα λασπόνερα,,, έβγαλε μια στριγκλιά και άρχισε να τρέχει φωνάζοντας.
-Ωχ με σκοτώσατε,,, η καρδούλα μ...
Έτρεχε πρώτος αυτός απ όλους μας -αν και βρεγμένος απ τα λα-σπόνερα- και ξωπίσω του εμείς, χωρίς να ξέρουμε τι συμβαίνει... Είχαμε πάθει όλοι μας, σύγχυση... 
Ήταν κάτι, που δε το περιμέναμε.
Όλα αυτά έγιναν βέβαια, πριν ακόμη πάμε στο γυμνάσιο. 
Γιώργος Μπελεσιώτης: 










www.giorgosbelesiotis.blogspot.gr

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Μικρές ιστορικές ψηφίδες

$
0
0
Μικρές ιστορικές ψηφίδες
Του Δημήτρη Σπ. Τσερέ
(Η παρακάτω ομιλία εκφωνήθηκε στο προαύλιο του Ναού Αγίου Δημητρίου στην παλιά Πλαγιά, στις 25.10.2017, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη μεταφορά του οικισμού της Πλαγιάς στη νέα του(τωρινή) θέση.)
Συγχωριανές και συγχωριανοί
Φίλες και φίλοι
Ομολογώ πως αισθάνομαι λίγο παράξενα. Σαν να μπερδεύομαι. Μόλις χθες παιδί με κοντά παντελονάκια έπαιζα σε τούτη τη μάντρα με τους φίλους που με κοιτάτε απέναντί. Να κι εκεί είχαμε την εξέδρα που ανεβάζαμε τα σκετς στο τέλος της σχολικής χρονιάς και τώρα…
….Και τώρα, στο γέρμα της ζωής μας, να ΄μαι πάλι εδώ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη μετοίκηση του χωριού μας στη τωρινή του θέση, καλεσμένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, να μιλήσω γι’ αυτό τον χώρο, που έχει περάσει πια στον χώρο της ιστορίας…
Αλλά ας αφήσουμε τα συναισθηματικά στην άκρη για άλλη ώρα.
Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μέσα στην κοίτη του ιστορικού χρόνου ίχνη αυτού του οικισμού, που ονομάζεται Πλαγιά.
Τα ίχνη αυτά τα βρίσκει κανείς στις γραπτές πηγές, που έφτασαν ως εμάς, και στα αρχαιολογικά ευρήματα. Μερικές φορές και στην προφορική παράδοση. Εγώ θα στηριχτώ κυρίως στις γραπτές πηγές. Τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι μια άλλη υπόθεση και απαιτούν διαφορετικούς χειρισμούς από τον δικό μου.
Ζητάω την επιείκειά σας, γιατί όσα έχω συγκεντρώσει είμαι στενεμένος να τα πω σε μια ομιλία 15-20 λεπτών. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνω και συντομεύσεις και παραλείψεις. Θα επιμείνω λοιπόν στα βασικά φιλοδοξώντας να καταρτίσω και να σας δώσω μια γενική αλλά καθαρή εικόνα.

Οι μαρτυρίες για την ύπαρξη χωριού της Πλαγιάς μας πάνε ως τις αρχές του 16ου αιώνα. Για τη θέση του οικισμού δεν είμαστε βέβαιοι
Ας πάμε ανάποδα στον χρόνο. Από το σήμερα στο χθες.
Και πρώτα ας δούμε την περίοδο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους ως τη σύγχρονη εποχή
Οι παλιότεροι ξέρουμε ότι η Πλαγιά μεταφέρθηκε στην τωρινή θέση της «Κάστρο» το 1976. Η σχετική απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου είχε τεθεί στη δημοψηφισματική επιλογή των κατοίκων. Είχαν προταθεί δύο θέσεις. Η μία ήταν η τωρινή, ή άλλη ήταν η θέση «Ξυλάκωμα», δηλαδή η περιοχή γύρω από το μεγάλο γεφύρι του ποταμιού του χωριού. Το «δημοψήφισμα» ήταν να κάνει κάθε οικογένεια μια απλή δήλωση «εφ’ απλού χάρτου» ποια από τις 2 θέσεις επιθυμεί. Επιλέχτηκε η τωρινή θέση. Δεν θυμάμαι τους αριθμούς, θυμάμαι μόνο ότι η διαφορά δεν ήταν μεγάλη αλλά ούτε οριακή. Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν στο βιβλίο πρακτικών του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Μέχρι το 1976 το χωριό μας αποτελούσε μια ξεχωριστή Κοινότητα, την «Κοινότητα Πλαγιάς», η οποία είχε ιδρυθεί επί Βενιζέλου το 1912. Τότε ο Βενιζέλος, στο πλαίσιο των μεγάλων μεταρρυθμιστικών του προσπαθειών, για να σπάσει το παλαιοκομματικό σύστημα, το οποίο αντιδρούσε τυφλά στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες και του οποίου βασικοί μοχλοί ήταν οι Δήμαρχοι με τους τοπικούς βουλευτές, κατάργησε τους Δήμους (πλην των μεγάλων πόλεων) και ίδρυσε τις Κοινότητες.
Πριν από το 1912, και συγκεκριμένα το χρονικό 1840-1912, το χωριό μας ήταν ενταγμένο στον Δήμο Ανακτορίων, ο οποίος είχε συσταθεί ως Δήμος της επαρχίας Ακαρνανίας με το Β. Δ. της 19 Ιουνίου/1 Ιουλίου 1836 με έδρα του τη Βόνιτσα.
Πριν από το 1840, κατά την τετραετία 1836-1840, πριν την ενσωμάτωσή του δηλαδή στον Δήμο Ανακτορίου, η Πλαγιά ήταν ενταγμένη στον Δήμο Παλαίρου με έδρα την Πάλαιρο. Ο Δήμος Παλαίρου, όπως και ο Δήμος Αλυζίας, το 1840 συγχωνεύτηκαν στον Δήμο Ανακτορίου (με το Β.Δ. της 27 Νοεμβρ./9 Δεκ. 1840 (ΦΕΚ 5/1841) «Περί συγχωνεύσεως των δήμων της επαρχίας Βονίτσης»). Όπως βλέπετε, η ιστορία κάνει κύκλους!
Το έτος ίδρυσης της Κοινότητας, ήτοι το 1836, βρίσκουμε την Πλαγιά να έχει 259 κατοίκους. Σημειώνεται ως οικισμός και η Κερχοπούλα με 76 κατοίκους και ο Άγιος Ηλίας, ο αριθμός των κατοίκων του οποίου όμως δεν σημειώνεται. Η διαφορά από τη σύγχρονη Πλαγιά, η οποία τα μεταπολεμικά χρόνια έχει έναν πληθυσμό σταθερά γύρω στους 1.000 κατοίκους, είναι μεγάλη.
Συνεχίζουμε προς τα πίσω: Τουρκοκρατία στην περιοχή μας – Βενετοκρατία στη Λευκάδα
Τώρα θα οπισθοχωρήσουμε στα χρόνια πριν το 1821, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, δηλαδή στις αρχές του 19ου και στον 18ο αιώνα (περίπου: 1700-1830).
Την χρονική αυτή περίοδο έχουμε την τύχη να είμαστε γείτονες με τη Λευκάδα. Οι γείτονες αυτοί, όντας από το 1684 υπό την κυριαρχία της Βενετίας, έχουν εξευρωπαϊστεί, συγκριτικά με τα τουρκοκρατούμενα μέρη. Έχουν συγκροτημένη διοίκηση και αρχεία. Αν ψάξει κανείς με επιμέλεια τα αρχεία της Λευκάδας, θα βρει πολλές πληροφορίες για την απέναντι στεριά. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό, αν και δεν το έχω ψάξει με επιμέλεια. Υπάρχει όμως και μια εύκολη πηγή: τα ληξιαρχικά βιβλία των ναών της Λευκάδας. Καταγράφονται σ’ αυτά πολλές βαπτίσεις παιδιών από την Πλαγιά, που τα βαπτίζουν Λευκάδιοι, και βαπτίσεις παιδιών από τη Λευκάδα, που τα βαπτίζουν Πλαγιώτες. Συχνή εγγραφή: Εβαπτίσθη παιδίον και το ανεδέχθη εκ της ιεράς κολυμβήθρας ο….«βλάχος». Πολλά βαφτίσια φέρεται να έχουν κάνει οι ηγούμενοι του μοναστηριού της Παναγίας.
Από τις εγγραφές αυτές βεβαιωνόμαστε όχι μόνο για την ύπαρξη του χωριού κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου αλλά μαθαίνουμε και τα ονόματα διαφόρων οικογενειών του χωριού καθώς και τα ονόματα των ηγουμένων του μοναστηριού της Παναγίας γεγονός που μας επιτρέπει να καταρτίσουμε έναν ικανοποιητικό κατάλογο των ηγουμένων της συγκεκριμένης μονής.
Υπάρχουν επίσης τα συμβολαιογραφικά αρχεία για όποιον έχει την όρεξη να ψάξει. Η πιο παλιά μαρτυρία, που έχω αλιεύσει, χρονολογείται την 30.05.1692, από ένα συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Τζερμπάνι, όπου μια ομάδα ανθρώπων από τα γύρω χωριά βεβαιώνει ότι «ο τόπος λεγόμενος Φαγιάς ίταν και ιβρίσκετε από παλαιουθενε σινορο του χοριού Πλαγιας και ις κερούς απερασμένους ις αυτόν τον τόπον εδουλευουτουν το αυτό χωριό με το να εβανανε τα ζοα τους….».
Τουρκοκρατία και στη Λευκάδα (1479-1684)
Πριν από το 1684 και για το διάστημα 1479-1684 η Λευκάδα, το μόνο από τα Επτάνησα βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Οθωμανών, υπό την οποία βρισκόταν όλος ο ελλαδικός χώρος και φυσικά και η δική μας περιοχή. Η Λευκάδα την εποχή αυτή μαζί με την απέναντι στεριά, ως το Αγγελόκαστρο, αποτελούσε μια φορολογική περιφέρεια. Στα αρχεία της Οθωμανικής Διοίκησης λοιπόν, όπου φυλάσσονται οι φορολογικοί κατάλογοι όλων των περιοχών του Οθωμανικού Κράτους, υπάρχουν και οι φορολογικοί κατάλογοι της Λευκάδας και της περιοχής μας. Οι Λευκάδιοι, που είναι πιο ψαγμένοι από μας, κατάφεραν πρόσφατα να πάρουν στα χέρια τους (σε ηλεκτρονικό αντίγραφο) ένα τμήμα από τα αρχεία αυτά και να εκδώσουν το βιβλίο Οθωμανικές πηγές για την ιστορία της Λευκάδας (το σωστό θα ήταν Οθωμανικές πηγές για την ιστορία της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας).
Ας δούμε ποιες πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε από αυτή την εντελώς πρόσφατη και πολύ σημαντική αρχειακή πηγή, η οποία ρίχνει κάποιο φως σε μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας μας:
-Σε συνοπτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1062 (δικό μας 1651/52) το χωριό μας αναγράφεται ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει 40 χανέδες (δηλαδή 40 νοικοκυριά). Αναγράφεται και ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» με 4 χανέδες. Το «Σολλιανή» οφείλεται προφανώς στο ότι εδώ κοντά στην περιοχή μας υπήρχε ο αρχαίος οικισμός Σόλλιον.
-Σε άλλο συνοπτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου «των απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας πάλι για το έτος Εγίρας 1062 (δικό μας 1651/52) το χωριό μας αναγράφεται ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει 42 χανέδες. Ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» δεν αναγράφεται σε αυτό το κατάστιχο.
-Σε συνοπτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1061 (δικό μας 1650/51) το χωριό μας αναγράφεται ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει 60 χανέδες). Αναγράφεται και ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» με 8 χανέδες.
-Σε συνοπτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1060 (δικό μας 1649/50) το χωριό μας αναγράφεται ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει 42 χανέδες). Αναγράφεται και ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» με 4 χανέδες
-Σε συνοπτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1058 (δικό μας 1648/49) το χωριό μας αναγράφεται ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει 42 χανέδες). Αναγράφεται και ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» με 4 χανέδες
-Σε συνοπτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1057 (δικό μας 1647/48) το χωριό μας αναγράφεται ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει 42 χανέδες. Αναγράφεται και ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» με 4 χανέδες.
-Σε συνοπτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1056 (δικό μας 1646/47) το χωριό μας αναγράφεται ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει πάλι 40 χανέδες. Αναγράφεται και ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» με 4 χανέδες.
-Πάμε λίγο πιο πίσω. Σε συνοπτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1052 (δικό μας 1642/43) το χωριό μας αναγράφεται ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει 74 χανέδες, τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό (μετά το 1513), που συναντάμε στους φορολογικούς καταλόγους της Τουρκοκρατίας. Ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» αναγράφεται με 12 χανέδες.
-Συνεχίζουμε την πορεία προς τα πίσω: Σε αναλυτικό κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1051 (δικό μας 1641/42) το χωριό μας αναγράφεται πάντα ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει πάλι 74 χανέδες. Ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» αναγράφεται με 12 χανέδες. Στο τεκμήριο αυτό αναγράφεται και ονομαστικός κατάλογος των αρχηγών των νοικοκυριών της Πλαγιάς και του Άγιου Ηλία. Είναι εντυπωσιακό ότι από τα σημερινά επίθετα του χωριού απαντά μόνο το επίθετο «Μπουρδάρας» μια φορά στον Άγιο Ηλία.
-Τώρα θα γυρίσουμε 28 χρόνια πίσω: Σε κατάστιχο κεφαλικού φόρου των «απίστων» του βιλαετιού της Αγίας Μαύρας για το έτος Εγίρας 1022 (δικό μας 1613/14) το χωριό μας αναγράφεται πάντα ως «Σολιανή Πλαγιά», που έχει τώρα 60 χανέδες. Ο συνοικισμός «Μικρός Άγιος Ηλίας» έχει 7 χανέδες.
-Μετά το 1613/14 τα αρχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας, παρουσιάζουν ένα μεγάλο κενό 87 χρόνων. Πρέπει να οπισθοχωρήσουμε στο έτος Εγίρας 937 (δικό μας 1530/31) για να βρούμε ένα συνοπτικό φορολογικό κατάστιχο του σαντζακιού του Κάρλελι, της «Περιφέρειας Αγγελοκάστρου» θα λέγαμε σήμερα-Σολιανή Πλαγιά πάντα το όνομα του χωριού μας με 76 χανέδες, 16 άγαμους και 3 χήρες – ο μεγαλύτερος πληθυσμός που βρίσκουμε στους οθωμανικούς φορολογικούς καταλόγους. Αναγράφεται και χωριό Άγιος Ηλίας με 10 χανέδες, 1 άγαμο και 1 χήρα – και εδώ ο μεγαλύτερος πληθυσμός.

****
Με τα όσα έχουμε πει καλύψαμε μια περίοδο 5 αιώνων (1530-2017), για την οποία έχουμε κάποιες γραπτές μαρτυρίες, που μιλάνε ρητά για τον οικισμό της Πλαγιάς, που βρισκόταν σε αυτήν εδώ τη θέση. Εδώ, στο 1530, αυτές οι γραπτές πηγές, που έχουμε στη διάθεσή μας, σταματάνε. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αλλά προς το παρόν δεν τις ξέρουμε ακόμα. Μαρτυρίες βέβαια για την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αλλά όχι ρητές μαρτυρίες για τον συγκεκριμένο οικισμό. Μερικές από αυτές τις μαρτυρίες για την ευρύτερη περιοχή τις έχω συγκεντρώσει στο κείμενό μου «Μικρό ιστορικό διάγραμμα», που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του πρώην Δήμου Παλαίρου (και τώρα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας).
Μεγαλύτερη βαρύτητα από το σημείο, που σταματήσαμε εδώ, και πριν έχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία σε συνδυασμό με ορισμένες γραπτές πηγές μπορεί να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες για την ύπαρξη οικισμένων χώρων στην εδαφική περιφέρεια της Πλαγιάς.
Θα αναφερθώ σύντομα μόνο σε δύο: Στα λείψανα της Στέρνας και του οικισμού δυτικά του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου πάνω από τον νέο οικισμό Πλαγιάς.
Στο κέντρο περίπου της χερσονήσου της Πλαγιάς στη θέση «Στέρνα», την ψηλότερη κορυφή του βουνού, που σκέπει τον παλιό οικισμό της Πλαγιάς, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, υπήρχε φρούριο, που έλεγχε οπτικά την περιοχή προς όλες τις γεωγραφικές διευθύνσεις. Διακρίνονται ευκρινώς τα θεμέλια του μεγάλου και ισχυρού περιβόλου του και σώζεται, σε αρκετά καλή κατάσταση, ένα πολύ μικρό τμήμα της βορειοδυτικής γωνίας του. Στους περισσότερους από εσάς είναι γνωστή η «Καμαρούλα», δηλαδή η δυτική είσοδος του φρουρίου. Σώζονται επίσης και ερείπια άλλων οικοδομημάτων. Το φρούριο είχε κατασκευαστεί πιθανόν στα μέσα του 5ου αιώνα και κατά τον Κ. Ρωμαίο ταυτίζεται με το αρχαίο Σόλλιον, αποικία των Κορινθίων. Η άποψη του Ρωμαίου δύσκολο να γίνει αποδεκτή: Οι Κορίνθιοι, πόλη θαλασσοκράτειρα, έχτιζαν τις αποικίες τους σε παραθαλάσσιες περιοχές και δύσκολα θα έχτιζαν πόλη στο σημείο αυτό. Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις για το φρούριο της Στέρνας, οι οποίες τοποθετούν στο σημείο αυτό μια αρχαία πόλη με τεράστια δύναμη. Υπέρ της άποψης αυτής συνηγορεί η τοποθεσία, στην οποία βρίσκεται το φρούριο, απ’ την οποία μπορεί κανείς να έχει τον έλεγχο μιας τεράστιας γεωγραφικής περιοχής, αλλά και το μέγεθος του φρουρίου.

Το Σόλλιον ήταν μια μικρή ακαρνανική πόλη στη χερσόνησο της Πλαγιάς, που αποτελούσε ναυτικό σταθμό των Κορινθίων. Οι ελάχιστες-και μόνες- γραπτές μαρτυρίες από την κλασσική αρχαιότητα περί αυτού προέρχονται από τον Θουκυδίδη: την πρώτη χρονιά του Πελοποννησιακού πολέμου, το 431, το καταλαμβάνει ο αθηναϊκός στόλος και το παραχωρεί στην συμμαχική Πάλαιρο, το 428 π.χ. το παρέπλευσεν ο Αθηναίος στρατηγός Δημοσθένης εγκαταλείποντας την επιχείρηση υποταγής της Λευκάδας, και το 421 με τη «Νικίειο Ειρήνη» δεν επιστρέφεται στους Κορινθίους.

Για την τοποθεσία του οι γνώμες των ερευνητών διίστανται. Κατά τον Κ. Ρωμαίο, όπως ήδη προαναφέραμε, τοποθετείται στη Στέρνα. Την ίδια γνώμη έχουν ο Heuzey και ο Oberhümmer. Ο Kirsten το τοποθετεί στη θέση «Σπασμένη Βρύση» στον κάμπο της Ζαβέδας ή πάνω από το χωριό Πογωνιά, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Παλαίρου.

Την πιο τεκμηριωμένη θέση για το Σόλλιον τη διατύπωσε ο αρχαιολόγος Νίκο Φαλάκρα (Ν. Φαλάκρας, «Σόλλιον», Πρακτικά Α΄ Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο 1988, σ. 221-227): Κατά τον Ν.Φ. η θέση της πόλης αυτής βρισκόταν στη δυτική πλευρά του λόφου, όπου βρίσκεται το φρούριο Άγιος Γεώργιος Πλαγιάς, εκεί που ο W. Dörpeld (στο κλασσικό έργο του Alt Ithaka, München, 1927), τοποθετεί τη Νήρικο των κλασσικών χρόνων. Ο Dörpeld μας πληροφορεί ότι είχε δει τα ερείπια της στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά, όταν την επέστρεψε στην περιοχή μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν διακρινόταν πλέον σχεδόν τίποτα. Και σήμερα ο επισκέπτης δεν διακρίνει τίποτε.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, που αντλήσαμε από τα οθωμανικά αρχεία, φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι το Σόλλιον βρισκόταν στην περιοχή της Πλαγιάς και κατά πάσα πιθανότητα δυτικά του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου.

Υπάρχουν κι άλλα. Από την αρχαία εποχή όσα έχει επισημάνει η αρχαιολογική σκαπάνη σε όλη την Χερσόνησο της Πλαγιάς. Από τα μεσαιωνικά και νεότερα χρόνια το μοναστήρι της Παναγίας Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου πάνω από το καινούργιο χωριό, το μικρό κάστρο του Αγίου Γεωργίου στον Παλιοχαλιά. Και όχι μόνο αυτά.
Αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί. Αρκετά μέχρι εδώ. Ελπίζω ότι άλλη φορά θα πούμε περισσότερα.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΑΓΙΑΣ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
1753 Ιουνίου 19: Εβαπτίσθη παιδίον αρσενικόν του σιόρ Κωνσταντίνου Σταματέλου και ανεδέχθη αυτώ ο πανοσιότατος καθηγούμενος της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης Πλαγιάς Ιωανίκιος.
1756 Δεκ 139: Εβαπτίσθη η θυγάτηρ του σιόρ Κωνσταντή Σταματέλου και ανεδέχθη αυτώ ο πανοσιότατος καθηγούμενος της Πλαγιάς Ιωανίκιος.
(ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Α΄= ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ 1727-1764)
1784 Απριλίου 8: Εβαπτίσθη παιδίον του Φιλίππου Τρύφου και ανεδέχθη αυτώ ο πανοσιολογιότατος καθηγούμενος Θεόφιλος Ιερομόναχος και ηγούμενος Πλαγιάς….».
1795 Απριλίου 8: Εβαπτίσθη παιδίον του Στάθη Παξινού και ανεδέχθη αυτό ο πανοσιότατος καθηγούμενος της Πλαγιάς Αθανάσιος Χαλικιάς ….».
1803 Ιανουαρίου 10: Εβαπτίσθη…………..και ανεδέχθη αυτό ο πανοσιότατος ιερομόναχος ηγούμενος Γαβριήλ από την Πλαγιά ….».
(ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ Ε΄= ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ 1783-1803)
1808 Ιανουαρίου 7: Εβαπτίσθη παιδίον αρσενικόν του κυρ Ευσταθίου Γαζή… και ανεδέχθη αυτώ ο εδεσιμότατος της Πλαγιάς Γεώργιος ιερεύς από Λέλοβα….».
1814 Ιανουαρίου…: Εβαπτίσθη….και ανεδέχθη αυτό ο εδεσιμότατος Γεώργιος ηγούμενος της Πλαγιάς ….».
1815 Φεβρουαρίου 13: Εβαπτίσθη…………..και ανεδέχθη ο πανοσιότατος Λελοβίτης Λελοβίτης, ηγούμενος της Πλαγιάς ….».
(ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤ΄= ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΑΠΟ 19.02.1803-25.11.1825)
aromalefkadas

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΟΥΝΑΣ

$
0
0
Στο εκκλησάκι του, που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από την Κατούνα αριστερά στο δρόμο προς Λουτράκι  θα γιορτασθεί στο χωριό μας η μνήμη του Αγίου Δημητρίου. 
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. 
Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα "κατασφραγίσας το μέτωπο αυτού δια του σταυρού", να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο "μεγέθει σώματος και ρώμη τους κατ΄ αυτόν υπεβάλλων". Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό που παρευρίσκετο στο στάδιο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά ("λόγχη τρωθείς την πλευράν").
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί παρέλαβαν το μαρτυρικό λείψανο και το έθαψαν και πάνω στο τάφο το 412 ο έπαρχος του Ιλλυρικού Λεόντιος "την τε δόξαν λαμπρός, την τε προς τον Χριστόν πίστιν μάλα θερμός", έκτισε ναό "μέσον του σταδίου και του δημοσίου λουτρού κάλλιστα διηρημένου".
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο, σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου, να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός πάνω από τον τάφο του. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου. Στο Μηνιαίον της 26ης Οκτωβρίου αναγράφεται η μνήμη του μετά μικρής βιογραφίας και ιδίας ακολουθίας που περιέχει δύο κανόνες των οποίων ποιητές φέρονται ο Θεοφάνης ο Γραπτός και ο Πατριάρχης Φιλόθεος της Κωνσταντινούπολης.
στις 9:36 π.μ.   

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ (Γνωρίζοντας τον τόπο μας)

$
0
0

Στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος Βόνιτσας που είναι χτισμένος δίπλα στην παραλία της Βόνιτσας από τις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι ρυθμού Βασιλικής και έχει ένα πετρόχτιστο καμπαναριό λίγα μέτρα δυτικά από την είσοδό του, όπου έχει αναρτηθεί μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατακτητές.
Αρχικά στην θέση αυτή ήταν και το κοιμητήριο της Βόνιτσας και ο Άγιος Δημήτριος ήταν κοιμητήριος ναός.





Οδυσσέας Ελύτης:«Στο Αγρίνιο «έζησα το θαύμα» και σώθηκα από ένα θαύμα

$
0
0
Ο Οδυσσέας Ελύτης στο αλβανικό μέτωπο – 1941
Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου εν όψει και ας αναφερθώ, σε όσους δεν το γνωρίζουν, σ” ένα αφιερωμένο στο αλβανικό έπος ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο όμως απέσυρε και θα εξηγηθεί πιο κάτω από τον ίδιο γιατί.
Πρόκειται για την «Αλβανιάδα»,έργο ημιτελές, που δημοσιεύθηκε το 1965 στο φοιτητικό περιοδικό «Πανσπουδαστική», με εκτενή συνέντευξη του ποιητή και σχέδια του Γιάννη Μόραλη.
Περνάω αμέσως στο μεγαλύτερο μέρος τής άκρως ενδιαφέρουσας (ανυπόγραφης) αυτής συνέντευξης (που υπάρχει στο αρχείο μου, δανειζόμενος τον ίδιο τίτλο, με δικούς μου υπότιτλους), παρακάμπτοντας το ποίημα αφού ο δημιουργός του δεν το περιέλαβε τελικά στα έργα του. Όπου ο Ελύτης, αφού εξηγεί πώς αποφάσισε να σταματήσει τη σύνθεση του εν λόγω ποιήματος (τον τράβηξε το «Αξιον Εστί», ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», που έγραψε την ίδια περίοδο), περνάει στο Επος του Σαράντα όπου, όπως είναι γνωστό, συμμετείχε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός κι όπου αρρώστησε βαριά και παραλίγο να χάσει τη ζωή του.
«Ομορφη αφροσύνη»
– Πώς συμβαίνει να μην έχει εκδοθεί ακόμη η «Αλβανιάδα»; Μήπως έχουν δημοσιευθεί αποσπάσματα σε κανένα περιοδικό;
– Οχι, το ποίημα αυτό δεν δημοσιεύθηκε ποτέ. Μεταδόθηκε όμως τον Οκτώβριο του 1956 από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, με απαγγελία Θάνου Κωτσόπουλου και Μήτσου Λυγίζου, ραδιοσκηνοθεσία Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Δεν είχε, απ” όσο ξέρω, καμιάν απήχηση, μολονότι η ραδιοφωνική παρουσίαση βοηθούσε στην ανάδειξη της ιδιότυπης τεχνικής του. Ισως να έφταιγα εγώ, ίσως το θέμα. Γεγονός είναι ότι μου έλειψε από κει και πέρα η διάθεση να συνεχίσω ένα έργο με τόσο μεγάλες διαστάσεις. Καλά ή κακά δεν είμαι από τους ποιητές που μπορούν να γράφουν ερήμην του κοινού. Μου χρειάζεται ο «αντίκτυπος». Κάτι περισσότερο: μου χρειάζεται αυτό που λέμε «αόρατη παραγγελία», η συναίσθηση ότι μια ομάδα ανθρώπων, έστω και μικρή, περιμένει κάτι από μένα. Προχώρησα αρκετά στο δεύτερο μέρος, κ” ύστερα, ξαφνικά, σταμάτησα. Με τράβηξε το «Αξιον Εστί» που είχε αρχίσει να ωριμάζει μέσα μου και που έμελλε να ηχήσει αλλοιώς. Ωστόσο, μια που αυτό το πρώτο μέρος εξακολουθεί, προσωπικά, να με ικανοποιεί απολύτως κ” έχει εξάλλου πάρει κατά κάποιο τρόπο το βάφτισμα της δημοσιότητας, ευχαρίστως σας το παραχωρώ.
(Στη συνέχεια απαντάει σε ερώτηση για την τεχνική του ποιήματος – και αμέσως μετά):
– Τι είναι εκείνο που σας συγκίνησε στο Έπος του Σαράντα;
– Πώς να σας το πω: ήταν ό,τι διάβαζα στην πράξη, και μ” ένα σφίξιμο στην καρδιά μην τύχει και δακρύσω, αυτά που με ανία και δυσφορία διάβαζα ώς τότε στα βιβλία και για την ιστορία της χώρας μου. Ηταν μια βίαιη φορά προς τα εμπρός του λαού που είχε κάποτε ηττηθεί, όχι εξ αιτίας του, στη Μικρασία, και που τώρα θα έπαιρνε την εκδίκησή του. Ετσι το έβλεπα εγώ. Σαν άχτι μακροχρόνιο που έβγαινε και ξεθύμαινε. Δεν έπαιζε ρόλο που ο εχθρός ήταν διαφορετικός. Ο εχθρός ήτανε η Τυραννία, ήτανε η μορφή του Αδικου, που την είχαμε υποστεί κάτω από διαφορετικές μορφές επί αιώνες και είχε γίνει μοίρα μας. Αυτή η εξέγερση εναντίον της Μοίρας, χωρίς υπολογισμό, μες στα όλα, αυτή η «όμορφη αφροσύνη», όπως λέω κάπου αλλού, ήτανε που ανέβαζε το γεγονός σε μιαν άλλη σφαίρα, ποιητική. Μέσα μου έγινε μια αναπαρθένευση των τριμμένων εννοιών. Οι λέξεις ξεφουσκώνανε και ξαναγεμίζανε με καθαρή ουσία. Με τη βοήθεια της ουσίας αυτής βρήκα το θάρρος να ξαναπροφέρω λόγια που ώς τότε φοβόμουνα επειδή τα συναντούσα μόνο στα χείλη των κούφιων πολιτικών και των πατριδοκαπήλων.
«Σώθηκα από θαύμα»
– Προσωπικά, εσείς, σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός, τι κάνατε στον αγώνα;
– Τι να έκανα εγώ, ένα χαλασμένο παιδί της Αθήνας. Με κόπο, κόπο ανυπολόγιστο, κατάφερα να είμαι απλώς συνεπής προς την αποστολή μου. Αλλά είδα στα πρόσωπα των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν” αναδώσει όταν πιστεύει στο δίκιο του. Και γνώρισα από κοντά την αψηφισιά του θανάτου, την ακατάβλητη θέληση της ζωής που έγινε τελικά και δική μου. Στο μέτωπο, αρρώστησα από βαρύτατο τύφο. Τα νερά που πίναμε όπου βρίσκαμε, ανάμεσα στα πτώματα των μουλαριών, ήτανε μολυσμένα. Χωρίς να γνωρίζω τι έχω, χρειάστηκε να κάνω τρία μερόνυχτα με τα πόδια και με ζώο για να βρεθώ σε βατό δρόμο και να διακομισθώ στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Εμεινα εκεί σαράντα μέρες με σαράντα πυρετό, ακίνητος, με πάγο στην κοιλιά. Με είχανε αποφασίσει, αλλά εγώ δεν είχα αποφασίσει τον εαυτό μου. Θυμάμαι ότι αρνήθηκα να με μεταφέρουν στον μικρό θάλαμο των ετοιμοθανάτων, όπως κάποιο άλλο βράδυ αρνήθηκα να κοινωνήσω και να εξομολογηθώ στον παπά που μου φέρανε, όταν η κρίση της αρρώστειας έφτασε στο κατακόρυφο. Μόλις αρχίσανε οι βομβαρδισμοί, ανοίγανε το διπλανό μου παράθυρο -μην σπάσουν τα τζάμια και τιναχτούν απάνω μου- και φεύγανε όλοι στα καταφύγια. Ετσι πέρασα όλες τις τρομερές μέρες της Γερμανικής επιθέσεως. Κατάμονος σ” έναν έρημο θάλαμο, και γεμάτος πληγές από την απόλυτη ακινησία. Και την ημέρα που κρίθηκε ότι είχα γλυτώσει και άρχισε να υποχωρεί ο πυρετός, ήρθε η διαταγή να εκκενωθεί το Νοσοκομείο. Με βάλανε όπως όπως σ” ένα φορείο, που το χώσανε σ” ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Η φάλαγγα από τα Γιάννενα ως το Αγρίνιο πολυβολήθηκε οκτώ φορές από τα «στούκας». Οι φαντάροι τρέχανε στα χωράφια, όμως εγώ ήταν αδύνατο να σταθώ όρθιος έστω και για μια στιγμή. Τελικά, στο Αγρίνιο, με παρατήσανε σ” ένα πεζούλι και φύγανε. Μια καλή κοπέλλα, εθελοντής νοσοκόμος με άλλη αποστολή, με βοήθησε και μ” έσυρε ως το υπόγειο μιας καπναποθήκης, όπου σωριάστηκα κ” έμεινα τρεις μέρες. Αλλά τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία για τους άλλους. Σημασία έχει ότι «έζησα το θαύμα» και σώθηκα από ένα θαύμα. Οι γιατροί στην Αθήνα τρίβανε τα μάτια τους. Σύμφωνα με την Επιστήμη, θα έπρεπε με την παραμικρή μετακίνηση να πάθω εντερορραγία και να τελειώσω.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΙΩΝΗ
agriniotimes

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΡΟΥ (ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ)

$
0
0


ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:























































Γιορτάζει το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Αετού (η ιστορία του)

$
0
0

Ο Οκτώβριοςείναι ταυτισμένος στη μνήμη του λαού μας με τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. To μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στον Αετό Ξηρομέρου,αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας.Το παμπάλαιο μοναστήρι καταρρακωμένο από το χρόνο, αγωνίστηκε και κατάφερε να σταθεί όρθιο στην πλαγιά του βουνού περιμένοντας το ανθρώπινο ενδιαφέρον. 

Σε πείσμα των αιώνων που πέρασαν διατήρησε, εκτός από την εκκλησία, και τις θαυμάσιες αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού, αν και κάποιοι ασβέστωσαν πολλές από αυτές. Είναι καθολικό παλαιάς Μονής, που χρονολογείται από το 1622 μ.Χ.και βρίσκεται σε βαθιά, δύσβατη χαράδρα περιβαλλόμενο από μαγευτική φύση. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της περιοχής. Η μονή αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίουσυνεχίζει εδώ και αιώνες την μοναστική παράδοση αυτού του τόπου. 

Αποτελεί προορισμός για πλήθος προσκυνητών όλο το χρόνο και ιδιαίτερα στο ετήσιο πανηγύρι που διοργανώνει στις 26 Οκτωβρίου.Το ναό θεμελίωσε ο ηγούμενος Δημήτριος το 1622 μ.Χκαι το 1637η μονή έγινε γυναικείαστην οποία υπηρετούσαν 22 μοναχές.
Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό και ταυτόχρονα περιέθαλπε και συντηρούσε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.Στις 26 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλήτου.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:



Νίκος Πολίτης: Ο σύγχρονος Κουταλιανός της Λευκάδας σέρνει φορτηγό 14,5 τόννων (video)

$
0
0
Ο Νίκος Πολίτης είναι πραγματικά ένας σύγχρονος Κουταλιανός. Γι αυτόν τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο… Μετά το άλμα του πάνω από τον ισθμό της Κορίνθου έκανε κάτι που για όλους εμάς φαντάζει … ταινία φαντασίας.
Έσυρε ένα φορτηγό 14,5 τόνων. Ο ίδιος ανέβασε το βίντεο με το κατόρθωμά του στον προσωπικό του λογαριασμό και έγραψε μεταξύ άλλων: Τύπος φορτηγού ΜΑΝ 14,5 τόνων. Άλλος ένας σκοπός επετεύχθη με αρκετές δυσκολίες αέρας και το οδόστρωμα δεν με βοήθησαν ιδιαίτερα παρόλα αυτά όμως δεν το έβαλα κάτω. Σίγουρα δεν τελειώνουμε εδώ”.
lefkadapress.gr
agrinionews

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940»

$
0
0
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βόνιτσα 22-10-2018
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ Αριθ. Πρωτ: 11750
ΠΕΡ.ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
****************************
Δ/νση: Βόνιτσα -3000
Τηλ: 2643360109
FAX: 26430-22556
Mail:dhmos.aktiouvonitsas@1258.syzefxis.gov.gr
**********************************************************************
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940»
Για τον Εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2018 καταρτίζουμε το παρακάτω Πρόγραμμα:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ: ΒΟΝΙΤΣΑ
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Γενικός σημαιοστολισμός, Δημοσίων Δημοτικών Καταστημάτων και Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου από τις 8 το πρωί μέχρι της Δύσεως του Ηλίου της 28ης Οκτωβρίου. 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ομιλίες σε όλα τα σχολεία από ομιλητές σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία για το νόημα του εορτασμού, απαγγελίες ποιημάτων.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων ως και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, οδών και πλατειών του Δήμου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών.
Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνα Εωθινά και Εθνικά Εμβατήρια. 
Ώρα 10:00 τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Βόνιτσας. 
Ώρα 09:45 προσέλευσης σχολείων. 
Ώρα 09:55 προσέλευσης άλλων αρχών.
Ώρα 10:00 προσέλευση Επισήμων και Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη δοξολογία θα παραστούν όλες οι Τοπικές, Δικαστικές, Πολιτικές, Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Δημοτικές Αρχές με τους Υπαλλήλους τους, τα σχολεία, τα αναγνωρισμένα σωματεία.
Επιμνημόσυνη Δέηση, στο μνημείο των Ηρώων.
Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ,την Μ.Υ. FOB Aktion, το Α.Τ. Βόνιτσας, τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης τον εκπρόσωπο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. Βόνιτσας.
Κατάθεση στεφάνων από το Ι.Ε.Κ. Βόνιτσας, το ΕΠΑΛ, Λύκειο, Γυμνάσιο, Α΄ και Β΄ Δημοτικά Σχολεία, από την Αμφικτιονία Ακαρνανών, τα Εκπαιδευτήρια πληροφορικής Βόνιτσας, τη Φιλαρμονική Βόνιτσας και άλλους πολιτιστικούς Συλλόγους..
Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Ντίνο Στυλιανό, Αντιπρόεδρο της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων. 
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας. 
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την φιλαρμονική Βόνιτσας .
Ώρα 11:00 παρέλαση, προ των επισήμων στην παραλιακή οδό Δημ. Σάννου: της Φιλαρμονικής Βόνιτσας, του Λυκείου , του ΕΠΑΛ, του Γυμνασίου και των Δημοτικών Σχολείων.
Δεξίωση του Δήμου προς τους επίσημους προσκεκλημένους.
Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Επαμεινώνδας Νικάκης (τέως Λυκειάρχης)
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν :
Τα της δοξολογίας και του Μνημόσυνου στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος ο Πρωτοπρεσβύτερος Π. Δημήτριος Χέλμης.
Τα της τάξης και κυκλοφορίας το Αστυνομικό Τμήμα Ακτίου-Βόνιτσας.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ
Αγίου Νικολάου
Δρυμού
Θυρρείου
Μοναστηρακίου
Παλιαμπέλων
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Γενικός σημαιοστολισμός , Δημοσίων Δημοτικών Καταστημάτων και Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες από τις 8 το πρωί μέχρι της Δύσεως του Ηλίου της 28ης Οκτωβρίου .
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ομιλίες σε όλα τα σχολεία από ομιλητές σε ειδικές συγκεντρώσεις για το νόημα του εορτασμού, σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, απαγγελίες ποιημάτων.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων ως και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σε όλες τις τοπικές Κοινότητες.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Τέλεση επίσημης Δοξολογίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς των Τοπικών Διαμερισμάτων της Δημοτικής Ενότητας Ανακτορίου. Επιμνημόσυνη Δέηση στα μνημεία των ηρώων. Κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Δημοτικά Σχολεία, Σωματεία και Συλλόγους. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από οριζόμενους εκπαιδευτικούς. 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΔΕΩΝΟΣ: ΚΑΤΟΥΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 
Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων και Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου &Ιδιωτικού Δικαίου από 8ης πρωϊνής ώρας μέχρι της Δύσεως του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ομιλίες από ομιλητές σε ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία, απαγγελίες ποιημάτων.
Κατάθεση στεφάνων από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου στο μνημείο Ηρώων.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, οδών και πλατειών του Δήμου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Το πρωί της ημέρας αυτής θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.
Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνα Εωθινά και Εθνικά Εμβατήρια.
Ώρα 10.00 τέλεση επίσημης Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας. 
Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την δασκάλα του Δημοτικού σχολείου Κατούνας κα. Χρύσα Γκιζά.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν:
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία. 
Κατάθεση στεφάνων, από τον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας Γιώργο –Θεόδωρο Αποστολάκη, από τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Κατούνας, του Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου, Α.Τ. Κατούνας, από άλλες Δημόσιες και Τοπικές αρχές, φορείς και συλλόγους.
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας. 
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
Ακολουθεί παιάνισμα από την Φιλαρμονική Κατούνας και παρέλαση προ των επισήμων των μαθητών του Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού σχολείου. 
Τελετάρχης ορίζεται ο Γυμναστής του Γυμνασίου - Λυκείου Κατούνας κ. Παναγιώτης Τάγκαλος
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:
Τα της δοξολογίας και του Μνημόσυνου ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κατούνης Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης 
Τα της τάξης και κυκλοφορίας το Αστυνομικό Τμήμα Κατούνας.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
Αετός
Κομπωτή
Τρύφου
Κονοπίνα
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Γενικός σημαιοστολισμός , Δημοσίων Δημοτικών Καταστημάτων και Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες από τις 8 το πρωί μέχρι της Δύσεως του Ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ομιλίες σε όλα τα σχολεία από ομιλητές σε ειδικές συγκεντρώσεις για το νόημα του εορτασμού, σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, απαγγελίες ποιημάτων.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων ως και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σε όλες τι τοπικές Κοινότητες.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Τέλεση επίσημης Δοξολογίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς των Τοπικών Διαμερισμάτων της Δημοτικής Ενότητας Μεδεώνος. Επιμνημόσυνη Δέηση στα μνημεία των ηρώων. Κατάθεση στεφάνων,από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Δημοτικά Σχολεία, Σωματεία και Συλλόγους. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από οριζόμενους εκπαιδευτικούς. 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ: ΠΑΛΑΙΡΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 
Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων και Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου &Ιδιωτικού Δικαίου από 8ης πρωϊνής ώρας μέχρι της Δύσεως του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ομιλίες από ομιλητές σε ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία, απαγγελίες ποιημάτων. Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οδών και πλατειών του Δήμου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Το πρωί της ημέρας αυτής θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.
Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνα Εωθινά και Εθνικά Εμβατήρια .
Ώρα 10:00 Προσέλευση Δημάρχου, Επισήμων και σχολείων.
Ώρα 10:00 τέλεση Επίσημης Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου.
Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την μαθήτρια της Β’ τάξης του Λυκείου κ. Μαρκεσίνη Δέσποινα.
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείων Ηρώων από εκπρόσωπο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου.
Από φορείς, συλλόγους και από τα Σχολεία του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Παλαίρου.
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας. 
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
Παρέλαση μαθητών των Σχολείων και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσουν χοροί από το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαίρου Άγιος Δημήτριος.
Τελετάρχης ορίζεται η γυμνάστρια του Λυκείου κ. Παπαδημητρίου Ευγενία .
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν :
Τα της δοξολογίας και του Μνημόσυνου στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Παλαίρου ο Πρωτοπρεσβύτερος Π. Κωνσταντίνος Γατσούλης.
Τα της τάξης και κυκλοφορίας το Αστυνομικό Τμήμα Ακτίου-Βόνιτσας.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ
Πογωνιά
Πλαγιά
Περατιά
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 
Γενικός σημαιοστολισμός, Δημοσίων Δημοτικών Καταστημάτων και Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες από τις 8 το πρωί μέχρι της Δύσεως του Ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ομιλίες σε όλα τα σχολεία από ομιλητές σε ειδικές συγκεντρώσεις για το νόημα του εορτασμού, σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, απαγγελίες ποιημάτων.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων ως και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, σε όλες τι τοπικές Κοινότητες.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 
Τέλεση επίσημης Δοξολογίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς των Τοπικών Διαμερισμάτων της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου. Επιμνημόσυνη Δέηση στα μνημεία των ηρώων.
Κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Δημοτικά Σχολεία, Σωματεία και Συλλόγους. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από οριζόμενους εκπαιδευτικούς. 
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Γεώργιος – Θεόδωρος Αποστολάκης

Αρχαιρεσίες στον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου με Κατουνιώτικο ενδιαφέρον

$
0
0
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Δ.Σ. του ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου την Κυριακή που μας πέρασε. 
Νικήτρια αναδείχτηκε η «Ιατρική Ενότητα» με 193 ψήφους και 7 έδρες, ενώ δεύτερη ήρθε η «Προοδευτική Κίνηση Ιατρών» με 74 ψήφους και 3 έδρες και Τρίτη η ΔΗΠΑΚ με 28 ψήφους και 1 έδρα. 
Ανάμεσα στους νεοεκλεγέντες συγκαταλέγεται και ο «δικός» μας πλέον Γενικός Ιατρός του Κ.Υ. Κατούνας Παναγιώτης Σταμάτης ο οποίος ήταν υποψήφιος με την Ιατρική Ενότητα και συγκέντρωσε 76 ψήφους. 
Να ευχηθούμε με την σειρά μας καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, με την ελπίδα πως θα μπορέσει και από την θεσμική αυτή θέση να προσφέρει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του πολύπαθου Κ.Υ. Κατούνας όπως πράττει άλλωστε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΛΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΑΚΟ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ

$
0
0

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΠΑΛΑΙΡΟΣ) ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.
(ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΓΗΤΟΥ) 
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 15.30 ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ 
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΤΑΚΟΥ. 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ. 
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΟΝΟ 6 ΕΥΡΩ. 
ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΕΣ – ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ. 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛ: 2646041704 – 2646041823.

Ιππικός Σύλλογος Παλαίρου: 7η ιππική παρέλαση απο την Πάλαιρο στο Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου 26/10/18 σας περιμένουμε στις 08:30 το πρωί

Σφοδρή σύγκρουση ΙΧΕ σε κολώνα στη Συκούλα – Στο ΓΝ Άρτας ο οδηγός από το Λουτρό Αμφιλοχίας

$
0
0
Εκτροπή ΙΧΕ αυτοκινήτου σημειώθηκε στις 1:10 στη Συκούλα Αμφιλοχίας. Ο 45χρονος οδηγός του αυτοκινήτου με κατεύθυνση προς Άρτα έχασε το έλεγχο του αυτοκινήτου στη δεξιά στροφή πριν τη γέφυρα Αννίνου με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε κολώνα φωτισμού.
Ο οδηγός μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΓΝ Άρτας όπου αυτή την ώρα υποβάλλεται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του.
Σύμφωνα με μαρτυρίες είχε προηγηθεί άλλο τροχαίο στο αντίθετο ρεύμα και είχαν χυθεί λάδια που ίσως είναι η αιτία εκτροχιασμού του 45χρονου οδηγού του ΙΧΕ, κάτοικο Λουτρού Αμφιλοχίας.
http://e-maistros.gr

Καλησπέρα με το καινούριο Λαϊκοδημοτικό της φίλης μας Ξηρομερίτισσας Βάσως Σαλτογιάννη!

Όταν ο συμπατριώτης μας Στρατηγός Ιωάννης Καραβίας, έγραφε ιστορία στα βουνά της Πίνδου. Η εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου», του δημοσιογράφου Χρήστου Βασιλόπουλου, κάνει αφιέρωμα - αναφορά στα κατορθώματα του.

$
0
0
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα - αναφορά στο συμπατριώτη μας, με καταγωγή από την Παναγούλα, Στρατηγό Ιωάννη Καραβία, ήρωα του Ελληνοϊταλικού πολέμου του '40, έκανε η πολύ γνωστή εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» του δημοσιογράφου Χρήστου Βασιλόπουλου, με θέμα «Μάχες του άγνωστου στρατιώτη».

Στην εκπομπή μιλά και ο συμπατριώτης μας κ. Σπύρος Καραβίας, συγγενής του Στρατηγού, καταθέτοντας μαρτυρίες από προσωπικές εκμυστηρεύσεις του Στρατηγού στον ίδιο.
Δείτε παρακάτω το κομμάτι του βίντεο της εκπομπής διάρκειας έξι λεπτών περίπου, που αφορά τον αείμνηστο Στρατηγό Ιωάννη Καραβία, του οποίου ο ανδριάντας βρίσκεται στον Μύτικα και στις εθνικές εορτές πάντα κατατίθεται στεφάνι στην μνήμη του.


mytikaspress

Στρατοδικείο για Μητρετώδη - Κούκλατζη

$
0
0



Στο στρατοδικείο παραπέμπονται οι Μητρετώδης και Κούκλατζης: Αναμένεται η επίδοση κλήτευσης
δίκη σε στρατοδικείο, παραπέμπονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στα επομενα 24ωρα αναμένεται να επιδοθεί στους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη η κλήση για την παραπομπή τους στο στρατοδικείο, για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συλληψή τους, ενώ το Open ανέφερε ακόμη, πως κλήσεις σε έγγραφη απολογία, αναμένεται να λάβουν ακόμη δέκα πρόσωπα (ανώτεροι αξιωματικοί) που σχετίζονταν με την υπόθεση

Πηγή: Στο στρατοδικείο παραπέμπονται οι Μητρετώδης και Κούκλατζης: Αναμένεται η επίδοση κλήτευσης https://hellasjournal.com/2018/10/sto-stratodikeio-parapempontai-oi-mitretodis-kai-koyklatzis-anamenetai-i-epidosi-kliteysis/
Σε δίκη σε στρατοδικείο, παραπέμπονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στα επομενα 24ωρα αναμένεται να επιδοθεί στους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη η κλήση για την παραπομπή τους στο στρατοδικείο, για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συλληψή τους, ενώ το Open ανέφερε ακόμη, πως κλήσεις σε έγγραφη απολογία, αναμένεται να λάβουν ακόμη δέκα πρόσωπα (ανώτεροι αξιωματικοί) που σχετίζονταν με την υπόθεση αυτή.

Πηγή: Στο στρατοδικείο παραπέμπονται οι Μητρετώδης και Κούκλατζης: Αναμένεται η επίδοση κλήτευσης https://hellasjournal.com/2018/10/sto-stratodikeio-parapempontai-oi-mitretodis-kai-koyklatzis-anamenetai-i-epidosi-kliteysis/


Σε δίκη σε στρατοδικείο, παραπέμπονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στα επομενα 24ωρα αναμένεται να επιδοθεί στους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη η κλήση για την παραπομπή τους στο στρατοδικείο, για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συλληψή τους, ενώ το Open ανέφερε ακόμη, πως κλήσεις σε έγγραφη απολογία, αναμένεται να λάβουν ακόμη δέκα πρόσωπα (ανώτεροι αξιωματικοί) που σχετίζονταν με την υπόθεση αυτή.


hellasjournal.com
Viewing all 28664 articles
Browse latest View live